Όταν ο Γιώργος ο βραβευμένος – ο Παπανδρέου junior, καλέ, που είχε τιμηθεί εν Γερμανία με το βραβείο Quadriga. Τι να σου κάνει ο Τσίπρας, τρίτος από αληθείας, με τον έπαινο του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων – σιγά τη μεγαλόπολη… (Τότε, πάντως, είχε ακουστεί το κακεντρεχές: «αν ο Παπανδρέου βραβεύθηκε για ειλικρίνεια, μήπως πρέπει να βραβευθεί αναδρομικά και ο Καραμανλής για εργατικότητα;»)
Όταν, λοιπόν, ο μετέπειτα (το 2010) βραβευθείς Γιώργος είχε αναλάβει την εξουσία (το 2009) είχε καλέσει τους υπουργούς του να είναι «αντεξουσιαστές στην εξουσία». Τότε το θεώρησα μία ακόμη ανοησία απ’ αυτές που εξεμούν οι πολιτικοί. Τώρα, τόσα χρόνια μετά, κατάλαβα το νόημα της φράσης. Καλούσε όσους ήταν πρωτόπειροι στην εξουσία, αντεξουσιαστές υπό μία έννοια μέχρι τότε, να διδαχθούν απ’ αυτήν.
Πώς το κατάλαβα; Από τον αντεξουσιαστή, που αφού συνελήφθη με την κατηγορία εννέα ληστειών σε τράπεζες, φέρεται τώρα ύποπτος και για 21 περιπτώσεις κλοπής μελιού και αφανισμού 1.135 μελισσοσμηνών – καθώς, αφού έκλεβε το μέλι, κατέστρεφε τις κυψέλες για να μην αφήνει ίχνη (και του την πέσει η μελισσοαστυνομία με τα κεντριά).
Ο άνθρωπος είναι σαφές ότι είχε διδαχθεί από την εξουσία εξ αποστάσεως. Απλώς, από μία ιδιότυπη προσκόλληση στην κυριολεξία, αφού διαγούμισε το μέλι με εισαγωγικά (τα λεφτά των τραπεζικών καταστημάτων), στο οποίο περιορίζεται η πολιτική εξουσία, πέρασε στο μέλι καθαυτό. Ίσως ήταν λίγο οικολόγος (ιδιόρρυθμος: τον έθελγε το προϊόν, όχι οι μέλισσες), ίσως υποσυνείδητα αποστρεφόταν τον Κουφοντίνα και, έναντι της δόξας του μελισσοκόμου, ζήλωσε εκείνη του μελισσοterminator.
Σίγουρα, πάντως, ήταν αντεξουσιαστής με μεθόδους εξουσίας. Όπως η τελευταία –εν Ελλάδι μιλάμε- φορολογεί για να αρπάξει τώρα εξοντώνοντας τους φορολογούμενους για το μέλλον, έτσι κι αυτός άρπαζε το μέλι σκοτώνοντας τις παραγωγούς του. Όλους αυτούς το μέλλον ουδόλως τους μέλει.
Το όνομά του δεν έχει ανακοινωθεί, προφανώς δεν δόθηκε ακόμη τέτοια εισαγγελική άδεια. Θεωρώ, πάντως, εντελώς αστήρικτες τις φήμες ότι λέγεται Παπακωνσταντίνου ή Τσακαλώτος. Και αν αληθεύουν, πρόκειται περί τυχαίας συνωνυμίας χωρίς περαιτέρω συμβολισμό.