Άντε, άιντε, χάιντε και τα συναφή
24-12-2017

Φέτος ο τρέχων Πρωθυπουργός υποδέχτηκε μπροστά στις κάμερες τη χορωδία ενός σχολείου από τη Χίο, που του έψαλλε τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Η όλη διαδικασία καλύφθηκε από την ΕΡΤ και συγγενή κανάλια (για την Ιστορία και το Σοσιαλισμό) σε ένα βίντεο.

Στο βίντεο βλέπουμε τον Τσίπρα να υποδέχεται τα παιδιά και να τα χαιρετά, και με τη φρεσκάδα ενός πολιτικού μηχανικού 43 Ιουλίων να ρωτάει έναν ψηλότερο μαθητή αν παίζει μπάσκετ. Τέτοια πρωτοτυπία, τέτοια έμπνευση, ευτυχώς που ήταν οι κάμερες εκεί γιατί μπορεί να το χάναμε.

“Θα μου τα πείτε;” ρωτάει χαριτωμένα. Κι όταν του απαντούν καταφατικά, σπεύδει να πάρει θέση, με το συγκαταβατικό σχόλιο “άντε να τα ακούσω”. Μας υποχρέωσες, έπρεπε να του απαντήσουν, και να του θυμίσουν ότι η προστακτική άντε συνήθως απευθύνεται σε ζώα ή χρησιμοποιείται για να υποδείξει καταναγκασμό και απροθυμία.

Αφού οι μαθητές του τραγουδούν τα παραδοσιακά κάλαντα της Χίου, ο γίγας της διανόησης ερωτά “θα μας πείτε και τα παραδοσιακά τώρα;” αφήνοντας κάγκελο μαθητές και δασκάλους, που ευλόγως ερωτούν “όταν λέτε παραδοσιακά, τι εννοείτε;” για να καταλάβουν την ερμηνεία του όρου παραδοσιακά στη συριζαϊκή διάλεκτο.

Αφού οι μαθητές του τραγουδάνε το «Καλήν Ημέραν, Άρχοντες» (δηλαδή παραδοσιακά από μια παράδοση που ξέρει και ακόμη ο Τσίπρας), ο γίγας του σαβουάρ βιβρ αποφασίζει να τους κάνει κάποια δώρα, αλλά αρχικά δεν είναι καθόλου σίγουρος τι περιέχουν τα πακέτα που ετοίμασε το προσωπικό του Μαξίμου. Μαθαίνει ότι είναι μάλλον βιβλία, τα μοιράζει και τους λέει να διαβάζουνε, αλλά κι όλας “μη διαβάζετε” διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της αριστείας κι εμείς είμαστε όλοι Σύριζα. Κι ας ευχόμαστε “καλή πρόοδο”.

Κι αφού ολοκληρώθηκε η σεμνή τελετή, ο γίγας της πολιτικής, εύχεται, για όποιον δεν κατάλαβε, «άντε και του χρόνου”, πολύ κράτησε το αστείο, έχουμε να κυβερνήσουμε κιόλας.

Ευτυχώς που ήταν οι κάμερες εκεί γιατί μπορεί να το λέγατε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου.