Η γέννηση μιας “ομοσπονδίας”
13-06-2021

“Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα της Β. Μακεδονίας παρουσιάστηκε στο EURO με φανέλες που έχουν χαραγμένα τα αρχικά της «Ομοσπονδίας της Μακεδονίας», ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε ότι δεν προβλέπεται η αλλαγή ονομασίας από τη Συμφωνία των Πρεσπών   καθώς δεσμεύει μόνο τα κρατικά ιδρύματα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε, δεν υποχρεούνται η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας. «Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώ πρόσθεσε πως, «από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (NorthMacedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών».
Για το επίμαχα αρχικά στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και για προκλητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Μουάμεντ Σεϊντίνι, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο του υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και της ΕΠΟ προς την UEFA, αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.”

Αυτά, οι “ειδήσεις”

O υπουργός εξωτερικών της «Βόρειας» Μακεδονίας, πρώτη φορά ξεθαρρεμένος μετά τις Πρέσπες, σέρβιρε ένα αναψυκτικό που προκαλεί βήχα: κατ΄αυτόν, η συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε μόνον κρατικούς θεσμούς, ινστιτούτα, δημόσιες επιφάνειες. Επομένως, μια μη κυβερνητική οργάνωση, ομάδα, ομοσπονδία, έχει το ελεύθερο να βαφτίζεται όπως της γουστάρει.

Στάλθηκαν μερικά τηλεγραφήματα από την αξιοθρήνητη ελληνική πλευρά (ακόμη και ο αγγλοθρεμμένος Δένδιας την πάτησε) και η κοινή γνώμη στράφηκε, ως εικός ενάντια στον Κοτζιά και στον Σύριζα. Οι πραγματικοί συντελεστές αυτής της αηδίας, δεν υπάρχουν πουθενά: μήτε η Πέμπτη φάλαγγα των εν Ελλάδι ψευοδικαιωματιστών, εκείνος ο αθόρυβος «μεσολαβητής» και οι υπόλοιποι που νόμισαν ανακουφισμένοι πως ξεμπερδέψαμε με το «όνομα» που ήταν «η τελευταία τρύπα του Ζουρνά». Είναι σα να βλέπω εν εσόπτρω τι πρόκειται να συμβεί: οργίλα ψηφίσματα «φορέων». Οι χειριστές των Πρεσπών της εποχής, σκίζουν έκπληκτοι τα κολλαριστά των υποκάμισα και τραυλίζουν κάτι περί παρερμηνείας που είναι ανατάξιμη. Η κυβέρνηση αιφνιδιάζεται, αλλά δεν αντέχει και από χαρά κατουριέται στο βρακί της από ευδαιμονία: οι εκλογές που θα έρθουν θα μπήξουν τον Σύριζα βαθέως στον μπαχτσέ με τα κολοκύθια. Οι βολές και τα τροχιοδεικτικά περί προδοσίας στο πλαίσιο μιας οργής, πάνω που επίκεινται σύνοδοι του ΝΑΤΟ και αναμέτρηση τάχα «φωτός και σκοτους» αλληθωρίζουν και κρύβουν πως η φανέλα στην εθνική ομάδα της γείτονος είναι μια διαπίστωση χαμένη στις λεπτομέρειες, κι όχι μια θρυαλλίδα που άναψε και θα προκαλέσει αιμορραγίες.

Τις ελληνικές αντιδράσεις τις περιμένω κατά τα γνωστά: υποκριτικές, με έναν στεναγμό ανακούφισης των «αρμοδίων» και αμέτρητα τηλεφωνήματα στο αυτουργό Πάιατ που θα ηρεμεί τους τρέσαντες επισήμους. Κανένας δεν θα σημειώσει πως οι δύο αγκιοτάτορες της νέας «ομοσπονδίας» είναι Μουσουλμάνοι και πως ακόμη και η τουρκική «Μαύρη χειρ» θα μπορούσε μια χαρά να συντονίσει κι αυτήν την δράση, ενώ επίκειται συνάντηση Ερτοάν με τον πρωθυπουργό που πλέει στην μακαριότητα και δυστυχώς δεν έγινε υπάλληλος τραπέζης ως πολύ επιθυμούσε.

Οι οξύθυμοι θα απαιτήσουν δικαιοσύνη, ασφαλιστικά μέτρα, κλείσιμο συνόρων και άλλα έπεα πτερόεντα, αλλά οι επίσημοι δεν θα τολμήσουν να ψελλίσουν καμία διαμαρτυρία, και δεν εννοώ το εσωτερικό μέτωπο.