Ο εκνευρισμός
25-04-2020

Λειτούργημα-ξελειτούργημα, η δημοσιογραφική ερώτηση που δεν καλύπτεται από την ικανότητα αυτού που ρωτάει και την εμπειρία αυτού που απαντάει, συνήθως οδηγεί σε κοινωνικό φρακάρισμα. Ο ερωτών θεωρεί πως ο ερωτώμενος κρύβει ακόμη και τα ματοτσίνορά του, ο ερωτώμενος είναι βέβαιος πως κάποιος τον κάρφωσε κι ας είχε να ιδεί σφυρί από το νηπιαγωγείο.

Αμφότερα, άτοπα.

Στην ενημέρωση της 18ης ώρας της 24ης Απριλίου ενεστώτος έτους, οι ερωτήσεις ήταν σταθμισμένες και με σαφή υπονοούμενα πως κάποιος, κάπου, κάποτε τηνε πάτηκε (αγοραία μορφή του «τηνε πάτησε»). Κάτι με ιδιωτικό ίδρυμα της θεάς Υγιείας, κάποια πιθανολόγηση που ήταν απλή διάδοση, ο ιατρός ο φέρων την ακάνθινη κορόνα και ο κυβερνητικός πραίτωρ Δράσις (γενική του Δράσιδος), αφοσιώθηκαν σε αυτό που κάθε νεοσσός της δημοσιογραφίας ονειρεύεται: άρχισαν τις επεξηγήσεις.

Για τον ακροατή και θεατή εκ Μεσελλήνων, η επεξήγηση επισήμου όντος μεταφράζεται σε ένα γνωμικό: τα κουκουλώνει, τα κρύβει, τον τσακώσαμε.

Διότι ο επίσημος παραμένει επίσημος μόνον σε δύο περιπτώσεις: όταν απαντά με παγωμένο βλέμμα, μονολεκτικά (ένα «όχι», ένα «διαψεύδω», ένα «παπαριές») ή όταν γελά, αμέριμνα όμως, και με πείραγμα («από τα καλάθια ψωνίσατε αυτήν την είδηση;»)

Αμφότεροι και οι δύο ερωτώμενοι, με διαφορετική χροιά φωνής εξήγησαν διαψεύδοντας και διέψευσαν εξηγώντας, με κάπως περισσότερα λογάκια.

Έγκλημα καθοσιώσεως. Κάτι ξέρουν και το κρύβουν διότι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ώρα να αλλάξει η βάρδια. Και της ενημέρωσης και της τετάρτης εξουσίας.

Κάθε απόγευμα, η συνέντευξη θα μεταστοιχειώνεται σε κάτι «ύποπτο» και «υποβολιμαίο» άνευ λόγου. Τα δύο μέρη βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης.

Η στοχαστική θυμοσοφία που διαχέεται από την μία παράταξη είναι ασύμβατη  με την καρφωτική εκ πλαγίων πληροφόρηση που κρύβει η ερώτηση.

Προφανές πως η κυβέρνηση δεν κρύβει τους επικοινωνιακούς της στόχους, με αυτήν την ζαλιστική παράθεση στόχων τύπου «μένουμε μέσα» και «τώρα μιλάει ο Α-θε-ρί-δης», με τρυφερίζουσα μουσική ταπισερί και ambient χαλάρωση, ενώ η αντιπολίτευση παραμένει προβλέψιμη: ο Βελόπουλος «δεν θεραπεύει», ο Βαρουφάκης «θα πάει στην Αίγινα», για να μείνω στην βάση του εποικοδομήματος.

Όσο για τον Σύριζα, η αποκοπή από τους Ανέλους, τον στοιχειώνει.

Ο εκνευρισμός και η έξαψη όταν ολούθε η Κρίση και η Ύφεση δείχνουν σαράντα δόντια, τέσσερις χαβλιόδοντες και εκατό νεογιλούς, είναι ναρκοθετημένες έννοιες, κι ας φωνάξει επιτέλους ένας πιτσιρικάς πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς.