Μια ξαφνική φλασιά
16-12-2020

H Αμερικανική κυβέρνηση, δια του Πομπέο, «μαλώνει» την Τουρκία και κόβει αρκετές γέφυρες με το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Οι βιαστικοί ας μη βιαστούν να εξηγήσουν αυτήν την χειρονομία ως επιθετική κατά της Τουρκίας. Επιθετική κατά του Τραμπ είναι σίγουρα, χειραφέτηση ενός ρεμπουπλικάνου πολιτικού που δεν σκοπεύει να ακολουθεί τον Τραμπισμό.

Οι αντιδράσεις Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, ήταν για μένα ένα ξαφνικό φωτογραφικό φλάς σε ένα πηχτό σκοτάδι προθέσεων. Ο Λαβρώφ, ορθώς δηκτικός αλλ’ όχι λάβρος. Το Ιράν διαμαρτύρεται, και για την Αμέρικα αυτό είναι πασιφανής επαλήθευσης πως οι Τούρκοι το παράκαναν. Και ήδη ένα «σιιτικό μέτωπο» από Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, αλλά και πληθυσμών σε Συρία και Ιράκ που η Τουρκία παλεύει να έχει καλές σχέσεις, δεν προοιωνίζεται πολλά μπερεκέτια.

Οι εναλλακτικές που έχει μπροστά της η Τουρκία είναι τόσο πολλές, όσα τα τούρκικα σήριαλ στην Ελλάδα, άρα τα λεκτικά φούμαρα θα κρατήσουν κι άλλο, ως πυροτεχνήματα νέου έτους. Η Τουρκία δεν αντιμεωπίζει σοβαρό πρόβλημα, πέραν μιας αμερικάνικης ψυχρότητας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί με αλλαγή πολιτικής. Αλλά κινδυνεύει από έναν απρόβλεπτο παράγοντα: οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Αζέροι, για διαφορετικούς λόγους, συνήργησαν ώστε οι Αρμένιοι να διαμορφώσουν μια μάσκα αλυτρωτισμού, ματαιωμένων ελπίδων και ζοφώδους μίσους. Άρα, οι Αμερικανοί απλώς μπορεί να ενθαρρύνουν όσο πατάει η γάτα υπέρ των αδικαίωτων πτυχών της πονεμένης Αρμενίας.

Ο Μπάιντεν φυσικά, και να θέλει, γρήγορα θα του εξηγήσουν πως «πρέπει» να περιορίσει τις ρώσικες βλέψεις, μόνο και μόνον για να συγκρατήσει την σπασμωδική Ευρώπη σε κάποιο λογαριασμό. Άρα ΔΕΝ θα βλάψει υπερβολικά την Τουρκία, ωστόσο, αθέλητα, ρίχνει ένα μπατσάκι στην Γερμανία, την άοπλη και εσχάτως απόλεμη, που επιδιώκει να μαγειρέψει πατέ από κουνουπίδι.

Για την Ελλάδα, τίποτε δεν λύθηκε. 45 χρόνια χρονοτριβές και σχεδόν 70 υποχρεωτική ελληνοτουρκική φιλία και κουμπαριές, έχει ήδη δημιουργηθεί μια καμπούρα αντιπάθειας και μίσους ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν δε γυρίσει η κεντρική ιδέα της αμοιβαίως ταραγμένης σχέσης προς την θυμοσοφία, το ανατολίτικο παζάρι και την τεχνική των ισοδυνάμων εκδοχών, μη μου περιμένετε εκτόνωση στο Αιγαίο.