Η Κιβωτός
17-11-2017

 H εισαγγελική παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση στο ζήτημα των προσφάτων πλημμυρών, καλή και άγια, αλλά επειδή διάβασα και τις οδηγίες της, νομίζω πως χρειάζεται ολίγη διεύρυνση, εάν είναι να βγει άκρη.

Ο ερευνητής αυτής της επαναλαμβανόμενης συμπαιγνίας υπηρεσιών, πολιτών και υπευθύνων, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε, αναζητώντας τον μίτο, να αρχίσει επισκέψεις στα αρχεία της γραφειοκρατημένης περιοχής όπου αφθονούν οι στρογγυλές σφραγίδες του κράτους και να ζητήσει το άνοιγμα, όχι λογαριασμών και λοιπά (καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια) αλλά των επίπλων που λέγονται φοριαμοί και περιέχουν τις εκατοντάδες των μελετών, που συντάχθηκαν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, και παραμένουν αλατισμένες στην ραφιέρα, στο ντέξιον, ή στιβαγμένες σε ευρωτιώντα υπόγεια.

Πριν ξεφορτωθούν αυτό το άχθος, όταν παρέρχεται κάποια υποχρεωτική προθεσμία διατήρησης.

Είναι συνδυασμός μαγικής εικόνας και αντιμετώπισης πολλών ταχυτήτων, να λάμπουν, παρά τις διαδικασίες, ένα σωρό κτίσματα που φιλοξενούν αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, ενώ τα αντιπλημμυρικά, να περιμένουν υπομονετικά το ΕΣΠΑ τους, τις πιστώσεις, τις ενστάσεις, και ό,τι άλλο έχει σοφιστεί ο νεοέλλην υπηρεσιακός εγκέφαλος για να περάσει ο υγρός οχετός των μπάζων, των χωμάτων και των αυτοκινήτων μπροστά από τα σπίτια (ενίοτε και μέσα από αυτά) των απεγνωσμένων πολιτών.

Πριν πολλά πολλά χρόνια, είχα ρωτήσει έναν νέο νομάρχη (όχι της καρδιάς μας, να εξηγούμαστε) τι παρέλαβε από τον προηγούμενο και  η απάντηση ήταν απρόσμενη :

«Μελέτες, πολλές, πάρα πολλές, να μη χωράνε στους φοριαμούς, ανεκτέλεστες, πολιτικά παρκαρισμένες, εγκεκριμένες και σύννομες, οι περισσότερες να χρειάζονται επικαιροποίηση από την πολυκαιρία»

Ενώ, ένα σωρό άλλες προτάσεις, με ύψος πολλών εκατομμυρίων ,και με υπόσχεση ελάχιστων νέων θέσεων εργασίας, παρά τις στοιχειωμένες διαδικασίες, να εφρμόζονται. Τσάτρα πάτρα, αλλά να εφαρμόζονται.

Παράλληλα, ο ερευνητής θα μπορούσε, φιλικά, να ζαλώσει κάποιον έμπιστο, άμισθο και φιλότιμο περίεργο τύπο, να συνδυάσει τις ημερομηνίες προς την έγκριση μιας αντιπλημμυρικής μελέτης με αντιδράσεις συλλόγων, φορέων, πολιτών και ρητόρων εναντίον της «επίθεσης κατά των ιδιοκτησιών που αποκτήσαμε με αίμα και δεν θα έχουν να φάνε τα παιδάκια μας και γαημώ τις τρόικες (ή το κόμμα που δεν αρχηγεύει)»

Εκεί, και πριν εφορμήσει επί της ουσίας της παραγγελίας, θα του ‘ρθει ο ουρανός σφοντύλι ή, θα δει τους «δύο ουρανούς» που τόσο πειστικά καταγράφει ο Ποιητής. Όχι αυτός, ο άλλος:

Κι όπως σ’ ένα τοπίο μυστικό, αντικρυστά στο κήτος
έτσι μια ευλογία που αγνοώ, με κρατάει στο δικό σου το μήκος

Μου ‘στειλαν μηνύματα οι βιαστικοί σου οι νάνοι
απ’ το παραλήρημα της χώρας σου που αυξάνει