Θα ήταν αυτονόητο, και γι’ αυτό κοινότοπο και βαρετό, να πει κανείς ότι το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη προς τον πλησίον και ειδικά τον κατατρεγμένο πλησίον, ένα μήνυμα σαφώς αντιρατσιστικό, ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Δεν είναι όμως καθόλου αυτονόητο.
«Εμείς, πόσο διατεθειμένοι είμαστε να αλλάξουμε πορεία στη ζωή μας; Πόσο αποφασισμένοι είμαστε να υποστηρίξουμε το δικαίωμα στη ζωή και στην οικογενειακή θαλπωρή, κυρίως των μικρών παιδιών, παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια της εποχής μας; Βαθαίνει, άραγε, μέσα μας η ανθρωπιά και η συμπόνοια; Συλλογιζόμαστε τους αρρώστους, που μετρούν ατέλειωτες ώρες μονοτονίας και θλίψης πάνω στο κρεββάτι του πόνου; Σκεπτόμαστε τους φυλακισμένους, που κολλάνε το αυτί τους στο κάγκελο της φυλακής, με την ελπίδα να ακούσουν ένα χαρμόσυνο μήνυμα; Μήπως προσπερνάμε αδιάφορα όσους τις κρύες νύχτες του χειμώνα τους πληγώνει η προσφυγιά, η ορφάνεια και η ανέχεια;» διαβάστηκε στους ναούς της Μαγνησίας, στην Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, και παρεμφερή μηνύματα διαβάστηκαν πιθανώς σε όλους τους ναούς της χώρας. Μετά την λειτουργία, στον Βόλο, είπα σε συγγενικό μου πρόσωπο ότι ήταν ωραίο το μήνυμα του Ιγνάτιου, συμφώνησε σ’ αυτό, μετά το ρώτησα αν έχει δει αυτές τις εικόνες που κυκλοφορούν με τις προσφυγοπούλες που γεννάνε σε σκηνές, σε σύγχρονες φάτνες της Βηθλεέμ, για να πάρω την απάντηση: «καλά, αυτές ξεκινάνε επίτηδες έγκυες από την πατρίδα τους για να γεννήσουν εδώ και να πάρουν τα παιδιά τους ελληνική υπηκοότητα». Και μετά μας παίρνουν τις δουλειές και μετά μας παίρνουν τα κοινωνικά μερίσματα και αυτοί ευθύνονται για όλα μας τα δεινά, έτσι υπαγορεύει η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα. Καθόλου αυτονόητο λοιπόν.
Φέτος τα Χριστούγεννα πέρασα πολλές ώρες μέσα σε ένα νοσοκομείο, συνοδεύοντας αγαπημένο μου πρόσωπο. Και διαπίστωσα πως εκεί, λίγο έξω από το εορταστικό κλίμα των ημερών, εκεί που οι νοσοκόμες είναι σαν άγγελοι, εκεί που η αγάπη φωτίζει τα πρόσωπα, εκεί που συμβαίνουν μικρά θαύματα, εκεί τα Χριστούγεννα αποκτούν κάτι περισσότερο από το αληθινό τους νόημα: αποκτούν λίγη αληθινή μαγεία.
Πηγή φωτογραφίας: www.theatlantic.com