Photο Frédéric Boissonnas, 1910
Η αλήθεια για τα νερά στην Ακρόπολη
12-12-2020

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που έθεσε σήμερα ο Πετεφρής είναι Ποιος γράφει τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά από τις πολλαπλές ανακοινώσεις αυτών των ημερών, και διαβάζοντας το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, με τον πομπώδη τίτλο «Η αλήθεια για τα νερά στην Ακρόπολη» (το παραθέτω σε φωτογραφία από το σάιτ του υπουργείου, για να ξέρουμε για τι μιλάμε), έχω πειστεί ότι ή είναι πολλοί άνθρωποι ή ένας με πολλαπλές προσωπικότητες.

Αυτό το Δελτίο Τύπου είναι περιβόλι. Ξεκινάμε από τον τίτλο, ο οποίος υπονοεί ότι όσα ακούγονται γενικώς “για τα νερά στην Ακρόπολη” δεν είναι αλήθειες, και ότι το Υπουργείο είναι ο μόνος φορέας της αλήθειας, ή αν προτιμάτε της Αλήθειας ή και της αληθινής Αλήθειας. Όμως για ποια “νερά στην Ακρόπολη” μιλάμε; Τα νερά της ύδρευσης, τα νερά του εργοταξίου ή τα μπουκαλάκια του μισού λίτρου που κουβαλάνε οι επισκέπτες;

Aς θεωρήσουμε αυτονόητο, όπως ο συντάκτης του Δελτίου, ότι μιλάμε για τα όμβρια ύδατα (“νερά”) στην Ακρόπολη, και ας τον αφήσουμε να προχωρήσει σε διάφορα ανιστόρητα, αφού για τον συντάκτη οι ιστορικοί χρόνοι αρχίζουν μόλις το 2013. Πριν από αυτή τη χρονιά, ή δεν έβρεχε ή δεν υπήρχε Ακρόπολη ― ή δεν είχε προσληφθεί ο συντάκτης στο Υπουργείο.

Ένα μέρος του παιχνιδιού της πολιτικής επικοινωνίας είναι η διατύπωση και η απόκρυψη. Κανείς δεν περιμένει λεπτομερή και τεκμηριωμένη ανάπτυξη του ζητήματος σε ένα σύντομο Δελτίο Τύπου, αλλά το να αναφέρεις ότι το 2013 “εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες” δίχως να αναφέρεις τις επόμενες προμελέτες, ή και τις τελικές μελέτες, θέλει ιδιαίτερο ταλέντο στη στρεβλή έκθεση του θέματος.

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το Δελτίο Τύπου έχει ανακρίβειες, αλλά πως περιέχει στοιχεία επιλεγμένα για να δώσουν μια μερική εικόνα της πραγματικότητας, της οποίας εικόνας δεν γνωρίζω το σκοπό και την χρησιμότητα. Επίσης δεν γνωρίζω γιατί είναι είναι γραμμένο τόσο βιαστικά και τσαπατσούλικα: αν προσέξετε στη δεύτερη παράγραφο λείπει ένα τελικό ν στο “προκάλεσαν”, και υπάρχει μια απόστροφος που βγάζει μάτι μετά το “εξ” ― ένα από τα πιο κοινά λάθη των ανθρώπων που δεν ξέρουν τι είναι τα ελληνικά και πώς τα γράφουμε.

Είναι αλήθεια ότι για να βγουν σωστές ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου χρειάζονται εγγράμματοι συντάκτες (θα έπρεπε κατ΄εξοχήν το Υπουργείο Πολιτισμού να διαθέτει), επιμελητές, διορθωτές, και επικοινωνιολόγοι (κάποια άτομα μπορούν να συνδυάζουν πολλαπλές ιδιότητες) για να στηθεί ένα Γραφείο Τύπου. Για να υπάρξει αυτό, χρειάζονται Γενικοί Γραμματείς και Υπουργοί.

Διότι αν αυτή είναι “η αλήθεια για τα νερά στην Ακρόπολη”, the truth, the whole truth and nothing but the truth, τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του ― so help me God.