Τηλεπωλήσεις και τηλεπολιτική
29-11-2020

Βαγγέλης Παπαδημητρίου: Και πανηγυρίζουμε επειδή έχουμε 125 θύματα;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε κύριε Παπαδημητρίου. Εσείς δεν ξέρω πώς πανηγυρίζετε στη ζωή σας.

Βαγγέλης Παπαδημητρίου: Να είμαι ζωντανός πανηγυρίζω.

Γεωργιάδης: Εγώ, ότι κυβερνάμε μια χώρα που την έχουμε φέρει να είναι 12 φορές καλύτερη από Βέλγιο το πανηγυρίζω, ναι! Γιατί σώσαμε ανθρώπους, κύριε, εντάξει;

Παπαδημητρίου: Πανηγυρίζετε 120 νεκρούς.

Γεωργιάδης: Άρα σταματήστε την πτωματολογία όλη την ημέρα. Κι εμείς πονάμε γι’ αυτούς που πεθαίνουν. Δεν πονάτε μόνον εσείς.

Παπαδημητρίου: Δεν διαφωνώ, καθόλου δεν διαφωνώ.

Γεωργιάδης: Άρα λοιπόν η Ελλάδα μας τα πηγαίνει καλύτερα! Αυτή είναι η αλήθεια. Κύριε! Όλη μέρα γκρίνια και κατηγορίες.

    *      *      *

Αυτή η χαριτωμένη παράσταση δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, και μας θύμισε γιατί ένας επίμονος τηλεπωλητής μπορεί να δοκιμαστεί στην πολιτική με ανάλογη επιτυχία.

  • Πρώτον, διαλέγει τον αντίπαλο της σύγκρισης: το Βέλγιο είναι η χώρα με τον χειρότερο αριθμό νεκρών ανά πληθυσμό από Covid-19.
  • Δεύτερον, διαλέγει την περίοδο της σύγκρισης: το Βέλγιο έχει τον χειρότερο αριθμό νεκρών ανά πληθυσμό από την αρχή της πανδημίας Covid-19.
  • Τρίτον, έχοντας επιλέξει τους όρους της σύγκρισης ώστε να είναι ευνοϊκοί, διαλέγει τους όρους του διαλόγου: πανηγυρίζει ηχηρά για να εκβιάσει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα, ενώ στ’ αλήθεια πηγαίνει χειρότερα (μάρτυς είναι οι αυξανόμενοι νεκροί) και φωνάζει για να επιβάλει την άποψή του όπως μόνον αυτός ξέρει.

Γιατί οι συνομιλητές του παρασύρθηκαν σε αυτό τον τρόπο διαλόγου και δέχτηκαν την επικράτηση του φωνακλά και τη στρέβλωση της αλήθειας; Μάλλον έχει να κάνει με τους ίδιους αλλά και με το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου όπως αυτός ασκείται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα κανάλια και τη Βουλή ― όπως άλλωστε τον έχει διδάξει ο μέντορας του Άδωνι Γεωργιάδη στην πολιτική και την τηλεόραση, ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Αν και εκτός πολιτικής πλέον ο Πρόεδρος Γιώργος, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος για τα παιδιά του, είτε τον θυμούνται είτε όχι.

    *      *      *

Υστερόγραφο: Για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ που δεν είμαι πολιτικός, παραθέτω κάποια συγκριτικά στοιχεία (με χθεσινή ημερομηνία) που δεν παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το Βέλγιο, την Ελλάδα ― και την Κύπρο, για να έχουμε κι ένα άλλο κράτος που κατοικείται από έλληνες στη σύγκριση.

Στον πρώτο πίνακα (πηγή: Wordometer) έχουμε την κατάταξη των χωρών παγκοσμίως με βάση τους θανάτους αποδιδόμενους σε Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού από καταβολής πανδημίας. Αυτή είναι η παράμετρος την οποία ορθώς επέξελε  Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι ο πιο ενδεικτικός και αξιόπιστος, αλλά ο όποιος πανηγυρισμός είναι άτοπος.

  • Το Βέλγιο είναι στην πρώτη θέση, δηλαδή στην απολύτως χειρότερη θέση παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους, 1.418.
  • Η Ελλάδα είναι στη θέση 66 με 214 θανάτους. Σε σχέση με το Βέλγιο, είναι εντυπωσιακά λιγότεροι, είναι όμως περισσότεροι από τον Παγκόσμιο Μέσο Όρο, που είναι 182,7.
  • Η Κύπρος είναι στη θέση 122 με 40 θανάτους, πάνω από 5 φορές καλύτερα από την Ελλάδα.

Στους δύο επόμενους πίνακες (πηγή: Our World in Data), βλέπουμε αρχικά την πορεία των τριών χωρών προς τη σημερινή κατάταξή τους, και παρατηρούμε την τρομακτική αύξηση των νεκρών που είχε το Βέλγιο στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αν μειώσουμε τη χρονική κλίμακα και εξετάσουμε τους νεκρούς από την αρχή του πρόσφατου lockdown στην Ελλάδα (7 Νοεμβρίου), η εικόνα σίγουρα δεν προσφέρεται για κανενός είδους πανηγυρισμό, είτε συγκριτικά με το Βέλγιο είτε απόλυτα. Ενώ οι θάνατοι στο Βέλγιο μειώνονται ραγδαία, στην Ελλάδα αυξάνονται αλματωδώς, και μάλιστα προσεγγίζουν τα ημερήσια νούμερα του Βελγίου. Όχι, η Ελλάδα μας δεν τα πηγαίνει καθόλου καλύτερα, κύριε.

Τελευταία άφησα την Κύπρο (όπου κατοικώ), που με συνετή πολιτική από τους πολιτικούς και τους πολίτες της, και στην καθημερινότητα και στον τουρισμό και στην οικονομία, διαχειρίστηκε την πανδημία με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Δεν έχουμε παρά να τα δείξουμε στον ελλαδίτη υπουργό και να τον ρωτήσουμε, με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο, τα λιγουρεύεστε;