Ο πρίγκηψ Φίλιππος, Δουξ του Εδιμβούργου, στην αποχαιρετιστήρια δημόσια εμφάνισή του, το 2017
Και του λιμανιού, και του σαλονιού (κυρίως)
09-04-2021

Ο Κερκυραίος πρίγκηψ Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο λίγο πριν να κλείσει τα 100. Τα τελευταία χρόνια είχε καταρρεύσει εμφανώς και είχε αρχίσει να μοιάζει στον μυθικό κακό Αυτοκράτορα Πάλπατιν, κάτι που δεν βοήθησε τη δική του εικόνα ― ή της μοναρχίας. Πρέπει πάντως να ήταν ενδιαφέρουσα περίπτωση δύσκολου ανθρώπου, αν κρίνουμε από τις νεκρολογίες του που δημοσιεύτηκαν στα βρετανικά Μέσα. Το BBC ξεκίνησε με την προειδοποιητική φράση “He outlived nearly everyone who knew him and might explain him”, ενώ το Guardian μας θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι όταν ο μικρός εγγονός του δυσκολευόταν να βαδίσει πίσω από το φέρετρο της μητέρας του, ο παππούς του είπε “If you walk, I will walk with you.”

Σε παλαιότερες, δυστυχισμένες στιγμές: στην κηδεία της Λαίδης Νταϊάνα το 1977

 

Γενικά, η ζωή του μοιάζει με ευφάνταστο μυθιστόρημα. Ήθελε να γίνει πλοίαρχος, κατέληξε σκυλάκι του καναπέ. Αν είχαν έρθει λίγο διαφορετικά τα πράγματα, θα μπορούσε να ήταν και βασιλιάς της Ελλάδας.

Ο Φίλιππος περί το 1930

 

Όμως η Ιστορία δεν γράφεται με “αν”. Η μυθοπλασία ναι, και πια ο Φίλιππος πέρασε για τα καλά στο μύθο.

 

 

ΥΓ. Από ένα άλλο άρθρο του Guardian για τον μακαρίτη κρατώ και την κομψά διατυπωμένη σημείωση: “Comments on this piece are premoderated to ensure discussion remains on topics raised by the writer”. Πένθος έχουμε, άταφος είναι, ήταν ο σύζυγος της βασίλισσας, μην τα ισοπεδώσουμε όλα.