Οδός Γλάδστωνος, Ομόνοια, Αθήνα.
Χριστουγεννιάτικη Σατανερί
02-01-2020

(Παντομίμα για τη νύχτα των Χριστουγέννων)

(Αναγνωστική προφύλαξη: Διάρκεια ανάγνωσης 14΄)

 

Π Ρ Ο Α Ν Α Κ Ρ Ο Υ Σ Μ Α

(Φανφάρα από αυτοσχέδιες ντουντούκες και ο εκ των πρωταγωνιστών κοντρατενόρος, στριγγά και υψιφώνως): Rex solutus est a legibus!

(Χορωδία μεικτή κλακαδόρων χειροκροτώντας ενθαρρυντικά): Solutus! Solutus!

 

(Φ Ω Ν Η   Ν Τ Ε Λ Α Λ Η   Ε Κ Τ Ο Σ   Κ Α Δ Ρ Ο Υ   Α Π Α Γ Γ Ε Λ Λ Ε Ι   Κ Α Ι   Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ζ ΕΙ)

Και αν τα λατινικά της Διοικήσεως

δημιουργήσουν απορία

τούτο ‘δω άλλο δεν πά’ να πει παρά

!Πρώτα η καταδίκη και μετά η ετυμηγορία!

 

Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ

Παραμύθι στρογγυλό σαν το ρεβίθι

 

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό

ένα ξωτικό κακό·

Ήταν ο διάβολος με άλλον εαυτό·

Κι έφτιαξε ένα καθρεφτάκι.

Του’ πεσε απ’ το χεράκι

Κι έγινε χίλια κομμάτια.

Μπήκαν μέχρι και στης Παναγιάς τα μάτια·

Κάποια άλλα μπήκαν στην καρδιά·

Και άλλα μπήκαν στο μυαλό.

Θόλωσε σαν θολό νερό.

Ο κόσμος άδειασε από φως.

Άδειασε κι από παιδιά.

Μείνανε μόνο μεγάλοι

Τυφλοί, κακοί κι ανάποδοι

Με το σκοτάδι μέσα στο κεφάλι.»

Επιμύθιο

Τα παραμύθια λένε όλη την αλήθεια που την κρύβει η συνήθεια.

Γι’ αυτό και των συμβάντων είθισται να προηγούνται.

Ιδίως όταν αυτά κακοποιούνται.

 

Ανοίγει η αυλαία

[H σκηνή εκτός σκηνής. Σκηνικό θολών αντικατοπτρισμών: Εικόνες σε οθόνες με φόντο τη θρυμματισμένη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος. Προβάλλεται συνεχώς το τρέιλερ των διαδοχικών ξυλοδαρμών του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 — μεταξύ άλλων ενοχοποιούνται από ευάριθμους αστρολόγους οι ισημερίες, τα ηλιοστάσια και τα κινητά τηλέφωνα. Ξυλοκοπείται, σε τυπική εφαρμογή της αρχής η άμυνα είναι επίθεση και τούμπαλιν, από αυτοδικούντες συναδέλφους τού «περδόμενου φούρναρη» (βλέπε κατωτέρω, ΑΔ), νομοταγείς πολίτες, νοικοκυραίους οικογενειάρχες, που σε αντίθεση με την ένοχη για «θολοκουλτούρα» (βλ. κατωτέρω, ΤΘ) οικογένεια Ινδαρέ (που τυγχάνουν σκηνοθέτες και δικηγόροι και αρχιτέκτονες και μητέρες – μητέρες και μπασταρδοεποικοδόμημα), αδίστακτα βοήθησαν την Αστυνομία στη σύλληψη και στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου όχι από ξυλοδαρμό, αλλά από «ισχαιμικό επεισόδιο σε έδαφος σωματικών κακώσεων από χτυπήματα και από σπασμένα γυαλιά μέσω ενός μηχανισμού στρες». (Όπως εξάλλου και ο έγκριτος Τύπος συνέβαλε στη διαλεύκανση των αιτίων θανάτου του Κωστόπουλου με πρότυπους, ορθοφημιστικούς, και στα ψιλά, δυσφημιστικούς, τίτλους του τύπου «Στον εισαγγελέα ο κοσμηματοπώλης μετά το θάνατο του τοξικομανή επίδοξου ληστή»—ΤΑ ΝΕΑ, 22.9.2018, μόλις 24 ώρες μετά το συμβάν και πριν από την ιατροδικαστική έκθεση—, που επανεφευρίσκουν μια κι έξω τη δημοσιογραφική δεοντολογία.)

