Tennis, anyone? Εικόνα από το τουίτερ του Υπουργού
De rerum natura
04-09-2020

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στα σόσιαλ μια εικόνα (σκρίνσοτ, μάλλον) από ένα τουίτ του Αδώνιδος-Σπυρίδωνος Γεωργιάδου, νυν Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπροέδρου της ΝΔ, στο οποίο ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να εκθειάζει τις νέες εγκαταστάσεις του ιδιωτικού κολεγίου BCA αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του, αφού “εξασφαλίζει εργασία σε κάθε απόφοιτό του”.

Αυτός ο ισχυρισμός μου φάνηκε χονδροειδής και υπερβολικός, ακόμα και για τον Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, τον οποίο γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από καθημερινές εκπομπές τηλεπωλήσεων στο περιθωρικό ΤηλεΑΣΤΥ όπου και ανδρώθηκε και διαμόρφωσε τη δημόσια εικόνα του. Γνωρίζαμε λοιπόν ότι ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης ήταν πρωτίστως ένας έμπειρος χάστλερ, που κυριολεκτικά ίδρωνε υπό το φως των προβολέων για να κερδίσει το ψωμί του μιλώντας ακατάπαυστα, προσπαθώντας να προωθήσει προϊόντα ευτελούς αξίας, συχνά αμφιβόλου πατριωτισμού, και πάντως μη παραδεδεγμένης χρησιμότητος ― αλλά το να προωθεί ως υπουργός τα συμφέροντα μια ιδιωτικής εταιρείας, θα ήταν κραυγαλέο φάουλ.

(Σημειώστε ότι ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις ενεργές τηλεπωλήσεις μόλις στις 16 Νοεμβρίου 2017, δέκα χρόνια μετά από την πρώτη του εκλογή ως βουλευτού, μετά από έντονη κριτική που δέχτηκε για την πώληση νανογιλέκων.)

Εντύπωση μου έκανε ότι όλοι οι χρήστες στα σόσιαλ έκαναν αναπαραγωγή του ίδιου σκρίνσοτ, που ήταν αχρονολόγητο: έβλεπες μόνον ότι είχε ληφθεί πριν από 18 ώρες. Άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά, κι έκανα κάτι ακραίο, που υπό κανονικές συνθήκες θα απέφευγα. Μπήκα στο τουίτ φιντ του Αδώνιδος-Σπυρίδωνος Γεωργιάδου και άρχισα να ψάχνω.

Δεδομένου ότι το τουίτ μιλούσε για “νέο Ακαδημαϊκό έτος”, θα έπρεπε να είναι μάλλον περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Τέτοιο τουίτ δεν βρήκα τον Αύγουστο του 2020, ούτε και του 2019. Αναρωτήθηκα μήπως το είχε διαγράψει. Έσφιξα τα δόντια κι έψαξα κι άλλο. Το βρήκα στις 31 Αυγούστου 2018, όταν ο κ. Γεωργιάδης δεν ήταν ακόμη υπουργός αλλά βουλευτής της αντιπολίτευσης. Όπερ σημαίνει ότι κάποιος είχε κάνει το σκρίνσοτ πριν από δύο χρόνια, και το φύλαγε για να το κυκλοφορήσει τώρα…

Αθώος λοιπόν ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης για την κατηγορία ότι προωθεί ως υπουργός τα συμφέροντα μια ιδιωτικής εταιρείας; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ναι. Όμως στο τουίτ φιντ του υπουργού βρήκα στο τέλος Αυγούστου 2020 την εξής προώθηση μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας, της «Ελληνικής Αγωγής»:

Το γεγονός ότι η «Ελληνική Αγωγή» ανήκει στον κ. Γεωργιάδη δεν την κάνει λιγότερο ιδιωτική εταιρεία που προωθεί ο υπουργός, απλώς καθιστά περιττό το ερώτημα αν βγάζει το κατιτίς του από αυτή την προώθηση.

Κάποιοι δεν θα δουν τίποτε το μεμπτόν και θα θεωρήσουν συγγνωστή αυτή την πρακτική, ακριβώς επειδή δεν περιμένουν κάτι διαφορετικό από τον κ. Γεωργιάδη. Όπως περιμένουν από τον Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθήσει να χουφτώσει όποιο θηλυκό περνάει από κοντά του, κι ας είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ, έτσι περιμένουν από τον Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη να εποφθαλμιά όποιο πορτοφόλι βρεθεί στο διάβα του. Υπό μίαν έννοια, αυτό το καθιστά ιδανικό Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ― φτάνει να δουλεύει για το δημόσιο συμφέρον και όχι για το ιδιωτικό.