Πού πάνε τα 0.04 λεπτά από την πλαστική σακούλα
04-01-2018

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του γραφείου όπου εργάζομαι λαμβάνει καθημερινά πλήθος μηνυμάτων. Ένα εξ αυτών ήτο η διαφήμιση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Ο τίτλος με καπς λοκς παρέπεμπε όπως έγραφε και ο Αλέξανδρος Ζωγραφάκης εδώ σε μία πεποίθηση ότι είμαστε υπεράνθρωποι. Η μαρκίζα σε αντιμετώπιζε ως ισάξιο των λαμπερών αποτελεσμάτων που προοικονομούσε σχεδόν το απόλυτο όνειρο ως παιχνιδάκι και εμείς θεωρούσαμε πως όλα τα μπορούμε τυφλωμένοι από την επιβλητική γραμματοσειρά να δεσπόζει στη λευκή αχανή οθόνη του υπολογιστή μας.

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Συνέχιζα να διαβάζω ποια είναι αυτή η μέθοδος που θα με μετέτρεπε σε φίρμα των μπεστ σέλερ, ενώ άρχισα να σκέφτομαι το ταλέντο μέσα σε αεροστεγείς φιάλες να μεταγγίζεται ύστερα από μία απλή αιματολογική εξακρίβωση της ομάδας αίματος. Π.χ. έχεις ΑΒ θετικό, πάρε λίγο Φώκνερ.  Έχεις 0 αρνητικό, πάρε λίγο σύγχρονο νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο και πάει λέγοντας.

Πριν περάσω στη δεύτερη παράγραφο της διαφημιζόμενης σχολής, άρχισα να σκέφτομαι μικρά καλικαντζαράκια με κοφτερά δόντια και γαμψά νύχια, φοβερά πεινασμένα και αιμοσταγή να τρώνε λέξη- λέξη τις σελίδες μεγάλων έργων. Η ατμόσφαιρα να είναι σκοτεινή και οι σάρκες των ιστοριών να ξεσκίζονται μέσα στο υπόγειο σφαγείο-σχολή δημιουργικής τέχνης. Χρατς, χρουτς! Τι νοστιμιά!

Φυσικά, υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι που οδηγούν τους άπειρους μαθητευόμενους να βρουν το στιλ τους μέσα από τις δικές τους εργασίες και διαβάζοντας όση περισσότερη λογοτεχνία μπορεί ο καθένας. Σίγουρα, υπάρχουν αυτοί που αγαπώντας πραγματικά τη λογοτεχνία δεν θα σε βάλουν στο ρινγκ να ρίχνεις μπουνιές για το καλύτερο ανάγνωσμα, θα έρθεις σε επαφή με ανθρώπους με το ίδιο ενδιαφέρον και ίσως τελικά ξύσουν καλύτερα το διαμάντι του καθενός ή πιο γρήγορα. Αλλά επίσης σίγουρα η συγκεκριμένη σχολή δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες με τους ανθρώπους που μπορεί να κάνουν τα παραπάνω.

Από αγοραίο έρωτα βρίσκουμε ευκόλως, το ζύμωμα ψάχνουμε.

2 σχόλια:
 • Βέρα Ι. Φραντζή
  05-01-2018 11:18

  AXAXAXAXAXA.
  Όχι δεν διδάσκεται με τίποτα! Μόνο για να γνωρίσεις λίγο κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα. ΕΝδεχομένως και μία επιβεβαιώση του ταλέντου σε έναν κόσμο που δεν ασχολείται πραγματικά με την λογοτεχνία -στην Ελλάδα! Δεν μπορεί κανείς να σε μάθει να γράφεις! Να σε βελτιώσει ίσως! Να μιμηθείς πάλι ίσως…

 • panathinaeos
  04-01-2018 14:25

  Διδάσκεται η δημιουργικότητα; Θα γίνω μεγάλος συγγραφέας αν φοιτήσω στη σχολή «Η Δημιουργική Μαντζουράνα»;
  Χρόνια τώρα με διακατέχει αυτή η αγωνία.
  Και παρόλον ότι μου αρέσει και η σουλτάνα, και η ματζουράνα, δεν μου κολλάει η δημιουργικότητα μέσα από τον ισθμό της κατά τα άλλα συμπαθούς σχολής.
  Μάλλον θα πάω στην καφετζού και μετά στην χαρτορίχτρα.
  Άν δεν τα καταφέρουν αυτές, θα καταλήξω στην Σοράγια, για να σπάσει τα μάγια!
  Και να δεις που κάπου άκουσα ότι το νέο κόλπο της Σοράγιας είναι να σου φοράει πλαστική σακούλα, να σε πνίγει μέχρι ασφυξίας, και έτσι να αναγκάζει τα κακά πνεύματα να φύγουνε από μέσα μου καθώς απελπισμένα ψάχνω να βρω οξυγόνο να αναπνεύσω.
  Ελπίζω να μην κάνει κάποιο λάθος και πάω άδικα από ασφυξία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
*