Λακριντί #1
16-01-2018

Γιατί σαν κοινωνία όταν μαθαίνουμε μία είδηση για έναν ξυλοδαρμό υβρίζουμε το θύμα; Ίσως επειδή είμαστε μόνιμα εριστικοί ή διαρκώς εκνευρισμένοι και γνωρίσουμε τη διάθεσή μας, τη συμπεριφορά μας. Δικαιολογούμε τη βία γιατί μας αρέσει να σπρωχνόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να ρίχνουμε μούντζες όταν οδηγούμε, να ρίξουμε και καμιά σφαλιάρα σε καμιά σειρά αναμονής. Και βέβαια πάντα φταίνε οι άλλοι για τις καταστάσεις αυτές, όχι εμείς. Η ψυχραιμία άλλωστε έχει εκπέσει ως φυσική αντίδραση… εκεί ανάμεσα στο κάθισμα συνοδηγού και πόρτα αυτοκινήτου μαζί με κάτι μονόλεπτα.

Τώρα, για το γνωστό συμβάν ένα επιπρόσθετο λιθαράκι είναι το γεγονός ότι το θύμα είναι γυναίκα και «θεατρίνα». Αυτό το τελευταίο δίνει ψωμί και αλειφόμενο βούτυρο για σχολιασμό. Μας ξέρετε. Είμαστε σκληροί, ενοχικοί, πάνω από όλα ανεύθυνοι και φυσικά ευσυγκίνητοι. Αυτό το τελευταίο μας σώζει μερικές φορές ή και όλες και έχουμε φτάσει έως εδώ σώοι με χαμηλά επίπεδα αυτοκριτικής και οξυμένης κακοπροαίρετης κριτικής για το τι μέλει γενέσθαι, για το παρόν και το Πλειστόκαινο.

Η κοινωνία μας όμως δεν σταματά με τα στερεότυπα που αφορούν τη γυναίκα που δεν ξέρει τι λέει και προκαλεί τον άνδρα και αυτός την δέρνει, τι να κάνει;! Συνεχίζει με την απόλυτη καταπίεση του σέξι. Στο τώρα και σε αυτή τη γη που την πατούμε πρέπει να είμαστε σέξι. Δεν χρειάζεται να είμαστε τίποτα άλλο για να είμαστε σημαντικές, φτάνει να «διατυμπανίζουμε» το πόσο σέξι είμαστε κάθε ώρα και στιγμή, σε κάθε ηλικία. Και αυτό πια περνιέται ως η έκφανση ενός φεμινισμού με κάθε αντίθετη στάση να θεωρείται μεταπουριτανική. Βέβαια, προσέξτε. Όχι η σεξουαλική διάθεση που αποπνέει ένα θηλυκό περικλείεται μέσα σε ένα τετραγωνισμένο κλισέ που βρίσκει ένα καταπληκτικό παράδειγμα σε νεοσελεμπριτι της εποχής με το όνομα Τούνη. Διαλέγω τη συγκεκριμένη γιατί μου έκανε τρομερή εντύπωση πως ενώ η εκπομπή -που αναδείχθηκε το μοντελο- είχε παρα πολλές ωραίες γυναίκες και φυσικά… ιδιαίτερους χαρακτήρες για τα τηλεοπτικά προγράμματα, αυτή ήταν μονάχα που ξεχώρισε και έχει γεμίσει τα site.

Η συμπαθέσταστη κοπέλα -που αν μη τι άλλο κολάζει και ετοιμόγεννη- κλήθηκε στη μικρή μας κοινωνία να απαντήσει στις… «φήμες» για την καταγωγή της. Είναι Αλβανή ή δεν είναι; Εκείνη απάντησε όχι. Σε αυτό το σταρ σίστεμ δεν χωράει κανείς πέρα απο καθορόαιμα ελληνικά κρέατα από την Πελοπόννησο. Παρόμοιες ερωτήσεις που ιντριγκάρουν το κοινό όπως αν είσαι γκέι ή bisexual ή έχεις απατήσει τον σύντροφό σου, έχεις φάει ωμά μανιτάρια και είσαι προληπτικός είναι από αυτές που διαιωνίζουν την απόλυτη βλακεία, τον ρατσισμό, τις νευρωτικές μανίες. Μπράβο μας, είμαστε περίφημοι τύποι.

Εν ολίγοις, τι ζούμε και τι θα ζήσουμε.