Χαιρετίσματα από τη Χίο
27-02-2020

Είναι πολλά και σωρευμένα τα απαράδεκτα που έγιναν στα νησιά τις τελευταίες ημέρες, και δεν θα ξεπεραστούν ούτε σύντομα ούτε εύκολα.

Φαντάζομαι πως έχετε ενημερωθεί δεόντως για τα γεγονότα και έχετε σχηματίσει άποψη, ανάλογα με τις προκαταλήψεις του καθενός και τα Μέσα που εμπιστεύεται για τη πληροφόρησή του και την ετων γεγονότων. Κυκλοφόρησαν πολλά βίντεο στα σόσιαλ και στο YouTube (αυτά τα άτιμα τα κινητά έχουν και κάμερες), και σταχυολογώ δύο που συνδέονται με τα πιο πρόσφατα επεισόδια από την αναχώρηση των ΜΑΤ από τη Χίο.

Κρατώ τα τελευταία δευτερόλεπτα (μετά το 1’20”) από το βίντεο που δείχνει κάποια από τα επεισόδια και την άτακτη και ανεξέλεγκτη επίθεση του μπουλουκιού των ΜΑΤ. Το καράβι ετοιμάζεται να σαλπάρει, ένας άνδρας ανεβαίνει στον καταπέλτη, και ενώ φεύγουν δακρυγόνα, κάνει κινήσεις στους συγκεντρωμένους να οπισθοχωρήσουν, τελειώνετε, έχουμε και δρομολόγιο να κάνουμε και ζωή να ζήσουμε. Στρέφεται στην ξηρά, σηκώνει το χέρι και αποχαιρετά τους αγαπημένους του, όπως κάνουν οι ναυτικοί. Χαιρετίσματα στη Χίο. Χαιρετίσματα από τη Χίο.

Κρατώ όμως ιδιαίτερα ένα από τη Βουλή, όπου ο υπουργός Γεραπετρίτης γίνεται καταγέλαστος και δείχνει κατάπληκτος. Ίσως να είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που να πίστευε πραγματικά αυτό που εκστόμισε: «Να επισημάνω επί της αρχής σε πραγματικό επίπεδο ότι τα σώματα ασφαλείας δεν απεσύρθησαν από τα νησιά. Ολοκληρώθηκε το έργο τους». (Αυτός τουλάχιστον σιωπά και δεν αναρωτιέται «γιατί γελάτε κύριοι».) Είναι η καταγραφή μιας κομβικής στιγμής για την κυβέρνηση. Χαιρετίσματα στην κανονικότητα. Χαιρετίσματα από την κανονικότητα.