• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Taylor, museo subaquatico de Arte, Cancun, Mexico.
Ρεπορτάζ από το μούσκιο
Πάνος Θεοδωρίδης | 22.01.2015 | 06:21
 
1
 Όταν η Τύχη και η Πρόνοια, οι θεότητες που παραστέκουν τους ανθρώπους στα έργα και τις ημέρες τους, νυστάζουν ή είναι απασχολημένες σε άλλα πεδία, συνήθως οι μύστες και οι ιερείς τους, δεν αφήνουν αυτές τις εποχές να κυλήσουν αβίαστα.
 
Η προσευχή στην Υπομονή και στην Μοίρα σπανίως είναι επαρκες σαπόρτ στην Τυφλή μαντάμ με τη ζυγαριά και στην Κυρά που μεταφέρει την Χάριν των Ουρανών με δρομολόγια Κολιάτσου-Παγκράτι εξ ύψους στις σαλοτραπεζαρίες.
 
 Οι χαμένοι στην τσόχα, θα αναζητήσουν διακριτικά μή και τους έπεσε καμιά μάρκα καταγής, να δοκιμάσουν πάλι.
 
Οι Ναπολέοντες ,ακόμη κι αν διαλύθηκε η αυτοκρατορική φρουρά, θα περιμένουν τον Γκρουσί να εμφανιστεί με τύμπανα και ιαχές.
 
Οι στελεχάρες που έστησαν το εκλογικό τους πανηγύρι με σκάρτα ή γελοία υλικά, έως αργά το απόγευμα της Κυριακής, αναζητούν ματαίως ένα κύμα ψήφων προς τις αφεντομουτσουνάρες τους, που θα επιτρέψει να ξεπεράσουν το 3% ή την δημοσκοπική υπεροχή του πρωτοπόρου.
 
 Κι αυτά δεν τα κινούν οι νύμφες Άπελπις, Πρεσβεία και Φρίκη. Έχει και η μυθολογία τα όριά της.
 
 2
 
 Σε μέρος αφανές, ζόρικο και υποθαλάσσιο ,βρίσκεται το Μούσκιο.
 
 Είναι ένα πλάτωμα με ραγάδες, ένας πάγκος από σπασμένα βράχια, χωρις φύκια, όπου εγκατοικεί, δίκην σμέρνας πιτσιλωτής, ο Νεκρός.
 
Ο Μεγάλος Πνιγμένος. Όταν δεν έχει μαλλιά να πιαστεί, φυτρώνουν σκληρά κοράλια απ΄το καυκάκι του.
 
Μπροστά του, η Μέδουσα ήταν για να κοκκαλώνει αθερίνες.
 
Ο Νεκρός όταν ζούσε λεγόταν Πανικός και είχε παντρευτεί την Σύγχυση.
 
 Σ΄αυτόν προστρέχουν οι προφανώς χαμένοι, οι λογιστές που δεν μπορούν να κλείσουν την Χρήση του Έτους, αυτοί που συλλαμβάνονται επ΄αυτοφώρω.Καλούν τον Πνιγμένο που Πιάνεται από τα Μαλλιά του να βγεί στην επιφάνεια σαν την Κυρά της Λίμνης και της ζητούν την Τελευταία Οδηγία.
 
Ενίοτε, ο Νεκρός το επιχειρεί, βγαίνει από το Μούσκιο στην επιφάνεια, ευχαριστημένος και εξαπατημένος από τις ιλλιγγιώδεις προσφορές. Και δίνει μία και μόνη Συμβουλή:
 
Τόρνα, φράτωρ!
 
3
 
Η Aπόγνωση έφερε τους πενθούντες τον Αγησίλαο στην Άφυτι να σκεφτούν να τον βουτήξουν στο μέλι ώστε να μεταφερθεί στην Λακεδαίμονα άθικτος.
 
Ο Ιερός Βρυγμός Οδόντων οδήγησε τον Αλέξανδρο να προσποιηθεί πως υποχωρεί στους Ιλλυριούς του Κλείτου και να περάσει ένα σούρουπο στην Πρέσπα, ώστε να φτάσουν στην μέθη οι αντίπαλοι και να τους αφαλοκόψει νυχτιάτικα.
 
