• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Σκίτσο: Frank Frazetta
Ατέλειωτος μύθος…
Ακόμα κι αν γράψει κανείς βέβαια πενήντα χιλιάδες λέξεις ή και εκατό χιλιάδες λέξεις στο διαδίκτυο ή αλλού ως αφιέρωμα στο μύθο και στις εκφράσεις αυτού του μύθου του Ταρζάν, πάλι ένα σύντομο αφιέρωμα θα είναι. Είναι τόσα πολλά όλα αυτά που έχουν γίνει, που έχουν φτιαχτεί, που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, που πάντα κάτι θα αφήσεις έξω. Όταν κάνεις ένα αφιέρωμα στον Τζέιμς Μποντ π.χ., έχεις να γράψεις πολλά, αλλά όλα μπορείς να τα μαζέψεις. Για τον Ταρζάν αυτό είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Παραδείγματος χάριν, αν κάτσεις και καταγράψεις το τι έχει συμβεί με τον Ταρζάν και τα «παράγωγα» σε χώρες που δεν ήταν αγγλόφωνες, πραγματικά χάνεσαι. Σκέψου απλώς πως υπήρχε και παιδικό περιοδικό στην Ελλάδα που λεγόταν Γκαούρ Ταρζάν για να καταλάβεις τι γίνεται. Από το 1912 που πρωτόγραψε ο Μπάροουζ την πρώτη ιστορία σε ένα περιοδικό έως τον άλλο μήνα που βγαίνει στο σινεμά ο καινούργιος Ταρζάν με τίτλο «The Legend of Tarzan» –για τον οποίο θα επανέλθουμε μόλις προβληθεί– πάνω από 200 ταινίες μεγάλου ή μικρού μήκους έχουν γυριστεί, ακόμα και κινηματογραφικά σίριαλ, απ’ αυτά που προβάλλονταν παλιά πριν την κανονική ταινία στους κινηματογράφους. Γύρω στα 24 βιβλία με την υπογραφή του Μπάροουζ έχουν κυκλοφορήσει και εγώ δεν ξέρω πόσα ακόμα με την υπογραφή άλλων συγγραφέων, είτε είχαν την έγκριση των κληρονόμων και της εταιρίας του Μπάροουζ είτε όχι.
 
Το 1921 ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ ως θεατρικό «Ο Ταρζάν των πιθήκων» με τον Ρόναλντ Έιντερ, το 1976 έγινε μια ακόμα απόπειρα για μια μουσική παραγωγή στα θέατρα και το 2006 η Ντίσνεϋ μετέφερε στο Μπρόντγουεϊ μεγάλη επιτυχία της ταινίας της που είχε κάνει το 1999. Αντίθετα όμως με το Beauty and the Beast ή το Lion King ο ντισνεϋκός Ταρζάν δεν τα πήγε τόσο καλά στο Μπρόντγουεϊ, κατέβηκε στα γρήγορα, ενώ αντιθέτως σε άλλες χώρες που ανέβηκε το ίδιο, έκανε πάταγο. Επίσης περιέργως στην τηλεόραση παρόλες τις επανειλημμένες προσπάθειες ποτέ δεν φτιάχτηκε μια σειρά Ταρζάν που να έχει τεράστια επιτυχία. Παρόλο που από το 1958 που με πρωταγωνιστή τον Γκόρντον Σκοτ φτιάχτηκε στην αμερικανική τηλεόραση το πρώτο τηλεοπτικό για τον Ταρζάν έως πρόσφατα πάντα υπήρχε ως χαρακτήρας σε διάφορες παιδικές σειρές, ενώ κατά καιρούς στα χρόνια του ´60, του ´70, του ´80 και του ´90 είχαν γίνει προσπάθειες για μία σειρά αντάξια του μύθου του ήρωα, που όμως σπάνια ξεπέρασε τα δύο χρόνια η προβολή τους.
 
Στο ραδιόφωνο τις χρυσές εποχές δύο φορές έγινε ραδιοφωνικό σίριαλ από το ´32 έως το ´36 με τον Τζέιμς Πιρς και από το ´51 έως το ´53 με τον Ρέιμοντ Τζόνσον.
 
Με την μορφή κόμικς βέβαια είτε σε εφημερίδες είτε σε περιοδικά, ήδη από το 1929 έως σήμερα έχει δρέψει δάφνες και έχει πουλήσει εκατομμύρια εκατομμυρίων αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ τα τελευταία 30 χρόνια πολύ μεγάλη επιτυχία είχε και ως παιχνίδι στο διαδίκτυο και στα pc.
 
Είναι δύσκολο πραγματικά να ψάξεις έστω και ιντερνετικά και να αναφέρεις όλα τα κομμάτια μικρά και μεγάλα του παζλ που αποτελούν το μύθο του Ταρζάν γιατί θα χαθείς σε ένα τεράστιο χάος από πληροφορίες, τίτλους και ονόματα από ολόκληρο τον κόσμο.
 
Παρόλη την αμφισβήτηση πολλών πάνω στη λογοτεχνική αξία κλπ του Ταρζάν, εντούτοις ο Μπάροουζ το 1912 έφτιαξε έναν ακατάβλητο ήρωα που κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου σε μικρής και μεγάλης αξίας δημιουργήματα έχοντας φυλαχτεί στις καρδιές των περισσοτέρων ανθρώπων του πλανήτη, από την παιδική τους ηλικία έως τα βαθιά τους γεράματα. Και είναι γνωστό πως ό,τι φυλαχθεί με αγάπη σε μια παιδική καρδιά μένει εκεί φυλαγμένο για πάντα. Το αγόρι από την ευγενική οικογένεια που το μεγάλωσαν οι πίθηκοι κι έγινε ο βασιλιάς της ζούγκλας κατέκτησε τις καρδιές όλων μας και εξακολουθεί να μας γοητεύει. Πέρα από όλα όσα έχουν αλλάξει όλα αυτά τα 104 χρόνια, πέρα και από το «politically correct» που χαρακτηρίζει και που δεν χαρακτήριζε την εποχή που φτιάχτηκε ο Tαρζάν, εντούτοις κατάφερε να επιβληθεί…
 
Γι’ αυτό κι εμείς περιμένουμε τον ολοκαίνουργιο Tαρζάν τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, «The Legend of Tarzan» με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ για να απολαύσουμε την ανανέωση του μύθου…