Το διάστημα Γεραπετρίτη
06-02-2020

1) Ποινή επί πολυιδιοκτησίας ΠΑΕ (άρθρο 69 παρ. 12, Ν. 2725/1999),  πριν την περιβόητη εν μια νυκτί τροπολογία της κυβέρνησης:

Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον.

2) Ποινή επί πολυιδιοκτησίας, μετά την τροπολογία  (άρθρο 30 παρ. 1, Ν. 4659/2020):

Η παράγραφος 12 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) αντικαθίσταται ως εξής:

Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

3) Τι κατάλαβε όλος ο κόσμος, οι δυο ΠΑΕ που είναι σε πόλεμο μεταξύ τους, σύσσωμα τα ΜΜΕ και τα κόμματα της Βουλής, όταν ψηφίστηκε πριν μια εβδομάδα η τροπολογία: ότι αντί της ποινής του υποβιβασμού, αφαιρούνται 5 ως 10 βαθμοί. Όλος ο όχι και λίγος δημόσιος διάλογος και αντιδικία επί του θέματος έγινε με τους μεν να λένε ότι σώζεται σκανδαλωδώς ο ΠΑΟΚ από υποβιβασμό και τους δε να λένε ότι σκανδαλωδώς χαρίζεται το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό με την αφαίρεση των βαθμών.

4) Τι μας εξήγησε χθες το πρωί ο υπουργός, που έχει πάρει επ’ ώμου το ζήτημα από την τροπολογία ως τις συζητήσεις με UEFA, o Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι τελικά ψηφίστηκε: πως η ποινή των 5 ως 10 βαθμών θα επιβάλλεται σε κάθε παιχνίδι, μέχρι να αρθεί η πολυιδιοκτησία. 

Ακριβής απομαγνητοφώνηση των επίμαχων κομματιών της ραδιοφωνικής του συνέντευξης (16:50 του ηχητικού και μετά): «Σε περίπτωση που δικαιοδοτικό όργανο της Super League ή δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ κρίνει ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία, αυτό θα πρέπει αμέσως να ανασχεθεί, δηλαδή θα πρέπει να διακοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των δύο ομάδων, διαφορετικά θα επέρχονται διαρκώς οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις» …. «Από τη στιγμή που θα επιβληθεί κύρωση από το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει αυτομάτως να πάψει η πολυιδιοκτησία, δηλαδή να απέχουν οι ομάδες από τον κοινό ή φερόμενο ως κοινό ιδιοκτήτη, διαφορετικά έχουμε επανειλημμένες κυρώσεις, οι οποίες κατ’ αποτέλεσμα οδηγούν στον εξοβελισμό των ομάδων από την επαγγελματική κατηγορία». … «Αν της αφαιρούνται της Ξάνθης 10 βαθμοί κάθε φορά που διαπιστώνεται η πολυιδιοκτησία, θα φτάσει να έχει αρνητική βαθμολογία. Ουσιαστικά δηλαδή θα εκπέσει της επαγγελματικής κατηγορίας». Ερώτηση: «Α, αυτό θα λειτουργεί κάθε φορά που θα παίζει, κάθε φορά θα αφαιρούνται οι βαθμοί;». Απάντηση: «Μα προφανώς». Ερώτηση: «Α, δεν το είχα καταλάβει έτσι». Απάντηση: «Βεβαίως, οπότε αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή ότι μπορεί άμεσα να καταργήθηκε η ύψιστη ποινή …».  Ερώτηση: «Δεν τιμωρείται άπαξ. Τιμωρείται κάθε φορά που θα εμφανίζεται μπροστά αφού συντηρείται η πολυιδιοκτησία, η σχέση αυτή». Απάντηση: «Ακριβώς. Όσο υφίσταται η πολυιδιοκτησία και δεν διακόπτεται η ιδιοκτησιακή σχέση εξακολουθούν να επιβάλλονται οι κυρώσεις, άρα κατ’ αποτέλεσμα θα φτάσουμε σε αρνητική βαθμολογία και άρα σε έκπτωση».

4) Τι μας ξαναεξήγησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης χθες το βράδυ ότι ψηφίστηκε: ότι η ποινή των 5 ως 10 βαθμών δεν θα αφαιρείται από κάθε παιχνίδι, αλλά δεν θα αφαιρείται και μόνο μια φορά, θα αφαιρείται ενδεχομένως και περισσότερες, αν δεν αρθεί η πολυιδιοκτησία εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Ας το ονομάσουμε διάστημα Γεραπετρίτη. Επιβάλλονται 5 ως 10 πόντοι; Οκ. Πας στο επόμενο παιχνίδι; Όχι. Πρέπει πρώτα να περάσει το διάστημα Γεραπετρίτη. Πέρασε; Άλλοι 5 ως 10 πόντοι. Εξακολουθείς; Πρέπει να περάσει νέο διάστημα Γεραπετρίτη. Και ούτω καθεξής. 

