Τέρμα τα δίφραγκα
25-02-2021

Moυ φαίνεται τελείως παράλογη η συσπείρωση γύρω από την κυρία Μενδώνη, με την κατασκευή ενός ταμπουριού, όπου η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να συσπειρώσει τον κόσμο της και τους ανθρώπους της. Χάθηκε ένα ύψωμα, μια πανοραμική θέα, ένα οπλοπολυβόλο από αυτά που συνήθιζε η Δεξιά για να επιβιώσει;

Τελειώνουν οι εφεδρείες, κύριε Μητσοτάκη. Ο συναγερμός της παράταξής σας, να αγιοποιήσετε υπουργό, θεωρώντας την κυρία Μενδώνη ως θηλυκή εκδοχή του Ford που έβγαζε τις Τhin lizzy του σε μαζική ένταση, εφευρίσκοντας τον ακίνητο εργάτη μπροστά στην ταινία παραγωγής, θα σας έρθει πανωκέφαλα και δεν θα καταλάβετε για πότε σας εξώθησαν σε πολιτική αποστρατεία. Η υπουργός πολιτισμού ανήκει στις κυρίες που προτίθενται να σας καταναλώσουν ζώντα! Όντως η κεντρώα παρουσία της, ο συστηματικός της εργονομισμός και το σύστημα παραγωγής το τελείως απολίτικο προετοιμάζει μια ελληνίδα Μέρκελ που δεν θα υποπέσει στο λάθος να το παίξει δεξιά.

Ο πολιτιστικός χώρος, από τα χρόνια του Βοβολίνη, χαρακτηρίζεται από έντονη αδυναμία αποκόλλησης από την τεχνική των επιδοτήσεων. Ο μακρύς κατάλογος «επιτευγμάτων» της κυρίας Μενδώνη, δεν έχετε πάρει είδηση πως ακυρώνει εσάς προσωπικά: το πολύ πολύ να θεωρηθείτε ο αδύναμος κρίκος που δήθεν άρχει ενώ στα πολιτιστικά ρυθμίζει τα πάντα  μία κυρία εκ Βαράγγων, που την υποστηρίζουν κεφάλαια επενδύσεων και ιδρύματα που δεν μοιάζουν με κανένα. Και μόνη η αστραπιαία λήψη αποφάσεων από ένα ΚΑΣ που φέρεται ως υποτελές κίνημα νενέκων, δείχνει πόσο τεράστιο πεδίο ασκήσεων διαθέτει, ακόμη κι αν της αρνηθείτε κάθε χρηματοδότηση! Δεν είναι η πρώτη φορά που «ευεργέτης» θα κυβερνήσει το γκουβέρνο εξάλλου. Aν σε ένα «τρέχον» υπουργείο υπήρχε μη πολιτικό πρόσωπο που έλυνε κι έδενε χάρη στην αξιοσύνη του, ο κατ΄ όνομα υπουργός δεν θα μακροημέρευε. Στο Πολιτισμού, που έχουμε τέτοια προσωπικότητα που έχει σκεπάσει Στίκες και Ορλάνδους και Σωτηρίου και Μαρινάτους και μια σειρά παραγωγής αντιλήψεων βαθύτατα προσωπολαγνικών, η παρουσία τέτοιου προσώπου λειτουργεί ως παυσίλυπον, σωσίτριχον και φυλαχτό.

Σε μία περίπτωση, η αμεριμνησία σας δείχνει, κύριε Μητσοτάκη, τα αξέχαστα χρόνια που ο Ανδρέας προήδρευε όσο πατάει η γάτα, με τον μακαρίτη τον Γιαννόπουλο δεξί εξαπτέρυγο στην περιφορά της Αγίας Μεταλήψεως. Η αποτίμηση της υπουργού πολιτισμού με ένα κατεβατό που δεν χάρηκε ποτέ και πουθενά, κανένας νεοδημοκράτης υπουργός, δείχνει το μέγεθος του λάκκου όπου πέσατε.

Αλήθεια, δεν καταλάβατε την πλεκτάνη που σας τύλιξε του Αδώνιδος η τρίπλα; Ο οποίος καλλιεργεί τον τίτλο του τιμονιέρη του λιανεμπορίου και θα συμμαχήσει με κάποιον από τους δύο δομεστίκους σας;

Δεν έχετε διάδοχο από την Αγία Οικογένεια. Ο Καραμανλισμός ευφραίνεται καθώς ο αυτοδιοικητικός βορράς του ευημερεί, ο Σαμαρισμός διατηρεί δυνάμεις ικανές να χρηματοδοτήσουν την μελλοντική του διαπάλη με τους Καραμανλικούς. Κι αντί να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα, είσθε μονίμως υπό την επήρεια πολιτικού δαλτωνισμού: ο Σύριζα ποτέ δεν είχε χρώμα και δεν θα αρκεστεί στο ροζουλί που τον τοποθετείτε: έχει αρκούντως φουσκώσει τα πανιά της Γεννηματά, ώστε να πιστεύει πως δεν κυβερνά μπαρκομπέστια με αιγοπρόβατα, αλλα μπρατσέρα με πυξίδα τα «λόγια της πλώρης» (κι όχι τον «Αρχαιολόγο» τον Καρκαβίτσα).

Αφήστε τον Σύριζα στην απεγνωσμένη του ματαιοδοξία. Η νέα φουρνιά εκπροσώπων τύπου της Μητσοτακικής παράταξης, θα φέρει τέτοιον όλεθρο στον μητσοτακισμό, που θα ψάχνετε σπίρτο να ανάψετε σόμπα και θα ρίχνετε νερό, αφηρημένοι. Είναι σαν ένας στρατηγός να παίρνει αυστηρά μέτρα για να μη κινδυνέψει η λεγεώνα του και απέναντί της βρίσκονται μερικοί γιδοβοσκοί που κρύβονται σε σπηλιά.

Η δεξιά σας, κύριε Μητσοτάκη, οδηγεί σε συνταξιουχική ανάγνωση της «Εστίας». Απεναντίας, το να αφήσετε τα νιάτα του Σύριζα να σας κοντράρουν, συμβάλει στο να λείψουν από τον χάρτη: όταν κλείσει την εφηβεία του ο Τσίπρας, όπου να΄ναι, θα είναι πενηντάρης. Και ο μόνος ρόλος που θα προσδοκά «το παιδί» θα είναι του Κωνσταντάρα.

Κατά τα άλλα, μεθύστε με το αθάνατο κρασί του 21. Που θα καταλάβετε πως ξύνισε πριν μπει η Σαρακοστή.