“Waiting for Climate Change” - installation series by artist Issac Cordal
Ηλιθιόκαινος
27-11-2018

Είναι κάποια πράγματα που συμβαίνουν κι ενώ ξέρεις ότι πρόκειται για κοσμοχαλασιά κι είσαι με τα σαγόνια στο πάτωμα, μένεις να περιμένεις αντιδράσεις. Και περιμένεις, περιμένεις. Σύντομα καταλαβαίνεις ότι η μετάβαση τελείωσε και η εποχή άλλαξε για τα καλά, όταν συνεχίζουν να συμβαίνουν πράγματα που σε αφήνουν σύξυλη μαζί με ελάχιστους, ύποπτα ελάχιστους άλλους.

Η ιστορία έχει αλλάξει σελίδα για τα καλά όταν ένας πρόεδρος κράτους και δη ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επιλέγει να αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα και βάσει αυτής της τσάμπα μαγκιάς αποφασίζει όχι μόνο για τον τόπο του αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Και περιμένεις το μπραφ. Και είναι απλά Τρίτη. Ο τύπος έχει κάνει λάστιχο τα δεδομένα και ο πλανήτης πέρα βρέχει. Χωρίς καμία αντίληψη του βάρους κάθε λέξης που ξεστομίζει, τον αφήνουν ανενόχλητο στο όνομα της δημοκρατίας να συνεχίζει και ξεστομίζει επικίνδυνες κοτσάνες, ενώ αν κι εσύ κοιτάς λοξά τον ουρανό ναι, η φωτιά θα πέσει να μας κάψει τελικά και μάλιστα θα κρατήσει και κάτι αιώνες παραπάνω.

Μια μικρή επιλογή από όσα έχει δηλώσει ο Τραμπ ανά καιρούς για την κλιματική αλλαγή, θα σου δώσει μια ιδέα της σοφίας του ανδρός: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι συνωμοσία». «Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη για την υπερθέρμανση». «Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, οι επιστήμονες συνωμοτούν διότι έχουν πολιτική ατζέντα». «Ναι, κάτι συμβαίνει, δεν αρνούμαι τις κλιματικές αλλαγές αλλά όλα θα επανέλθουν όπως ήταν». «Ναι συμβαίνει, αλλά δεν είναι αιτία ο άνθρωπος για αυτά». «Έχω ένα φυσικό ένστικτο για την επιστήμη». Βέβαια, στο τέλος παραδέχεται τα πάντα, αλλά επιλέγει να τα προσπεράσει γιατί είναι πολλά τα λεφτά: «Εντάξει, αλλά δεν θέλω να δώσω τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν θέλω να χάσω εκατομμύρια και εκατομμύρια δουλειές. Δεν θέλω να μπω σε μειονεκτική θέση». Κατάλαβες.

Τα δεδομένα όμως, τα κρυόκωλα και σκληρά σαν τσιμέντο δεδομένα, διαφωνούν με όσα λέει ο Τραμπ πανηγυρικά, ενώ οι επιστήμονες μεταξύ τους συμφωνούν και μάλιστα κατά 97% ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και όχι hoax ή συνωμοσία, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έπρεπε να μας είχαν υποψιάσει και πως όπου να ‘ναι θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Στο μόνο που διαφωνούν είναι αν προλαβαίνουμε ή δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά. Και δεν διαφωνούν πάρα πολύ.

