Να λησμονήσω μπορεί
19-05-2020

Διαβάζω ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ζώνης Σένγκεν και το Ισραήλ, το αργότερο από αρχές Ιουλίου ίσως και από μέσα Ιουνίου. Αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο.

Αντιγράφω: Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως και μένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Αυτή θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η υπογράμμιση δική μου. Επιδημιολόγος δεν είμαι αλλά μου κάνει εντύπωση το δίχως διακρίσεις άνοιγμα σ’ όλες αυτές τις χώρες. Αν ήμουν επιδημιολόγος θα ήθελα να εξετάσω και τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα της ομάδας χωρών στην οποία ανοίγουμε τα σύνορα.

Δεν κάνω κήρυγμα για τήρηση των αποστάσεων, για συνωστισμούς σε πλατείες και συντριβάνια, για κινητές συναυλίες στυλ καιρού των τσιγγάνων. Αλλά τα λογικά χάσματα της κάθε πολιτικής βγάζουν βαθύτερα το μάτι όταν υποστηρίζεται ότι πατούν σε επιχειρήματα ειδικών. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι. Τότε ας είχα τον ειδικό να μου εξηγήσει.

Από την άλλη, ίσως ελάχιστους περιμένουμε σαν ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πιστεύω ότι είναι πολλοί οι επιθυμούντες να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Μου έγραψε σε μήνυμα κάποιος φίλος από Αμβέρσα: Minister Theocharis was on the news here, he is VERY optimistic about tourism this summer. Η υπογράμμιση δική του.

Πιθανά πολιτική απόφαση εκ του ασφαλούς το άνοιγμα των συνόρων. Πολιτικό κόστος θα ήταν αν παρέμεναν κλειστά – δεν θα μαθαίναμε τον μικρό αριθμό των καλοκαιρινών επισκεπτών. Πάντως, δεν ξέρω, έχουμε τον αυθορμητισμό και την παρόρμηση της στιγμής των young and restless Βέλγων και των όσων σε Λαγανά και Φαληράκι. Στην τελευταία περίπτωση ελπίζω σε καλή τύχη.