Τα τρία φτερά ή η δειλία του νομοθέτη
07-10-2020

Τρία μαζεμένα ζητήματα:

Ο φόνος ενός μετεφήβου Ρομά στην Πιπερίτσα από έναν 63χρονο που βρήκε τρια κλεφτρόνια στο σπίτι του.

Το μπούρδισμα ενός σκυλιού, δια της αποκοπής των όρχεών του, ώστε να φρονιμέψει.

Μια πανελλήνια εκστρατεία για την καταδίκη των στελεχών της «Χρυσής Αυγής» αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου μετά από πέντε χρόνια διαδικασία, κι ενώ εκκρεμεί εισαγγελική εισήγηση πως οι κατηγορούμενοι κακώς κατηγορούνται.

Στην πρώτη περίπτωση, η μπουκωμένη από ξένες νομοθεσίες ελληνική κοινωνία πρέπει να καταλάβει πως το «άσυλο» της κατοικίας ενίοτε δεν είναι και τόσο άσυλο. Η κοινωνία των Ρομά διαφωνεί. Οι δικηγόροι ανέλαβαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς ασκεί το δικαίωμα να στειρώνει κατοικίδια ζώα, ενώ το πράττει για να μη γεννιούνται πολυάριθμα «μπασταρδάκια», ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκτέλεσης εν ψυχρώ σκύλων που «δειλιάζουν» από μπαταριές.

Τέλος, η δικαστική απόφαση συνεγείρει χιλιάδες χιλιάδων αντίφες, δύο χιλιάδες αστυνομία και οργανωμένο έλεγχο σε κρίσιμα σημεία της πρωτεύουσας. Στόχος, να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι.

H γενική συσπείρωση της κοινωνίας για την δικαστική απόφαση, είναι καλό να συνυπολογιστεί με την γενική μείωση του ποινολογίου λίγο πριν τις εκλογές του 2019, αλλά και ταυτόχρονα, έχει την μορφή ελεύθερης έκφρασης ενός μεγάλου μέρους της λαϊκής βούλησης, για να μη τολμήσει ένα Δικαστήριο να βγάλει μια απόφαση που ενδεχομένως να συμφωνεί με την εισαγγελική εισήγηση. Και η Βουλή των Ελλήνων συμφωνεί. Και η ίδια Βουλή δέχτηκε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας, μια επιφανή δικαστική λειτουργό. Ο λαός αποφάσισε πως «δεν είναι αθώοι», επομένως αν κριθούν αθώοι, είναι ένα ενδεχόμενο που θα στρέψει το λαϊκό αίσθημα εναντίον της «αδέκαστης» Δικαιοσύνης.

Three Feathers: The (Canadian) Movieexplores the power and grace of restorative justice and the cultural legacy that can empower future generations.