Ίσως σε παλαιότερες εποχές, η κόντρα του Τραμπ με την επιστημονική κοινότητα να ήταν κάτι πιο απλό, να ήταν δηλαδή ο λόγος κοτζάμ Προέδρου εναντίον της επιστήμης, όμως στην εποχή μας τέτοια πράγματα και δη από τις ΗΠΑ είναι ανήκουστα. Ή τέλος πάντων, θα έπρεπε να είναι. Ναι, η θρησκεία, οι rednecks, η αμορφωσιά που έγινε τρέντι και ο θεός που αγαπάει την Αμερική αλλά στο δια ταύτα, η τεχνολογία και οι επιστήμες είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ κυριαρχούν ενώ η ελευθερία, η δημοκρατία, η γνώση και ο ορθολογισμός είναι υποτίθεται τα οχήματα της κουλτούρας της. Και όταν πρόκειται για τέτοιου μεγέθους δεδομένα που σήμερα είναι τόσο προσβάσιμα και τόσο στεγανά, θα περίμενες να είναι όλοι τους γενικά πιο υπεύθυνοι, πιο ενημερωμένοι, πιο συνετοί, μα τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Προφανώς λόγω της υπερπληροφόρησης αντί να κινούμαστε προς τον ορθολογισμό, ο τεράστιος όγκος πληροφορίας, μας δίνει μάλλον τα πατήματα να νομίσουμε ότι τα δεδομένα επιδέχονται πολλών κουκουρούκου ερμηνειών, ίσως και ασύδοτης ελευθερίας να παραλογιστούμε όσο μας βολέψει. Ή μας κόψει.

Αν δημοκρατία είναι να σέβεσαι την απόφαση της πλειοψηφίας και για 4 ή 8 έτη να ακολουθείς όσα προστάζει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος και η κυβέρνησή του, κάποιος πρέπει να τους πει πως οι προσταγές αυτές πρέπει να είναι στα πλαίσια της δημοκρατίας και της πραγματικότητας και άρα σύμφωνες με τα γενικά αποδεκτά δεδομένα και κυρίως, τη λογική. Έστω την κοινή. Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να μου ζητήσει να πέσω από κανέναν γκρεμό, η δημοκρατία με προστατεύει από τον αυταρχισμό, την επικίνδυνη βλακεία, την καταπίεση, τον ανορθολογισμό. Υποτίθεται.

Ακόμα χειρότερα, όταν τα ραντάρ βλέπουν τα Ορκ να έρχονται, η λογική λέει πως οφείλουμε να ετοιμαστούμε για πόλεμο κι όχι να κάνουμε τις πάπιες. Κυρίως όταν τα Ορκ είναι τόσο μεγάλα και απάλευτα, διότι να με συγχωρείτε αλλά η επιστήμη και οι νόμοι της φύσης δεν αναγνωρίζουν δημοκρατίες, ελευθερίες, πολιτικές και άλλα φλώρικα. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, τα όλο και πιο έντονα και φονικά καιρικά φαινόμενα δεν θα κάτσουν να μας ρωτήσουν αν ο Τραμπ παραδέχεται την κλιματική αλλαγή, σε ποιο βαθμό και πότε. Που βάσει δεδομένων, όχι μόνο όφειλε να ξεστραβωθεί και να την παραδεχτεί από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο να πληρώσει χοντρά μπας και βάλει φρένο στην επιδείνωση (γιατί να τη σταματήσει πια, δεν) αλλά και να μην του επιτρέπεται από το επικίνδυνα πια political correct και ανορθολογικό «δημοκρατικό» οικοδόμημα που νομίζουμε ότι υπηρετεί, να αγνοεί, να διαστρεβλώνει, να λοιδορεί τα επιστημονικά δεδομένα και τελικά να καταδικάζει σε θάνατο πολίτες γιατί το «φυσικό ένστικτό του για την επιστήμη» του τα ‘πε λάθος ή γιατί τελικά, η τσέπη του δεν σηκώνει πολέμους με Ορκ. Που και αυτό να ήταν το θέμα, τα δεδομένα λένε πως τα τρισεκατομμύρια η Αμερική, θέλει δε θέλει θα τα δώσει, βάσει των φυσικών καταστροφών που περιμένουν κι εκείνους κι όλους μας στη γωνία.

