Πατριαρχία παντού
31-10-2019

“Ever get the feeling you’ve been cheated?”
― Johnny Rotten, Winterland (San Francisco), 14 January 1978

Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το κείμενο που υποτίθεται ότι έγραψαν, υπέγραψαν και απέστειλαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» οι 10 κοπέλες που παρέλασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, άρχισα να έχω αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Όχι μόνο επειδή το έστειλαν στην εν λόγω εφημερίδα, αλλά κυρίως για τον τόνο (η εφημερίδα το βάφτισε «Μανιφέστο») και το περιεχόμενο, με τον μεγαλόσχημο δογματισμό που δύσκολα μπορεί κανείς να αποδώσει σε οπαδούς των Μόντι Πάιθονς.

Κάποιος άλλος φαίνεται να οργάνωσε το δρώμενο, και οι κοπέλες να το εκτέλεσαν ως τα «10 στρατιωτάκια της υπο-κριτικής τέχνης» που υπογράφουν. Κρίνοντας από την επιχειρηματολογία, το υστερόγραφο και μάλιστα από τη φράση ότι «μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι» (και όχι «ακαλούπωτες»), δεν θα μου έκανε εντύπωση αν αυτός ο κάποιος λεγόταν Γιάννης, Αντρέας ή Θανάσης και έχει προϋπηρεσία στη σύνταξη αναλόγων κειμένων και ανακοινώσεων. Πατριαρχία παντού. Κρίνοντας από το γεγονός ότι ανέβηκε και βίντεο από την προετοιμασία του δρώμενου, όπου εντάσσεται και το κείμενο, μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την όλη παρέμβαση: O Βαρουφάκης; O Παπαϊωάννου; H διαΝΕΟσις; Η Στέγη; O iSYRIZA?

Αν υπάρχει ευρύτερο σχέδιο, όπως φαίνεται, και το δρώμενο δεν ήταν μια αυθόρμητη εκδήλωση μιας ομάδας νεαρών ατόμων, το πράγμα συνολικά αλλάζει, και πρέπει να το διαβάσουμε διαφορετικά. Πάντως αυτή η ξεχαρβαλωμένη παρέλαση, για όποιο λόγο και να έγινε, όπως και να έγινε, και για όσο κράτησε, ήταν ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη δημόσια ζωή μετά από την Περιφορά του Γέροντα Παστίτσιου στα Εξάρχεια.