Τα μόνα πουλιά που είχα προσέξει τις τελευταίες βδομάδες ήταν τα περιστέρια -κάτω στο έδαφος, κατά εκατοντάδες, σε πλατείες. Η ερημιά υπέθεσα και οι ασυνήθιστα χαμηλές για Μάρτη κι Απρίλη θερμοκρασίες. Πρόσεξα κι ένα ζευγάρι χελιδόνια. Τα είδα να πετούν χθες πάνω απ’ το διαμέρισμά μου την ώρα που στεκόμουν στο μπαλκόνι απέναντι διαμερίσματος -γείτονα για τον οποίο ψωνίζω καθώς λόγω προβλημάτων υγείας δεν κυκλοφορεί.
Σήμερα διάβασα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ότι η ανοιξιάτικη κακοχειμωνιά ήταν σκληρή για τα μεταναστευτικά πουλιά-χελιδόνια, σταχτάρες, μυγοχάφτες (αυτές τις φασαριόζικες σταχτάρες που πνίγουν τα καλοκαιρινά δειλινά τον ουρανό πάνω από την πόλη της Κέρκυρας).
Το πρωινό της 6ης Απριλίου, που ακολούθησε την κλιμάκωση της επίμονης κακοκαιρίας, ήταν θάνατος. Τα χελιδόνια και οι μυγοχάφτες κάθισαν όπου μπόρεσαν και οι σταχτάρες γραπώθηκαν από τοίχους. Αυτό σ’ όλη την ελληνική επικράτεια με κάπως πιο ήπια την κατάσταση στα δυτικά.
Πολλά πέθαναν απ’ την κούραση κι άλλα σκοτώθηκαν από τ’ αυτοκίνητα ή τις γάτες (οι αδέσποτες γάτες είναι ιδιαίτερα πεινασμένες).
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζητά αυτές τις μέρες, που τα μεταναστευτικά πουλιά είναι ευάλωτα εξαιτίας ταξιδιού και καιρού, να μην τα πλησιάζουμε, να μην τα ταΐζουμε, να τα ‘χουμε κατά νου την ώρα που οδηγούμε και να τα προστατεύουμε από τις γάτες.
Κι αν κάποιο χρειαστεί βοήθεια να επικοινωνήσουμε μ’ ένα από τα κέντρα περίθαλψης άγρια ζωής:
Αλκυόνη (Πάρος): 22840 22931
ΑΝΙΜΑ (Αθήνα): 210 9510075
Δράση για την Άγρια Ζωή (Θεσ/νίκη): 6979 914852
Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής (Μεσσηνία): 6985 620111 & 27630 41446