• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Ο Καισάριος Δαπόντε, συγγραφέας του Περιεκτικού Κανόνος.
Η ημέρα των Γιακωβίνων
Πάνος Θεοδωρίδης | 08.04.2015 | 04:51
Ανάμνησιν ποιώ, ότε εις την Δούμαν Μεγάλης Εβδομάδος απαρχή, ήλθον οι Ιακωβίνοι και εχάλασαν την Συμβατικήν Συνέλευσιν και κατά το γράμμα του νόμου της επαναστάσεως άρχισε να τηρείται το εξής θέσμιον: οι συνεδριάσεις των Ιακωβίνων έγιναν δηµόσιες. Από κοινοβουλευτική οµάδα της Εθνοσυνέλευσης, που ήσαν αρχικά, ολοκλήρωσαν έτσι τη µεταµόρφωσή τους σε Παράλληλη συνέλευση, ανταγωνιστική της κοινοβουλευτικής.
 
Και η Γιακωβίνα κατέλαβεν τα έδρανα και κουνημόν δεν είχε και φωνασκούντων Γιρονδίνων τινών, τους επετίμησεν, λέγουσα καυστικώς και υπονοήσασα ότι εισίν οινόφλυγες και λιώμα και λιάρδα διά των λέξεων τι ήπιατε στο κυλικείο;
 
Αυτό δε οι τρέσαντες γιρονδίνοι το εξέλαβαν ως απειλήν μηνός Θερμιδόρ, οπότε προσεκύνησαν τω ζουράρι και είπον του αμάν μπε σώσε μας και φτιάξε απάντησιν πικάντικην και γουστόζαν να γελάσει ο αχείλης της να γλυτώκουμεν, οπότε εκείνος με καλεί και λέγει μοι πετεφρή, έκβαλον τα πολλά εκ του πονήματος Καισαρίου Δαπόντε εκ του Κανονος περιεκτικού του 1778 και ποίησον τας προσαρμογάς, διότι θα γίνει της γκιλοτίνας. Όπερ και έπραξα και έσωσα τον Κεγκέρογλον που δεν τον ηξεύρω τον άθρωπα και τινας άλλους, εκ των Ορεινών.
Αύτη δε ήτο η απάντησις των βουλευτών, πριν φύγουν γιά Βανδέα:
 
"Ανοίξω το στόμα μου και διηγήσομαι πάμπολλα, εξαίρετα πράγματα, δεύτε, ακούσατε, δεύτε άρχοντες, δεύτε βουλευτές ,δεύτε πραγματευτάδες , δεύτε  και οι πλούσιοι, δεύτε και υμείς άνευ λαντονίου και σιτηρεσίου, οι λεγόμενοι ψευδοπένητες, δεύτε και οι πένητες.
 
Τα εξής και τα εφεξής εφάγαμεν και ήπιαμεν εν παραβύστω και εν κυλικείω, δέχουτε το όρδινον και την αναφοράν ημών, καθ όσον πειρακτήρια είμεθα και άτακτοι ,πλην τσίπηδες και τσιπλάκηδες ουδαμώς.
 
Κρασί σκοπελίτικο, κουμανταριά η κυπριώτικη, φατουράδα η τσιριγώτικη, μοσχάτο σαμιώτικο μερλό και σωβινίον μεταφυτευόμενον, αθήρι το σαντορινιό, ξινόμαυρο το εκ κήπων του Μίδα, και μερικά της Φραγγιάς, βωζολαί και βοδριγάλ ,Δάντζκας βούτκες δε, αμη και σλιβοβίτσαι και γκράπαι και αβζολούται και άηρης καφφέδαι με κρέμαν βουβάλας, σνάπια βλαχομπογδανίας,τεντούραν πατρινιαν, ροσόλια κορφιάτικα και κακοτρύγαι, εκλεκτά πράγματα.
 
Συντρώγαμε δε γαρόφαλα χιώτικα και η μαστίχη και τα μύγδαλα, μήλα τα μπογδάνικα, κεράσια των Γραβνών, βλαχίας βύσσινα ,η ραζακαίς σταφίδες και σύκα της Σμύρνης, εκλεκτά πράγματα.
 
Πόλης τα ροδάκινα, όρους Σινά τα απίδια, τα κίτρα τα χιώτικα και τα αξιώτικα και τα κώτικα, εκείνα τα καρπούζια, πεπόνια τα βόδινα, εκλεκτά πράγματα.
 
Της Προύσας τα κάστανα,του Χαλεπιού τα φυστίκια, της Κίου τα ρόδια, τα καϊσιά Δαμασκού και δαμάσκηνα, Μάλτας τα πορτοκάλια, εκλεκτά πράγματα.
 
Και αφού έπιαμεν και δροσισθήκαμεν και γκώσαμεν, εφάγαμεν καρίδας με τεριγιάκι, σκεπαστή με γύρο καμήλας, πσομάκια φαλαφέλας και σούσι Σαγιονάρα Φουκουγιάμα Φουτσιγιάμα, εκλεκτά πράγματα.
 
Τέλος μας μυρίσατε τα βίσκια και τα μόλτια και τα μπερμπόνια, φορόζης, τσίβα, γλενφίδιχ, και βίσκια των ασώτων ιρλαντέζων εκλεκτά πράγματα."
 
Η Γιακωβίνα δεν ηξεύρω άν εγέλασεν, διότι είχε περιλάβει τας γαζέττας και τας οκταποδοεχτύπαε.