Προετοιμασία για διακοπές

Όσο το ξαναβλέπω και το ξανακούω, τόσο το διασκεδάζω. Το “Weapon of Choice” είναι τραγούδι του 2001 που σκάρωσε ο βρετανός Fatboy Slim (Norman Cook), και το βίντεο είναι σε σκηνοθεσία Spike Jonze. Εκτός από το ρυθμό και τη μελωδία, πρώτο ρόλο έχει και η φωνή του Bootsy Collins, που είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή μπασίστας του πλανήτη αλλά και ανεξάρτητος καλλιτέχνης της φανκ και γενικώς τρελάρας:

Τρελάρας είναι ένας χαρακτηρισμός που έχει αποδοθεί επανειλημμένως στον Christopher Walken, που χορεύει στο βίντεο. Ο σκηνοθέτης μίλησε για το πώς έγινε αυτή η επιλογή:

Το ξανάβλεπα και μου ήρθε στο μυαλό ένα άλλο διάσημο (και πιο πρόσφατο) χορευτικό βίντεο, από τους Black Keys:

Υποστηρίζω ότι αυτό το δεύτερο βίντεο (2011) που έγινε διασημότερο (και γνώρισε και πολλές παρωδίες) δεν θα υπήρχε αν δεν είχε γίνει το πρώτο. Το σώζει η αφοπλιστική ειλικρίνεια και ανεπιτήδευτη χάρη του ανώνυμου χορευτή, πλην πόσο διαφορετικά είναι τα δύο τραγούδια και τα δύο βίντεο. Στην πρώτη περίπτωση, ένας βρετανός από το Σάρει χρησιμοποιεί αμερικανικά υλικά και συνεργάτες και κάνει ένα κέντημα, ενώ στη δεύτερη, ένα αμερικανικό συγκρότημα από το Άκρον του Οχάιο χρησιμοποιεί αμερικανικά υλικά και συνεργάτες και κάνει ένα πυργάκι με λέγκο.

Όσο για μένα, έχω ωραίες αναμνήσεις από το δεύτερο, αλλά αν με συναντήσετε σήμερα στο δρόμο, το πιθανότερο είναι να με δείτε να προχωρώ με βήμα ελαφρόν υψίσυχνον, και αν πλησιάσετε περισσότερο, να με ακούσετε να μουρμουράω «You can blow wit’ this, οr you can blow wit’ that».