Σάββατο βράδυ στην άκρη του κόσμου

― Τι λες να κάνουμε απόψε;
― Πάμε μια βόλτα στο 1970, συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου, στο φεστιβάλ του Μοντερέι στη Καλιφόρνια, όταν ο Johnny Otis ανέβηκε στη σκηνή με όλο το θίασο και κατέβηκε μετά από καμιά ώρα, έχοντας κάνει μια σύνοψη της μαύρης μουσικής του εικοστού αιώνα ως τότε. Όλα μέσα: Blues, Jazz, Boogie Woogie, Rhythm and Blues, Rock and Roll. Δεν έχει βίντεο, αλλά το όντιο είναι αρκετό.
― Ποιός ήταν ο Johnny Otis;
― Εν συντομία, ο νονός του Rhythm and Blues, ο πρώτος μαύρος έλληνας στην Αμερική, χρόνια πριν τον Αντετοκούμπο, και σημαντικότερος από τον Τσιτσιπά για τον ορισμό του «πραγματικού έλληνα». Είναι ο άνθρωπος που είπε «As a kid I decided that if our society dictated that one had to be black or white, I would be black».
― Και γιατί δεν έχω ξανακούσει κάτι για αυτόν;
― Εσύ να αναρωτηθείς γι’ αυτό. Πάντως, το σφάλμα δεν είναι δικό του. Σημείωσε σε παρακαλώ πως 19 Σεπτεμβρίου 1970 ήταν πάλι Σάββατο, και εκείνη τη μέρα αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα ένας άλλος πραγματικός έλληνας, ο Κώστας Γεωργάκης. Στην αναμνηστική πλάκα γράφει La Grecia Libera lo ricorderà per sempre. Έχω τις αμφιβολίες μου για τη συλλογική μνήμη. Αλλά είναι Σάββατο βράδυ, ας ακούσουμε τον  Johnny Otis για να καταλάβεις τουλάχιστον εκείνον. Η μουσική, αμερικάνικη. Οι μπίρες, αμερικάνικες επίσης.