Η αποφασιστικότητα και η αμηχανία
06-05-2021

Είχα σχολάσει στα τέλη του Ιανουαρίου πόσο αξιοθρήνητο μου φάνηκε το γεγονός ότι στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική άδεια σε εξαγωγές εμβολίων που καλύπτονται από τις συμφωνίες της ΕΕ με τη φαρμακοβιομηχανία, θεωρήθηκε απαραίτητο να υπάρχει διαβεβαίωση ότι τα προστατευτικά μέτρα ελέγχου των εξαγωγών είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αυτά στην Ευρώπη την ώρα που στην μητρόπολη του Καπιταλισμού, ο Πρόεδρος Biden τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια, περιορισμός που υπαγορεύεται από την TRIPS, τη συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) σε πλαίσιο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η κατάργηση αυτή θα βοηθήσει φτωχότερες χώρες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό δισεκατομμυρίων. Μην πλανιέστε – ο Biden είναι τόσο φιλάνθρωπος όσο αγνή φιλανθρωπία είναι ο στόχος του Clinton Foundation. Διαθέτει όμως την αυτονόητη προνοητικότητα ηγέτη που γνωρίζει ότι σε παγκοσμιοποιημένη οικονομία που λειτουργεί με αλυσίδες αξίες, δεν συμφέρει κανένα να παραμένουν εκατομμύρια ανεμβολίαστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προνοητικότητα που λείπει από την ΕΕ και βέβαια από την την Ursula von der Leyen. Η οποία αν διέθετε το ελάχιστο ηγετικής ικανότητας αντί να ψέλλιζε εεμ… και να ‘βρισκε παράταιρη θέση στον καναπέ, θα κοίταζε τον Ερντογάν στα μάτια και θα απαιτούσε καρέκλα πριν τον αφήσει να παίξει το παιχνίδι του εμπλέκοντας επιδεικτικά και τα δικαιώματα των γυναικών.

Αυτό το αμήχανο εεμ… συνοψίζει τον τρόπο που ασκεί τη γενική αναποφασιστικότητά της η by the book ΕΕ. Θλιβερό σε σύγκριση με την αποφασιστικότητα που επέδειξε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Προέδρος των ΗΠΑ.