Το Άνθος του Κακού
01-12-2018

Στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου, ένα σύστημα αέρηδων και νεφώσεων δημιουργεί ένα μόνιμο χαρακτηριστικό στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πόλο, το λεγόμενο Εξάγωνο. Κάθε πλευρά του έχει μήκος 14.500 χιλιομέτρων και η περίοδος περιστροφής του είναι  σταθερή: 10 ώρες, 39 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.

Στις 27 Νοεμβρίου του 2012 το διαστημικό όχημα Cassini τράβηξε φωτογραφία ενός κυκλώνα ακριβώς πάνω από το βόρειο πόλο του Κρόνου, στο κέντρο του Εξαγώνου. Μια καταιγίδα με μάτι διαμέτρου 2.000 χιλιομέτρων. Ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του μετεωρολογικού αυτού φαινομένου στο δεύτερο σε μέγεθος πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Όταν τον πλησίασε για πρώτη φορά το Cassini, το 2004, ήταν χειμώνας και επικρατούσε σκότος στο βορρά. Επίσης, οι φωτογραφίες του φαινομένου που είχε στείλει το 1982 ο Voyager 2, εξαιτίας της γωνίας προσέγγισης, δεν είχαν καλή ανάλυση ώστε να υπάρξει καθαρή εικόνα.

Οι επιστήμονες ονόμασαν την καταιγίδα το Τριαντάφυλλο. Οι ταχύτητες του ανέμου στην περιφέρειά της φθάνουν τα 150 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Έξι χρόνια αργότερα, το συνολικό σύστημα, μόνιμα καρφωμένο στο βόρειο πόλο του Κρόνου, δείχνει ιδιαίτερα τέλειο και όμορφο για να είναι αληθινό. Μοιάζει κατασκεύασμα.

Μην ακούτε αυτά που λένε για όσα είδαν, για όσα βρήκαν και όσα θα κυριαρχήσουν, πράγματα και άτομα και ακατάληπτα πράγματα εις τους ουρανούς, επάνω εις τους άλλους πλανήτες. Πρέπει απλώς να σκεπτόμεθα.

Τέλειος είναι μόνο ο Θεός.

Ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του.

Να νιώθουμε περήφανοι που μιλάμε πάντα για τους ουρανούς και για την ελπίδα να βρεθούμε κοντά στο Θεό που δεσπόζει.