Σχοινοβάτες
31-03-2020

Καλές οι ελεημοσύνες – στα νέα ελληνικά ο εθελοντισμός, οι πρωτοβουλίες, οι ΜΚΟ… Αλλά έρχεται κάποτε στιγμή που δίνουν την ισχυρότερη στήριξη στο σύστημα, λειτουργούν ως προπέτασμα καπνού, χειραγωγούν και φιμώνουν. Αναφέρομαι στην πρόταση του Πρωθυπουργού προς κυβέρνηση και βουλευτές να καταθέσουν τους επόμενους δύο μήνες το μισό μισθό στη μάχη κατά της πανδημίας. Πρόταση που σιγοντάρει και ενδυναμώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πατρονάρισμα, κρυμμένος σε εφεδρεία σπόρος για μέτρα λιτότητας που θα ζητηθούν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι με το επιχείρημα σειρά σας, κάνετε τώρα το καθήκον σας.

Στην άλλη όψη του νομίσματος η υπερβολή των κυβερνητικών εκπροσώπων αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ζω στο κέντρο της Αθήνας και στον καθημερινό μου περπάτημα για μισή ώρα, μόνος, δικαίωμα που ασκώ ευλαβικά, τηρώντας απόσταση αγάπης από τους συμπολίτες μου, δεν συνάντησα ποτέ αδιαφορία και ωχαδερφισμό. Η υπερβολή σήμερα στις αναφορές για μη τήρηση των αποστάσεων στις ουρές μπροστά σε μηχανήματα ανάληψης μετρητών ή στα μέτρα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης εγείρουν υποψία πως πρόκειται για μετατόπιση ευθυνών, για φτηνή σωσίβια λέμβο στην τραγική περίπτωση που τα πράγματα στραβώσουν και κρούσματα και θάνατοι αυξηθούν εκθετικά, καταστροφικά: εμείς σας το λέγαμε αλλά εσείς η αιτία της αποτυχίας. Και καπάκι εγείρουν την καχυποψία ότι κρύβουν κάποια άσχημη αλήθεια.

Και βέβαια είναι απαραίτητα μέτρα πρόληψης, οι υποχρεωτικές αποστάσεις. Αναγκαία ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ. Άκαιρη η συζήτηση για ελευθερίες. Είναι εύκολο να σκεφτόμαστε τον πόλεμο με τον ιό ανθρωπομορφικά, αλλά ένας ιός δεν είναι καν κάτι ζωντανό. Ένα κάλυμμα πρωτεΐνης που κρύβει γενετικό υλικό. Και το ανθρώπινο κορμί ένα χημικό εργοστάσιο που βραχυκυκλώνει τη λειτουργία του ένας χημικός τύπος, ο φυσικός νόμος που είναι ο ιός και παράγει αντίγραφα του εαυτού του. Οι δύο χημείες ταίριαξαν, ο νόμος λειτουργεί αυτόματα, ανελεύθερα, τυφλά. Σκέφτομαι στρατιωτικός νόμος, πραξικόπημα αλλά πάλι σκέφτομαι λάθος, ανθρωπομορφικά. Στο στρατιωτικό νόμο αντιδιαμετρικά η ελευθερία, ο άνθρωπος. Με το φυσικό νόμο δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, προσδιορίζεται από τους υπόλοιπους φυσικούς νόμους, τυφλοί κι αυτοί. Αναγκαία λοιπόν η λήψη μέτρων, ανελεύθερων, άστοχη η συζήτηση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επιστήμονας που του απαιτούν οι καταστάσεις να σχοινοβατήσει.