Αλλά ξέρεις ποιο είναι το θέμα; Ξέρεις ποιο ήταν πάντα το θέμα με τις κρίσιμες αποφάσεις και τους πολιτικούς; Το πότε. Αν πρόκειται να σου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μετά, τότε στην πολιτική αυτό μεταφράζεται σε ποτέ. Τα ποσά αυτά θα κληθεί η Αμερική να τα δώσει σε περίπου τριάντα χρόνια τουλάχιστον και όχι στη θητεία του Τραμπ, ούτε καν όσο ζει, άρα μπορεί μια χαρά να τα αγνοήσει. Εμείς όμως, γιατί; Και δεν εννοώ την Ελλάδα, εννοώ εμείς ως δυτικοί, μορφωμένοι, λογικοί, με το αυγό στον κώλο, γιατί τα υπομένουμε; Γενικά δηλαδή, πόσο δημοκρατία είναι όλο αυτό που καθόμαστε και υπερασπιζόμαστε; Εδώ δεν μιλάμε για ελευθερία του λόγου αλλά για ελευθερία πράξεων. Για πλήρη ελευθερία πράξεων ή μάλλον ασυδοσία και μάλιστα ενάντια σε κάθε λογική. Εγώ ήξερα ότι αυτοί οι παραλογισμοί περνάνε μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μη γελάσουμε με τον τρελό βασιλιά που χορεύει ολοτσίτσιδος και όχι μόνο να γελάσουμε αλλά και να τον καθαιρέσουμε και να τον μπουζουριάσουμε και μάλιστα χαλαρά στο όνομα της δημοκρατίας. Μη σου πω και ζουρλομανδύα. Αντιθέτως, μια ολόκληρη Αμερική ψιλοστηλιτεύει, ψιλοκαταδικάζει, λιγουλάκι φωνάζει, διαμαρτύρεται μα συνεχίζει και ακολουθεί τόσα χρόνια τώρα ό,τι προστάζει ο γυμνός και παράλογος βασιλιάς. Φυσικά και έχει πει και έχει κάνει πολλά παράλογα, οι αποφάσεις του έχουν ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο, έχει προσβάλει, έχει εκφοβίσει. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αγνοεί τόσο επιδεικτικά μια ολόκληρη εποχή και επιλέγει να ζήσει αιώνες πριν. Και μαζί του, όλοι μας.

Δεν ξέρω αν οι πολιτικές του Τραμπ εξυπηρετούν την Αμερική και τους πολίτες της. Μπορεί να το κάνουν ή μπορεί όντως οι Ρεπουμπλικάνοι να τρίβουν τα χέρια τους με τις λεωφόρους που τους ανοίγει ο Τραμπ για όλες τις μαλακίες που φοβούνταν ή δεν είχαν τη δύναμη καν να θίξουν μέχρι σήμερα. Αν όμως η λεωφόρος της αμφισβήτησης των γενικά παραδεκτών επιστημονικών δεδομένων είναι μία από αυτές, τότε ας ετοιμαστούν για γερές κατολισθήσεις στα θεμέλια του πολιτισμού μας. Γιατί μπορεί οι μεγάλες κλιματικές καταστροφές να συμβούν σε τριάντα χρόνια αλλά αυτό δεν είναι καθόλου μακριά αν σκεφτείς πόσο γρήγορα περάσαμε κι εμείς από τον εθνικό γκαντέμη στον εθνικό γκόμενο κι απ΄τον Αντρέα στον Mini-Me του. Και όποτε κι αν ξεκινήσουν τέλος πάντων, η ιστορία θα γράφει ξεκάθαρα πως είναι σήμερα που επιλέξαμε για πρώτη φορά συνειδητά να αγνοήσουμε τα δεδομένα, σήμερα που επιλέξαμε να πάμε ντουγρού στην καταστροφή μας σε λιγότερο από μισό αιώνα επειδή δεν θέλαμε να ξοδέψουμε τα λεφτά μας και σήμερα που δεν άνοιξε μύτη. Απλά Τρίτη.