Dramatis personae

(Voces et umbrae ήγουν Ρόλοι φωνητικοί, ρόλοι γραπτοί (ενδομύχως ή επί οθόνης), Σκιές, Φαντάσματα, ένας Γιούζερ)] :

 

Τρίτος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άδωνις Γεωργιάδης, ΑΓ ( κοντρατενόρος με κεφαλική φωνή τύπου Ντομινίκ Βις, και σκόπιμη δυσαρθρία. Φωνητικός ρόλος. )

Δεύτερος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μάκης Βορίδης, ΜΒ (σκιά, άφωνος)

Πρώτος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΜΧ (σκιά, άφωνος)

Νονά (του ενός εκ των δυο ξυλοδαρμένων γιών του ξυλοδαρθέντος πατρός της παθούσης οικογενείας που εδάρησαν μεσούσης της Ελεύσεως [Αντβέντους] -χρονιάρες μέρες- εντός της ιδιοκτήτου των οικίας, που συνόρευε όμως [και ίσως ακριβώς επειδή συνόρευε και κατά το ομηρικόν «ως αιεί ομοίον άγει ο θεός ως τον ομοίον» ήγουν «ο όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα»] με την καταληφθείσα, της οποίας επιχειρήθηκε η ανακατάληψη από ποικιλία δυνάμεων της τάξης και του ροπαλοφόρου νόμου, εγκρατών του Πλάτωνος, του λογίου επιπέδου της νεοελληνικής, της θυμοσοφίας, των ομηρικών επών): Ν. Μέντζα, ΝΜ (ημίφωνος, με τεσιτούρα μεσοφώνου που δεν υπερβαίνει την τεσιτούρα του κοντρατενόρου και ως εκ τούτου υπερκαλύπτεται)

Τέταρτος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τάκης Θεοδωρόπουλος, ΤΘ (γραπτός ρόλος)]

Λοιποί αναπληρωματικοί Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη σε γραπτούς δημοσιογραφικούς ρόλους, συμβολιζόμενοι με τα αρχικά Α(ναπληρωματικός)Δ(ημοσιογραφικός)

ΤΑ 3Φ: Τα Τρία Φαντάσματα: του προέδρου και του γενικού γραμματέα των Ειδικών Φρουρών το 2018 και του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών το 2018

ΑΦΑ: Ανώνυμα Φαντάσματα Αυτοπτών Μαρτύρων του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΦΑΝΤΑΣΜΑ, του Ζακ Κωστόπουλου

Γιούζερ: σκιά του αιχμάλωτου του χρόνου και των ΜΜΕ χρήστη υπολογιστή που διακατέχεται από την επιθυμία να επιστρέψει στην ιδιότητα του πολίτη

ΑΓ: —Έχουμε την πιο ήπια και απαλή [sic] Αστυνομία της Δύσης … Το άλλο σπίτι ήταν ιδιοκτησία [τους] δια της καταλήψεως … Τους χτυπάει η Αστυνομία την πόρτα και τους λέει «Μπορούμε να περάσουμε απέναντι για να πιάσουμε αυτήν την κατάληψη; Κι αυτοί λένε «ΟΧΙ»!!! Γιατί;;;;;

[Εδώ προσπαθεί να ακουστεί η φωνή της καλεσμένης της εκπομπής νονάς του ενός των δυο γιών της δαρμένης οικογένειας που δέθηκαν από την Αστυνομία, δάρθηκαν μέσα στο σπίτι τους, και οδηγήθηκαν, μάλλον ξυπόλυτοι, στη ΓΑΔΑ, η οποία φωνή ψελλίζει «Γιατί έχουν δικαίωμα… ». Τα υπόλοιπα καλύπτονται από κορώνες φορτίσιμο του υπουργού Γεωργιάδη.]

