Ημέρα της Γης 2020
22-04-2020

Γεννημένη την άνοιξη του 1907 σε αγροτική περιοχή της δυτικής Πενσιλβανίας των ΗΠΑ, η Rachel Carson πέρασε τα παιδικά της χρόνια εξερευνώντας ολομόναχη τους λόφους γύρω από το οικογενειακό αγροτόσπιτο. Διαβάζοντας επίσης, ασταμάτητα.

Εντεκάχρονη, το διήγημά της “Μάχη στα Σύννεφα”, εμπνευσμένο από γράμμα του αδερφού της Robert που πολέμησε το 1917 στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε δεκτό για δημοσίευση στο δημοφιλές περιοδικό St. Nicholas Magazine. Για το διήγημα η Carson πληρώθηκε 3,30 δολάρια. Το 1925 γράφτηκε στο Κολέγιο Θηλέων της Πενσιλβανίας στο Πίτσμπεργκ, με στόχο να σπουδάσει λογοτεχνία. Κέρδισε υποτροφία 100 δολαρίων. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στο κόστος των διδάκτρων και η Rachel αναγκάστηκε να δανειστεί για να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Κάτω από το βάρος των απαιτήσεων του Κολεγίου, ανέβαλε για το δεύτερο πανεπιστημιακό έτος την εγγραφή και παρακολούθηση του υποχρεωτικού μαθήματος επιστήμης. Τότε γράφτηκε στο μάθημα βιολογίας που δίδασκε η Mary Scott Skinker – όμορφη, γοητευτική, απαιτητική και εξαιρετική καθηγήτρια. Τόσο η προσωπικότητα της Skinker όσο και το αντικείμενο της διδασκαλίας της, μάγεψαν την Carson η οποία αποφάσισε να μεταπηδήσει απ’ τη λογοτεχνία στη βιολογία.

Κάποιο βράδυ, αργά, εξετάζοντας δείγματα νεκρών ζώων σε εργαστήριο ανατομίας που μύριζε φορμαλδεΰδη, η Carson εκμυστηρεύτηκε στη συμφοιτήτρια με την οποία μελετούσε μαζί:

Πάντα ήθελα να γράψω. Η βιολογία μου χάρισε αυτό για το οποίο επιθυμώ να γράφω.

Ημέρα της Γης 2020. Η άνοιξη του 2020, σιωπηρή με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν στον οποίο αναφέρθηκε η Carson.

Στο βιβλίο της “η Σιωπηλή Άνοιξη” που κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου 1962, η Carson περιγράφει τις ολέθριες επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον. Και το ρόλο της βιομηχανίας στην αποσιώπηση αυτών των επιπτώσεων.

Περιγράφει και τη σιωπή μιας άνοιξης που έφτασε βουβή, δίχως τον ήχο των πουλιών.

Η “Σιωπηλή Άνοιξη” εκδόθηκε αρχικά σε τρεις συνέχειες σε τεύχη του New Yorker: στις 16, 23 και 30 Ιουνίου του 1962.

Γεννήθηκα στις 16 Ιουνίου του 1962.