«πως πάει η επανάσταση;»*
08-10-2017

Οκτώβριος 2017:

Μέσα από συλλογικές προσπάθειες, όπως αυτή εδώ του ανανεωμένου The Greek Cloud, επιχειρείται, ίσως, να αναβιώσει η χρυσή εποχή της «μπλογκόσφαιρας», να υπάρξει μια νέα παραγωγή γραπτού λόγου. Ενώ τα social media μας έχουν ήδη κάνει όλους σε ένα βαθμό συγγραφείς και μας έχουν δώσει ένα λίγο ή πολύ δημόσιο βήμα, κάποιοι αποδεχόμαστε προσκλήσεις – προκλήσεις να συμμετέχουμε σε αυτά τα ψηφιακά περιοδικά και να απευθυνθούμε σε ένα κοινό που είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όσοι γράφουμε επίσης διαβάζουμε, και δεν αποκλείεται το σύνολο αυτών που διαβάζουν να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το σύνολο όλων αυτών που γράφουν.

Παράλληλα, ο μήνας είναι γεμάτος από συνέδρια, φεστιβάλ, ημερίδες, διημερίδες, εκδηλώσεις και φόρα. Το φεστιβάλ των κοινών και  το συνέδριο του ΣΑΔΑΣ για την Αττική, δυο μόνο παραδείγματα σε ένα μόνο σαββατοκύριακο. Πολλοί οι συμμετέχοντες: ότι υπάρχει και ότι κινείται στην πόλη σε επίπεδο συλλογικότητας, δομής και κινηματικής ή άλλης δράσης, εκπροσωπείται κάπως και παρουσιάζει κάτι. Όσοι συμμετέχουμε επίσης παρακολουθούμε και δεν αποκλείεται το σύνολο αυτών που παρακολουθούν να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το σύνολο αυτών που συμμετέχουν.

Είμαστε άραγε σε μια φάση που ο αριθμός των ανθρώπων που αφήνουν τον ρόλο του θεατή/αναγνώστη και περνάνε σε μια πιο δημιουργική και συμμετοχική στάση έχει μεγιστοποιηθεί ενώ ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να δουν και να διαβάσουν οτιδήποτε; Και αν ισχύει αυτό, είναι άραγε ανησυχητικό ή, αντίθετα, ελπιδοφόρο;

Σίγουρα είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη το ότι, μέσα σε αυτήν την απογοητευτική συγκυρία, εμείς το «κοινό» γινόμαστε και  λίγο δημιουργοί. Και έχει σίγουρα μια θετική πλευρά ότι έστω  και ανένταχτοι, μετέωροι, ρομαντικοί, απαισιόδοξοι και αμήχανοι παραμένουμε όντα πολιτικά.

Όλο αυτό όμως δεν αφορά παρά ένα μικρό υποσύνολο της κοινωνίας, αφορά το «μεταξύ μας». Ένα πολύ μεγαλύτερο υποσύνολο, παρακολουθεί στον δέκτη της τηλεόρασής του μάλλον παθητικά μια πληθώρα από talent shows και τηλεοπτικά παιχνίδια, μια πληθώρα επίσης πρωτόγνωρη, στην οποία συμμετέχει επίσης ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που βρίσκει εκεί την ευκαιρία να δείξει τα ταλέντα του, το στυλ του, την εξυπνάδα του και την αντοχή του στις δοκιμασίες, ώστε να κερδίσει το εκάστοτε έπαθλο. Κι αυτό ίσως είναι αρκετά ανησυχητικό και καθόλου ελπιδοφόρο.

*Δείτε το βίντεο