Ακριβής απομαγνητοφώνηση των επίμαχων κομματιών της τηλεοπτικής του συνέντευξης (από το 18:54 και μετά): Ερώτηση: «Τότε λοιπόν γιατί πάτε σε μια τροπολογία σαν αυτή, το περιεχόμενο μάλιστα της οποίας το αλλάξατε σήμερα το πρωί»  Απάντηση: «Τι εννοείτε;» … «Κοιτάξτε να δείτε είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα και όποιος διαβάσει την τροπολογία δεν επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση. Δόξα τω Θεώ, νομικά λίγα ξέρουμε σε αυτή τη ζωή. Είναι πάρα πολύ σαφές το πλαίσιο, το οποίο είναι το ακόλουθο, διότι καλό είναι να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην αξιοποιούνται παραπλανητικά πράγματα. Ούτε εγώ δήλωσα ποτέ ότι θα αφαιρούνται από κάθε παιχνίδι». Ερώτηση: «Εγώ αυτό έχω εδώ» Απάντηση: «Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε πρόσβαση στην πρωτογενή πηγή και όχι στα δημοσιεύματα που αναπαράγουν». … Ερώτηση: «Μπορώ να σας ρωτήσω αν είπατε ότι θα αφαιρούνται βαθμοί από μια ομάδα κάθε φορά που παίζει;». Απάντηση: «Όχι, … θα μου επιτρέψετε λοιπόν να ερμηνεύσω αυθεντικά τον εαυτό μου ή θα με ερμηνεύσετε; Απλώς θα πω εγώ τι είπα και θα το επαναλάβω αμέσως» … «Εφόσον λοιπόν διαπιστωθεί η πολυιδιοκτησία, θα αφαιρούνται 5 έως 10 βαθμοί. Αυτό σημαίνει ότι σε συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, εντός ευλόγου χρόνου από την λήψη της απόφασης αυτής, θα πρέπει οι παραβάτες να συμμορφώνονται προς την απόφαση αυτή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναιρείται η πολυιδιοκτησία. Αν δεν αναιρεθεί, τότε θα επανέρχεται η αθλητική δικαιοσύνη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, και θα επιλαμβάνεται εκ νέου, επιβάλλοντας και πάλι κυρώσεις. Βεβαίως και δεν αφορά το κάθε παιχνίδι, αλλά αφορά την διαιώνιση της συγκεκριμένης παράβασης, η οποία θα είναι κατά παραβίαση συμμόρφωσης σε απόφαση αθλητικού δικαστηρίου. Άρα δεν πρόκειται για αφαίρεση βαθμών ανά παιχνίδι, αλλά όπως συμβαίνει σε όλα τα ευνομούμενα κράτη του κόσμου και στις δικαστικές αποφάσεις τις δικές μας, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση υπάρχει νέα ποινή. Άρα είναι πάρα πολύ σαφές το πλαίσιο και δεν επιδέχεται καμία απολύτως αντίφαση».

5) Ας υποθέσουμε ότι όντως τα λίγα νομικά του Γεραπετρίτη είναι τόσο πάρα πολλά που εκείνος ήταν ο μόνος που κατάλαβε τι ψήφιζε η Βουλή. Ας του αναγνωρίσουμε τη νομική εκείνη υπεροχή έναντι όλων των άλλων. Κι ας μην σεκλετιστούμε με αμφιβολίες μήπως και το πλαίσιο δεν είναι και τόσο πάρα πολύ σαφές όσο λέει, αλλά έχει κάποια κενά λόγω της πρεμούρας να ψηφιστεί η τροπολογία μέσα σε λίγες ώρες. Μήπως, λέω μήπως, αφού εν προκειμένω λειτουργεί ως πολιτικός, μήπως αφού η κυβέρνηση έκανε όλο αυτό που έκανε για να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να αποκλείσει τον διχασμό της χώρας, μήπως επικοινωνιακά θα έπρεπε να έχει εξηγήσει και στον Βορρά και στον Νότο της χώρας τι ψήφισε; Έρχεσαι ως κυβέρνηση να κρατήσεις την χώρα ενωμένη και ψηφίζεις έναν νόμο που κάτι αλλάζει. Μήπως θα έπρεπε να έχεις εξηγήσει εξαρχής τι ακριβώς άλλαξες και τι αυτό συνεπάγεται; Μήπως δεν πολυκατάλαβες τι ψήφιζες και κάνεις τώρα ερμηνευτικές τραμπάλες, αντιλαμβανόμενος ότι ψήφισες μια τροπολογία που αντί να περισώσει κάτι, τα έχει κάνει όλα τρεις φορές πιο σμπαράλια;