Μαρία Καρρά και Γιώργος Τράγκας, από τον πιο πρόσφατο γάμο τους στο Λας Βέγκας
Οι γενναίοι του Τραγκαλεόνε
14-02-2021

Ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας κάνει κόμμα. Το ανήγγειλε από τη σελίδα του στο facebook, από την διαδικτυακή εκπομπή του, και ανέβασε και ένα homemade βίντεο στο κανάλι του στο ΥοuTube για να εξηγηθεί και να προσελκύσει πελάτες ― ή μάλλον ιδρυτικά μέλη (χρειάζονται 200 υπογραφές), στελέχη, και δυνάμει ψηφοφόρους (χρειάζονται κοντά 200.000 για να εισέλθει στη Βουλή).

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας ιδρύει το «ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» περιγράφονται σε μια μεστή παράγραφο: «Μετά από μια μεγάλη πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία θα είμαι παρών στις εκλογές. Κλείνοντας τη μακρά πορεία μου έχω μια δουλειά ακόμα να κάνω. Να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου παλλαϊκού ρεύματος ανατροπής του ζόφου και όσων ζούμε. Που θα φέρει στην επιφάνεια ελεύθερους ανθρώπους. Όσοι θέλετε μπορείτε να πάρετε μέρος χωρίς κομματικές ταυτότητες. Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21 είναι καιρός να δώσουμε μια μεγάλη ελπίδα στα παιδιά και στα εγγόνια μας» (ΥοuTube). Η ίδια παράγραφος, με τις δέουσες προσθαφαιρέσεις και προσαρμογές, υπάρχει σε όλα τα ψηφιακά κανάλια του ανδρός πλην του twitter, που έχει πάψει να ενημερώνεται εδώ και έναν χρόνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας αποπειράται να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει προηγηθεί μια ανάλογη προσπάθεια το Μάιο του 2012, όταν ανακοίνωσε την ίδρυση του φορέα «ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ». Η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος βρίσκεται ακόμα αναρτημένη στο διαδίκτυο και παραμένει επίκαιρη, ένα είδος template πολιτικού λαϊκισμού που είναι διαχρονικός όσο και ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας.

Προηγήθηκε όμως μια αφανής και ημιτελής προσπάθεια, την οποία εξομολογήθηκε ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας σε παλαιότερη ραδιοφωνική εκπομπή του: είχε συμφωνήσει, μας είπε, για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος από κοινού με τον αγωνιστής της δημοκρατίας Πάνο Καμμένο, και μάλιστα το όνομα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» το έδωσε η σύζυγός του Μαρία Καρρά ένα βράδυ που βρέθηκαν όλοι στο σπίτι των Τράγκα. Απλώς ο εταίρος πήγε στο Πρωτοδικείο χωρίς να τον ενημερώσει και ίδρυσε μόνος του το κόμμα τον Φεβρουάριο του 2012. Έτσι χάθηκε για την Ελλάδα η ιστορική ευκαιρία για συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Τράγκα.

Γιατί δεν προχώρησε το «ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» το 2012; Ίσως γιατί ο χώρος που του αναλογούσε είχε καλυφθεί από τους «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», ίσως επειδή η διαχείρηση ενός κόμματος είναι δουλειά, και ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας είχε άλλες δουλειές, πιο επείγουσες και πιθανόν πιο προσοδοφόρες για να κάνει: το 2014 ασκήθηκε δίωξη εναντίον του για κακουργηματική απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας μετακόμισε τη φορολογική του κατοικία στο Μονακό.

Γιατί όμως ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας επέλεξε αυτή τη στιγμή για να ανακοινώσει το νέο κόμμα του; Μια πιθανή απάντηση είναι επειδή είναι κομμένος από το παραδοσιακό ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και ψάχνει να βρει τρόπους για να διατηρηθεί στην επκαιρότητα. Το γιατί είναι κομμένος έχει πιθανώς πιο σύνθετη απάντηση.

Ο Γιώργος Τράγκας δεν ήταν πάντα ο αγωνιστής της δημοκρατίας που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Ξεκίνησε ως απλός ρεπόρτερ και με τα χρόνια εξελίχτηκε σε παράγοντα, δουλεύοντας πάντα για μεγαλύτερα αφεντικά. Μεγάλωσε όμως τόσο που άρχισε να διαπραγματεύεται τους όρους εργασίας και συνεργασίας ως ίσος με τους εκδότες του, και έγινε και ο ίδιος εκδότης και καναλάρχης. Δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος δημοσιογράφος/εκδότης/σταρ στη χώρα που έδωσε έναν Γιώργο Καρατζαφέρη, έναν Θέμο Αναστασιάδη, έναν Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, έναν Νίκο Χατζηνικολάου, έναν Στέφανο Χίο.

Η τελευταία ραδιοφωνική παρουσία του αγωνιστή της δημοκρατίας Γιώργου Τράγκα (μετά τα «Παραπολιτικά 90.1» του αγωνιστή της δημοκρατίας Βαγγέλη Μαρινάκη) ήταν οι εκπομπές στο σταθμό «Ελλάδα 94.3», όπου και δημιούργησε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις εφημερίδες «Εστία» και «Δημοκρατία» για να γεμίσει το πρόγραμμα, το οποίο ως την έλευσή του ήταν γνωστό κυρίως για της εκπομπές του βετεράνου της νύχτας (και αγωνιστή της δημοκρατίας) Κώστα Μυλωνά. Όμως από τις 25 Ιανουαρίου ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας δεν συνεργάζεται πλέον με το σταθμό, και αναγκάζεται να βγαίνει μόνο διαδικτυακά στο δικής του ιδιοκτησίας «CrashRadio».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αμείλικτα: θα προχωρήσει όντως ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας στην ίδρυση του νέου κόμματος και θα κατέβει στις εκλογές ή θα μείνει και πάλι στην εξαγγελία και την καλή πρόθεση; Θα μπορέσει να προεδρεύει στο κόμμα από το Μoνακό, όπου είναι υποχρεωμένος να διαμένει τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο; Ποιος θα στελεχώσει τον νέο φορέα; Κυρίως, ποιος θα τον χρηματοδοτήσει; Τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Βασίλη Λεβέντη, του Αρτέμη Σώρρα, του Κυριάκου Βελόπουλου, του Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων τηλεοπτικών αστέρων που στράφηκαν στην πολιτική;

Ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιώργος Τράγκας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους πολιτικούς αντιπάλους του, πάνω-κάτω το ίδιο που είχε και ο Ντόναλντ Τραμπ στης ΗΠΑ: έχει επικοινωνιακό χάρισμα, είναι ήδη γνωστός από την τηλεόραση, και καμία κατηγορία δεν τον τρομάζει γιατί τις έχει ακούσει ήδη όλες και τις έχει ξεπεράσει. Άνθρωπος που έκανε δεύτερο/τρίτο γάμο στο Λας Βέγκας (και έβαψε τα μαλλιά του κι έκρυψε είκοσι χρόνια από την ηλικία του) δεν έχει τίποτε να φοβηθεί στη ζωή ― εκτός ίσως από το φάντασμα του Έλβις Πρίσλεϊ.