Ο βράχος
23-12-2019

Την 1η του Γενάρη ποδαρικό έκανε μια φωτογραφία. Τουλάχιστον αυτή η είδηση μου τράβηξε την προσοχή ως η πρώτη της χρονιάς. Το διαστημικό όχημα της NASA Νέοι Ορίζοντες, τρία χρόνια από το πέρασμά του από τον Πλούτωνα και το Χάροντα, έστειλε φωτογραφία ενός ουράνιου σώματος, ενός κομματιού πάγου. Μικρό, μοιάζει με χιονάνθρωπο έγραψαν οι σχετικές σελίδες, το μήκος του μόλις 36 χιλιόμετρα. Και μακρινό. Μέχρι στιγμής ο πλέον μακρινός προορισμός που έχει εξερευνηθεί από τον άνθρωπο. Το αφήλιό του το τραβά 46 φορές μακρύτερα από τον ήλιο απ’ όσο βρίσκεται η Γη. Αποτελείται από δύο κομμάτια, είπαν οι ειδικοί, τα οποία μια σύγκρουση στο παρελθόν τα έδεσε σε ένα. Είναι ένα από τα αντικείμενα της ζώνης του Κούιπερ, του δίσκου που περιβάλλει όπως σαμπρέλα το ηλιακό σύστημα, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, κι αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα – ίσως εκατομμύρια – φτιαγμένα από πρωτογενή πάγο: αμμωνία, μεθάνιο και νερό. Οι τροχιές τους τα αναγκάζουν σε περιφορές γύρω από τον ήλιο που κοστίζει πάνω από διακόσια χρόνια έκαστη. Ο Πλούτωνας, έκπτωτος πλανήτης, με το δορυφόρο του το Χάροντα είναι αντικείμενα της ζώνης Κούιπερ.

Μεγάλη η αναστάτωση που έφερε στη Γη η ονομασία του αντικειμένου. Πριν την προσέγγιση είχε προηγηθεί ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Ύστερα από τη διαπίστωση ότι πρόκειται για ένα διπλό σώμα επιλέχθηκε το Ultima Thule, Έσχατη Θούλη, με αναφορά στην αρχαία Θούλη του Πυθέα, τη βορεινότερη γη του κόσμου. Τόπος προέλευσης της Αρίας φυλής σύμφωνα τη ναζιστική κοσμοθεωρία. Όνομα και της ομάδας Thule-Gesellschaft, του πρωτοκυττάρου του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος. Επιπλέον, Θούλη ονομάστηκε κι ένα τάγμα τανκς των Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι άνθρωποι της NASA (που είχαν γνώση του ναζιστικού συσχετισμού) τα μπάλωσαν κι έδωσαν τελικά το όνομα Άρροκοθ, με τη δικαιολογία ότι το Έσχατη Θούλη αναφέρεται στο άγνωστο και το συγκεκριμένο άγνωστο εφθάρη πλέον, έχει εξερευνηθεί. Ουρανός στην γλώσσα των Αλγκονκίνων αυτοχθόνων που ζουν στο Μέρυλαντ και στη Βιρτζίνια.

Δε γνωρίζω αν η ομάδα της NASA γνωρίζει επίσης ότι Θούλη αποκαλείται από τους αρχαιολόγους η προγονική, προϊστορική κουλτούρα των Ινουίτ, των Εσκιμώων, του Αρκτικού, δίχως οι σύγχρονοι απόγονοί τους να έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια γι’ αυτό. Πόσο μάλιστα ένας μακρινός νεκρός βράχος, τρία χρόνια βουτιά στο σκοτάδι από το Χάροντα και τον Πλούτωνα, με διαπλανητικές ταχύτητες. Πιο νεκρός δεν γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ελπιδοφόρα την πρώτη είδηση της χρονιάς. Χρησιμοποίησα το Google για να βρω που βρίσκονται οι δύο Voyager, τα γνωστά πρωτοπόρα οχήματα. Έχουν ήδη περάσει στο διαστρικό διάστημα, πέρα από τη ζώνη Κούιπερ. Σχεδόν μηδαμινές οι πιθανότητες, έψαξα και βρήκα, να είχαν συγκρουστεί με κάποιο από τα σώματα της ζώνης.

Αναρωτιέμαι για τις πιθανότητες των δύο σωμάτων που γέννησαν τον Άρροκοθ να βρεθεί το ένα στην πορεία του άλλου, να συγκρουστούν, να σμίξουν για πάντα σε μια στιγμή θέρμης, ζωντανή σπίθα τσακμακιού, στη δίχως ίχνος αρχής και δίχως προοπτική τέλους παγωμένη μοναξιά τους.

Την πρώτη μέρα του 2019, πιάσαμε πιστεύω πρωτοχρονιάτικο λαχείο και πρέφα δεν πήραμε.