ΑΓ: —Εγώ δεν λέω αν έχουν δικαίωμα, κυρία μου… Ρωτάω γιατί είπαν «ΟΧΙ»!!! Γιατί εγώ ξέρω όταν ένας νομοταγής πολίτης που σπουδάζει νομικά [ό ένας ξυλοδαρμένος γιός είναι ασκούμενος δικηγόρος] άμα μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία σε …

[Εδώ η νονά προσπαθεί να ακουστεί αλλά δεν τα καταφέρνει. Υπερκαλύπτεται από τον μαινόμενο υπουργό.]

ΑΓ: —…μια νομική επιχείρηση, λέει ΝΑΙ ! δε λέει ΟΧΙ!!! —αν είναι νομοταγής! [μαινόμενος και διαμαρτυρόμενος, στακάτο] ΜΕ ΣΥΓ-ΧΩ-ΡΕΙ-ΤΕ !!!!!

[Και πάλι η νονά διαμαρτύρεται χωρίς να ακούγεται.]

ΑΓ: —Για να πει ΟΧΙ στην προσπάθεια της Αστυνομίας να πιάσουν την κατάληψη, προφανώς με κάποιον τρόπο βοηθούσαν την κατάληψη. Συμφωνούμε σ’ αυτό;;;;;;;

NM: —[Η νονά ξαναπροσπαθεί να ακουστεί] Μπορώ να σας μιλήσω γιατί πρέπει να ξαναπάω στο γραφείο μου γιατί έχω καθυστερήσει;;;;

ΑΓ: —Μπορείτε [ενώ συνεχίζει να μην την αφήνει να μιλήσει], αλλά να μην τρελαθούμε από τον παραλογισμό στην Ελλάδα…[Η νονά συνεχίζει απεγνωσμένα την προσπάθεια να ακουστεί.] ΞΑΝΑΛΕΩ [Η φωνή του υπουργού καλύπτει τώρα τη φωνή της νονάς εντελώς]: ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ [με μεγάλη έμφαση], ΛΕΕΙ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ «ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ, ΛΕΝΕ «ΟΧΙ»!!!! [Με εκκωφαντικό κρεσέντο ο υπουργός] ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΕΙΣ….!!!!

ΝΜ: — [Η νονά απογοητεύεται οριστικά πως θα ακουστεί, πολλώ μάλλον εισακουστεί, και κατεβάζει το ακουστικό.]

ΤΘ: —« Ας πούμε ότι δεχόμαστε τον ισχυρισμό του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ ότι δεν έχει σχέση με την όμορη κατάληψη στο Κουκάκι. Όμως, όταν σου χτυπάει την πόρτα η αστυνομία και σου ζητεί πρόσβαση στην κατοικία σου διότι δίπλα περιφέρονται εγκληματίες τι κάνεις; Ανοίγεις την πόρτα ή ζητείς παρέμβαση του εισαγγελέα και η γυναίκα σου τηλεφωνεί στον ΣΚΑΪ για να καταγγείλει την παραβίαση του οικογενειακού ασύλου της; Ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της θολοκουλτούρας που σου επιβάλλει ότι η αστυνομία είναι ο εχθρός, ακόμη κι αν δεν θεωρείς σύμμαχό σου τους καταληψίες, ενώ μετέχεις της θολοκουλτούρας τους.

