Ο εθνικός μας Χαραλαμπινιώτης
07-11-2020

Τις τελευταίες μέρες ένα γλέντι έχει στηθεί στο facebook. Με αφορμή τις δηλώσεις Μπαμπινιώτη, να μη λέμε lockdown αλλά «γενικό απαγορευτικό» κ.τ.ό., δεκάδες memes εμφανίστηκαν. Σ’ αυτά, ο εθνικός γλωσσολόγος με στιλπνό, παιδαγωγό και αυστηρό ύφος προτρέπει, υποτίθεται, να λέμε «ενκουβέρτωση» αντί cocoonig, «καυλαντίζω» αντί sexting, «Στάσου μπάρμπα» αντί ok boomer κλπ.

Διόλου δεν αδικεί τον εθνικό μας γλωσσολόγο αυτή η μοντέρνα λαϊκή θυμοσοφία του διαδικτυακού καφενείου, που κάνει πλάκα και βγάζει παρατσούκλια. Εδώ και χρόνια, το κόκκινο νήμα που διατρέχει τις παρεμβάσεις του, εκτός από τον βαθύ συντηρητισμό (τον θυμάμαι τη δεκαετία του 1990 να ξιφουλκεί κατά της απόφασης του ΣτΕ για την προαιρετική διδασκαλία των θρησκευτικών), είναι ο εκσυγχρονισμένος γλωσσαμυντορισμός: η λεξιπενία, οι νέοι που μιλάνε φτωχά, ο κίνδυνος από την εισβολή ξένων λέξεων, πώς να «ομιλούμε» (και όχι να μιλάμε) ελληνικά και όλα τα συναφή.

Έτσι, η «ενκουβέρτωση», όσο αστεία κι αν ακούγεται, δεν διαφέρει σε τίποτα από τη λογική των προτάσεων όπως «ταχυφαγείο», «τροφοδιανομή» και όλα τα άλλα που τόσο σοβαρά έχει εισηγηθεί.