Λευκή σόουλ από την Κύπρο μέσω Λονδίνου

Ακούω ξανά τους δύο απίστευτους δίσκους του Stevie Wonder, το Innervisions (1973) και ιδίως το ‎Fulfillingness’ First Finale (1974), που με συντρόφεψαν σε μικρή ηλικία. (Δυο χρήσιμα νούμερα: ο Wonder γεννήθηκε το 1950, οπότε το 1974 ήταν 24 χρονών και αυτός ήταν ο δέκατος έβδομος δίσκος του…) Ανακαλύπτω ξεχασμένα τραγούδια και μελωδίες και ενορχηστρώσεις και νοήματα σε στίχους που δεν καταλάβαινα παιδί και γενικά περνάω πολύ καλά, ώσπου αρχίζει και παίζει το «Too Shy to Say», και ξεδιπλώνεται μπροστά μου όλος ο George Michael.

Το ξέραμε, βεβαίως, που ο Georgios Kyriacos Panayiotou ήταν φαν (και δικαίως) του Stevland Hardaway Morris. Είχε ερμηνεύσει, άλλωστε, και τουλάχιστον ένα τραγούδι του Wonder σε δίσκο, κι άλλο σε συλλογή, κι ένα νωρίς-νωρίς σε λάιβ, μαζί με τον δημιουργό του, όταν ακόμη ήταν τρελό αγόρι με περμανάντ κι ανταύγειες.

Aλλά αυτό με το «Too Shy to Say» παραείναι. Μπαίνοντας στο Υοutube βρήκε ότι το είχε πει και σε μια περιοδεία, και ότι ερμήνευσε κι άλλα, μαζί με το δημιουργό τους.

Όλα καλά, το παζλ ολοκληρώθηκε.

Έτσι θυμόμαστε αυτόν τον λευκό τραγουδιστή της σόουλ που γεννήθηκε σε προάστιο του Λονδίνου από κύπριο πατέρα και αγγλίδα μητέρα, και φυσικά το πρότυπό του, τον μαύρο τραγουδιστή της σόουλ που γεννήθηκε στο Μίτσιγκαν. Με την προϋπόθεση ότι ξέρατε ποιος είναι ο Stevie Wonder…

Ετικέτες: George MichaelStevie Wonder