Ενεργοποιήθηκε η βιοτεχνία υπογραφών. Τετρακόσιοι, πεντακόσιοι δεν ξέρω πόσοι, υπογράφουν ένα κείμενο που λέει ότι ο σκηνοθέτης είναι καλός άνθρωπος. Και δεν αμφιβάλλω περί τούτου. Όμως το ερώτημα είναι, εκτός του ότι αν αυτοί ήσαν οι καταληψίες όπως τους κατηγορεί η αστυνομία, πώς συμπεριφέρθηκαν όταν η αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή τους για να συλλάβει τους καταληψίες. Και στο σημείο αυτό εμφανίζεται η ηγεμονία της θολοκουλτούρας. Ο εχθρός είναι η αστυνομία. Οι καταληψίες είναι απλώς καταληψίες, καλά παιδιά κι αυτοί.

Λυπάμαι για τον μπακαλιάρο, αλλά όλα είναι ζήτημα παιδείας

[Σκηνικό Ιντερλούδιο : o ΑΓ σε αναζήτηση της έμπνευσης περιπλανώμενος στα ανάντη του πολιτικού και συνταγματικού Ελικώνα συναντά επιτέλους τη Mούσα μεταμφιεσμένη σε ΤΘ που του προσφέρει ένα καλάθι σπαρταριστά ψάρια του βουνού κι ένα βιβλίο με συνταγές σε κομψά και απαιτητικά γαλλικά και τίτλο «Mille façons de preparer le merlu blanc». Στο βάθος αντηχούν συγκεχυμένες φωνές Α(ναπληρωματικών) Yπουργών Προστασίας του πολίτη σε γραπτούς Δ(ημοσιογραφικούς) ρόλους. Ξεχωρίζει ένα απόσπασμα προς τη γνωστή εκτός θέματος κατεύθυνση νομιμοποίησης παράνομου μέσου μέσω της επίτευξης νομιμοφανούς σκοπού, με επιχειρηματολογία ανάλογη της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιούσε και η Οργάνωση «17 Νοέμβρη» για να βγάζει νομοπρεπώς από τη μέση τα θύματά της, και με τον εντυπωσιακό τίτλο]:

ΑΔ: «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΔΗ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΗ : Λες και όταν φωνάζει ένας σκηνοθέτης στους αστυνομικούς «αφήστε με» είναι η απόλυτη απόδειξη ότι ζούμε σε φασιστικό καθεστώς, αλλά η σπαρακτική κραυγή ενός φούρναρη του Αμαρουσίου που βλέπει έντρομος το βιός του να καταστρέφεται και την σωματική του ακεραιότητα να κινδυνεύει, είναι πορδή που δεν αξίζει να της δίνουμε σημασία.»

ΑΔ (άλλος): «Αφού υπάρχει και ιατρικήπλην της ποιητικήςσυναισθησία / γιατί να μην υπάρχει και στρατηγικήπλην της χαρισματικήςανοησία; / Εδώ όμως ως εκπρόσωπος των παραπεταμένων Δυτικών συνοικιών, / εκφράζων με αυτοθυσία τα δημοκρατικά αυτών ιδανικά και την ευθυκρισία / και περαιτέρω αδυνατών να στιχουργήσω /η πληθωρική έμπνευσίς μου με καθήλωσε / και τον οίστρο μου αποψίλωσε, / και πεζός θα συνεχίσω. Περί του Ινδαρέ στα Δυτικά έχουμε λόγο: αφού δεν μπόρεσε να διακριθεί ως πετυχημένος σκηνοθέτης στην μυθοπλασία του κινηματογράφου, ελπίζει σε νέα καριέρα [εννοείται υπό του ορθοπεδικού κηδεμόνος υποστηριζόμενος ] μετατρέποντας την πραγματικότητα σε μύθο, προς τέρψιν των ιδεοληπτικών συντρόφων του της αριστεράς! Αυτά έχω να καταθέσω δημοσίως για του Κουκακίου τα συμβάντα, κι όλα τα άλλα να μπουν στην πάντα: είμαι ένας αθώος πολιτευτής και δημοσιογράφος ιδαλγός, και όχι άλλων καταστάσεων νοσταλγός.»

