Ανήμερα της εορτής του αγίου Δημητρίου δεν ασχολούμαι με τη συλλογή στοιχείων που τον δείχνουν ελαφρώς άγνωστον στη Θεσσαλονίκη έως τον 5ον αιώνα. Βρήκα όμως μιά σειρα ενδείξεων πως το Αρτεμίσιον που έκτισε ο Ιουστινιανός μάλλον το 540, ήταν η Αγία Ματρόνα που παρεξήγησαν οι Άβαροι και την πολιόρκησαν κατά λαθος το 586 στις εκβολές του Γαλλικού, που τότε πρέπει να ήταν αρκετά πιό μέσα, σε «έλος εύνομον» ήτοι βάλτος κατάλληλος για να βόσκουν τα μεγάλα ζώα, όπως τα βουβάλια.
Αυτό που φαίνεται, είναι πως ο Ιουστινιανός έχτισε δυναμάρι «Θεσσαλονίκης ου πολλώ άποθεν» επειδή η περιοχή δέχονταν επιδρομές. Το βάφτισε «Αρτεμίσιον». Αργότερα, συναντάμε μια οχυρή μονή, της Αγίας Ματρόνας που οι Άβαρες χασομέρησαν εκεί, νομίζοντας πως πρόκειται για τη Θεσσσαλονίκη.
Απομένει να μάθουμε τι μύγα τους τσίμπησε και είπαν Αρτεμίσιο το Αρτεμίσιο και ινατί οι χριστιανοί το βάφτισαν Ματρόνα. Ψάχνω στο εορτολογιο και 20 Οκτωβρίου, η Άρτεμις και η Ματρόνα συνεορτάζουν! Οπότε, χρονιάρα μέρα, είπα να μη συνεχίσω άλλο στη ζώνη του Λυκόφωτος.