Το Φάντασμα του Καίσαρα , οδηγεί τους αντιπάλους του Σύριζα, επειδή  μαστεύτηκε και καννιβαλίστηκε το εκλογικό τους κοινό, να βγούνε τέσσερις ημέρες πριν την bloody Sunday και να  δηλώνουν ,τάχα υπό μοιρολατρική χαλάρωση πως ο Σύριζα προηγείται προφανώς, και θα είναι το πρώτο κόμμα.
 
4
 
Ώσπου να ξημερώσει η Πέμπτη, 22 του μηνός, το άκουσα από  τέσσερις. Οι άλλοι το υπονοούν, αλλά δεν το κάνουν και βούκινο.
 
Ο Καμμένος, το είπε. Προηγούνται, άρα μας χρειάζονται, και οι όροι της στήριξής μας ,είναι απλώς εθνικοί.
 
Το ΚΚΕ δέχτηκε, χωρίς άλλες παραδοχές, την αυτοδυναμία των άλλων. Αρκετοί έχουν στραφεί στον Σύριζα, μη τους μπουκώνετε.
 
Το Ποτάμι, όχι μόνον το δήλωσε, αλλά προανήγγειλε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους, έτσι και τριτώσει, ενώ ζήτησε συνομιλίες τα δυο τους, και έθεσε όρια στη συνεργασία.
 
 Τέλος, η Νέα Δημοκρατία, που ρίχνει σποτάκια έτσι και βήξουν οι Βαρουφάκηδες, ελπίζει στην αντιστροφή του κλίματος της τελευταίας ώρας, αλλά ως γνήσια ακροδεξιά Μαντάμ, έχει το γαια πυρί μιχθήτω αν το παρακάνετε, μονίμως στα χείλη.
 
5
 
Φυσικά, ο στόχος είναι διαφορετικός και πολλές φορές πέτυχε στο παρελθόν.
 
Πρόκειται για την διακοπή της ροής των δραπετών ,των αυτομόλων και αυτών που βρήκαν την τρύπα στο φράχτη τους και κοιτάζουν με δέος, μη και υπάρχει έξω κανας λύκος.
 
Κοντολογής, ο Σύριζα δέχεται επισκέψεις και προσχωρήσεις από παντού. Ο Νεκρός στο μούσκιο, συμβούλεψε τους πρέσβεις στη Χάρη του να φράξουν αυτήν την περαντζάδα. Να προσποιηθούν πως οι Συριζαίοι έχουν ψηφαλάκια με το παραπάνω, άρα δεν χρειάζεται και να ξεσπιτωθούν  όλοι γιά την πρωτιά.Διότι έχει την πρωτιά.
 
6
 
Το τόρνα, φράτωρ αναφέρεται από τον Θεοφύλακτο Σιμοκάττη. Μιά στρατιά του Μαυρικίου, υπό τον στρατηγό Κομεντίολο, το έτος 587, διέσχιζε μιά κλεισούρα στον Αίμο, γιά να πολεμήσει τους Αβάρους. Ενός υποζυγίου το φόρτωμα, άσχημα δεμένο, άρχισε να μπατάρει. Οι από πίσω αγωγιάτες, επειδή ο υπεύθυνος χάζευε, άρχισαν να φωνάζουν torna, torna fratre, δηλαδή γύρνα, αδερφέ, σου φεύγει το φόρτωμα!. Μόνον που το torna ήταν και η διαταγή γιά την οπισθοχώρηση! Αυτό το torna μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα στον στρατό και άρχισε να την κοπανάει, επιστρέφοντας. Η σύγχυση ήταν φοβερή και οι Άβαρες το πήραν είδηση, και απο τον Κομεντίολο απέμεινε μόνον ο Τσακαλώτος.
 
7
 
Συμπέρασμα: όταν τα λόγια παρεξηγούνται, σειρά έχει  ο Πανικός.