[Ξάφνου πέφτει η σκοτεινή νύχτα της ψυχής και των πραγμάτων κι εμφανίζεται το ΦΑΝΤΑΣΜΑ του Ζακ Κωστόπουλου μαζί με Τα Τρία Φαντάσματα των εκπροσώπων της Αστυνομίας και διάφορα ΑΦΑ (Ανώνυμα Φαντάσματα Αυτοπτών μαρτύρων του λιντσαρίσματος του Ζακ την 21η Σεπτεμβρίου 2018). Στήνουν έναν τυπικό Μακάβριο Χορό γύρω από τον Γιούζερ που αναπηδάει μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή στο κέντρο του κενού της δράσης, σαστισμένος. Ο Κωστόπουλος με θεατρική άνεση κυριαρχεί με φανερή ευχαρίστηση στο χορό. Παράλληλα επιδίδονται όλοι σε μια οργιαστική πολυρρυθμική αυτοσχεδιαστική super librum cantare αντίστιξη όπου καθένας εκφωνεί φορτίσιμο τα δικά του.]

3Φ-1: «Δεν είδα λιντσάρισμα»

3Φ-2: «Ασκήθηκε νόμιμη βία στο Ζακ Κωστόπουλο»

3Φ-3 : «Το στοιχείο της υπερβολής μπορεί να υπάρξει σε μια τέτοια κατάσταση»

ΑΓ(καταργημένης της ενότητας τόπου, χρόνου κτλ. συμμετέχει ο Άδωνις Γεωργιάδης): «Δεν τουλούμιασαν κανέναν στο ξύλο. … Δεν φαντάζομαι ότι κανένας νομίζει ότι μπορεί να μπει η Αστυνομία σ’ έναν τέτοιο [με αηδία] χώρο [της κατοικίας Ινδαρέ;] και να μπει με κουραμπιέδες και μελομακάρονα εν όψει εορτών…»

3Φ-1: «Όσον αφορά την αυτοδικία, ξεκαθαρίζω πως οι πολίτες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία» (τον διακόπτουν ηχηρά χάχανα της ομάδας Ανωνύμων Αυτοπτών Μαρτύρων λιντσαρίσματος Κωστόπουλου ΑΦΑ… «Είμαστε το υπέρ της αυτοδικίας 50%» ακούγεται να ουρλιάζει κάποιος, αλλά ο 3Φ-1 συνεχίζει σκεπάζοντάς τους)… «αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσεις άτομο που είναι επικίνδυνο…και σε όποιον αρέσει…δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο…»

ΦΑΝΤΑΣΜΑ Κωστόπουλου: …Μελομακάρονα, τριαντάφυλλα…

Γιούζερ (καθώς τον πλησιάζει το Φάντασμα του Κωστόπουλου, απαιτητικά, με απόγνωση): Μίλησε!

ΦΑΝΤΑΣΜΑ Κωστόπουλου (υιοθετώντας την πατροπαράδοτη θεατρική στάση των Φαντασμάτων): …Κι εμποδισμένος αν δεν ήμουν να ειπώ τα μυστικά μου / θα μπορούσα να διηγηθώ ιστορία, που η πιο μικρή της λέξη / την ψυχή θα σου σπάραζε, θα σού ‘κοβε το αίμα / και θα ‘κανε τα δυο σου μάτια / σαν άστρα από τις γούβες τους να πεταχτούν. / Ω, άκουσε άκουσε, άκουσε ! /—να εγδικιωθείς τον άνομο κι αφύσικό μου φόνο…/Χαίρε, χαίρε, χαίρε και μη με ξεχάσεις. /(*)

Γιούζερ (άναυδος): Στάσου!— …

(Ακούγεται αστυνομική σειρήνα και η σύναξη Φωνών, Σκιών και Φαντασμάτων διαλύεται ενώ ξημερώνει.)

 

(*) Σέξπιρ, Άμλετ, ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ, ΣΚΗΝΗ ΠΕΜΠΤΗ. Μτφρ Βασίλη Ρώτα.