Τα μπλουζ της παραλίας

William Royce “Boz” Scaggs (born June 8, 1944)

 

Υπάρχει κάποιος εργαζόμενος στο δισκάδικο του Public που είναι πολύ φίλος μου. Δεν με ξέρει, δεν τον ξέρω, αλλά φρόντισε να παραγγείλει όλη τη δισκογραφία του Boz Scaggs σε CD. Φυσικά και την αγόρασα όλη και την ακούω και περνάω θαυμάσια, γιατί ο Scaggs (τον πρωτογνώρισα φοιτητής στην Αμερική το 1978) είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες που υπηρετούν τη μουσική με τρόπο παραδοσιακό και συνάμα ανοιχτόμυαλο. Τότε τον αποκαλούσαν «blue-eyed soul man», τώρα πια του ταιριάζει περισσότερο το «blue-eyed blues man», καθόλου παράδοξο για έναν άνθρωπο που μεγάλωσε στην Οκλαχόμα και το Τέξας και στο δεύτερό του δίσκο, το 1969, ηχογραφημένο στο περίφημο Muscle Shoals Sound Studio στην Αλαμπάμα, είχε μια δωδεκάλεπτη εκδοχή του «(Somebody) Loan Me a Dime» σε συνεργασία με τον νεαρό κιθαρίστα Duane Allman. (Ναι, τον Skydog αυτοπροσώπως.)

Εκτός από δικές του συνθέσεις, ο Scaggs ερμηνεύει και κλασικά τραγούδια άλλων, και κάποια λιγότερο γνωστά σε εμάς που του άρεσαν και τον διαμόρφωσαν. Ο δίσκος του Memphis το 2013 ήταν μια αποκάλυψη για τους φίλους της παραδοσιακής αμερικανικής μουσικής και ιδιαίτερα των blues. Τώρα, χάρις στον άγνωστο φίλο μου στα Public, βρήκα τον τελευταίο του δίσκο, Out Of the Blues (2018), που περιέχει και μια εκτέλεση του «On the Beach» του Neil Young. Το οποίο τραγούδι το είχε ηχογραφήσει ο δημιουργός του το 1974, το έπαιξε και ζωντανά με την κομπανία που είχε τότε (CSN&Y), και επηρέασε πολλούς ομοτέχνους του, μεταξύ των οποίων και οι Radiohead.

Παραθέτω τα κλιπ με τις εκτελέσεις σε χρονολογική σειρά ― με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφέστερη η πορεία του τραγουδιού μέσα στο χρόνο και εξηγείται η καλύτερα η κάθε ερμηνεία. Και καταλήγω στον Scaggs. Kι ευχαριστώ τον άγνωστο φίλο μου για το δώρο που μοιράζομαι μαζί σας.