Οι άνδρες με τα μαύρα
03-03-2020

Στο ρεπορτάζ για τη χτεσινή προσέγγιση του φουσκωτού στο λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο, υπήρξαν δυο ανησυχητικές παράγραφοι (η έμφαση δική μου):

“Νωρίτερα, έντονη ανησυχία προκάλεσε η καταγγελία της Watch The Med – Alarm Phone ότι το σκάφος παρασυρόταν για πάνω από 4 ώρες αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δράσουν παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί επανειλημμένα τηλεφωνικά τοποθεσία και αριθμός ατόμων σε έκτακτη κατάσταση.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι ταχύπλοο με μαυροφορεμένους άνδρες επιτέθηκε ύστερα στην προσφυγική βάρκα καταστρέφοντας τη μηχανή με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προσπαθούν να φτάσουν μόνοι τους στις ακτές”.

Σήμερα, δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που δείχνει ένα φουσκωτό με μαυροφορεμένους άντρες να παρενοχλούν ένα άλλο φουσκωτό, μαζί με ένα ταχύπλοο του λιμενικού. Από το πρώτο φουσκωτό βλέπουμε να πέφτει ένας πυροβολισμός στον αέρα, και από το ταχύπλοο του λιμενικού δύο πυροβολισμοί στο νερό. Αυτά είναι μόνον όσα καταγράφηκαν από την κάμερα.

Δεν υπήρξε ανακοίνωση για αυτό το συμβάν.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι ένα παιδί πνίγηκε στα ανοιχτά της Λέσβου παρά την καλοκαιρία, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

“Σήμερα στις 8.30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Λέσβου βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 αλλοδαποί συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή.

Όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα (πρόκειται για συνήθη τακτική κατά σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης).

Το Λιμενικό προέβη σε επιχείρηση διάσωσης.  Ύστερα από επίπονες προσπάθειες 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα. Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του.

Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης χωρίς αποτέλεσμα. Το άλλο παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.”

Δεν υπήρχε κάμερα σε αυτό το συμβάν.

Για όσα γίνονται στο ανατολικό Αιγαίο, δεν ξέρεις πια τι να υποθέσεις και τι να πιστέψεις από αυτά που ακούς, διαβάζεις και βλέπεις. Αυτό που ξέρεις είναι πως εδώ και χρόνια πνίγονται άνθρωποι στη θάλασσα που προσπαθούν να φτάσουν στη στεριά, κι όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να πνίγονται. Κι όποιος δεν βοηθάει τον άνθρωπο στη θάλασσα να σωθεί, ενώ μπορεί να το κάνει, παίρνει το κρίμα στο λαιμό του.