Οι καυγάδες δεν ανάβουν με τσακμάκι
09-03-2021

«Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη» και το Αουρόρα ρίχνει κανονιές. Σιγά τα αβγά! Οι πολίτες δυσθυμούν και η αστυνομία μάλλον δεν ξέρει την δουλειά της. Πώς οι συνάδελφοί τους στο Παρίσι άδειασαν από κόσμο τις ζηλευτές όχθες του Σηκουάνα; Γιατί η παραλία της Σαλονίκης και τα παραλιακά προάστεια των Αθηνών γεμίζουν και αδειάζουν κατά βούληση των πολιτών;

Όλα μου θυμίζουν το αμίμητο σχολικό «διάβασα, κύριε, αλλά δε μελέτησα». Ενώ οι ορκισμένοι γκανγκαβάνηδες ονειρεύονται covid free νησέλια (χωρίς να ελέγχουν πληρώματα επιβατικών πλοίων, με «πιστούς» που νομίζουν πως βρίσκονται ως μάρτυρες στο Κολοσσαίο της Ρώμης, με «δραπέτες» για ψύλλου πήδημα και αχρείαστες συσκέψεις κάθε τόσο, μόνον και μόνον για να υπάρξει προσποίηση κυβερνητικής δραστηριότητας) δεν υστερεί η αμήχανη, μοιραία και άβουλη αξιωματική αντιπολίτευση που έχει τσιμπήσει πως έχει μια σχετική άνοδο και νόμισε πως θα σπρώξει λίγο και όλα θα αλλάξουν.

Ο Σύριζα, για να πιάσει δέκα μονάδες που έχασε την επομένη των εκλογών, πρέπει να πείσει το μεγάλο κοινό ότι δεν πείθεται από τον αυτοσχεδιαστή αρχηγό του, και με μια ευφυή τρίπλα, πρέπει να καταφέρει τουλάχιστον τα μισά «μικρά» κόμματα να συμμαχήσουν μαζί του. Για τους ξεροκέφαλους, χρειάζεται νέο Αρχηγό. Προβιβάστε τον υπάρχοντα σε κάτι συμβολικό, δώστε του ένα βραβείο τύπου «αχ πού είσαι νιότη που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος» και διαλέξτε έναν «ξυπόλητο και λαμπροφορεμένο» που ξέρει να σβήνει φωτιές, αλλά ξέρει να αγοράζει εμβόλια.

Αλλιώς, μια εξέγερση τύπου 2008 είναι στα σκαριά.

Και ας σοβαρευτούμε: μια συνηθισμένη διαμάχη (συνηθισμένη για τους φλικς και τους μπόμπις της άλλοτε ενωμένης Ευρώπης) οδηγεί σε γελοίες δικαιολογίες αμφοτέρων των πλευρών. Που δεν λύνονται μήτε με την παρέμβαση αριστεριστών δημοσιογράφων, μήτε με δημοσιοσχεσίτες αστυνομικούς που έλαβαν εντολή να καλύπτουν άγριες χειρονομίες και πλακώματα. Ας ξεκινήσουμε από το πρωτεύον και το βασικό: παραιτήσεις αμέσως. Και να περνάνε από το πειθαρχικό τους όλοι οι εξώλης και προώλης: ο θεωρητικός της βίας να αντιμάχεται τον θεωρητικό της μη βίας και κυρίως, εάν δεν υπάρχει οπτική επαφή διαδοχής γεγονότων, κάποιος να αφήσει τα σάπια.

Προσέξτε: τόσο ο κύριος Θεοδωρικάκος όσο και ο προφανώς αριστερός δημοσιογράφος, με τις αμοιβαίες φωνάρες, στο ΟΠΕΝ των 9.15, αποκτούν ΗΔΗ πεπεισμένους οπαδούς της ιδεολογίας του καθενός. (Ευτυχώς παρεμβλήθηκε η κυρία Καφαντάρη ως Μασσαλιώτις και οι νεοδημοκράτες ανέπνευσαν ανακουφισμένοι…)