Εντιτόριαλ
09-12-2018

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, συνηθίζει να αρθρογραφεί στο σαββατιάτικο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», με συχνότητα που πιθανόν να του επιτρέπει να διεκδικήσει δώρο Χριστουγέννων και άλλα προνόμια μισθωτών υπαλλήλων. Εκτός και αν δεν πληρώνεται για τα κείμενά του, αλλά πληρώνει για τις δημοσιεύσεις τους και η εφημερίδα παραβλέπει να σημειώσει ότι πρόκειται για πληρωμένες καταχωρήσεις. (Το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Συντακτών της εφημερίδας.)

Υπάρχει βέβαια και η τρίτη εκδοχή, ότι η σχέση Βαρουφάκη και «ΕφΣυν» είναι υπεράνω χρημάτων, και γίνεται μια αμοιβαία και επωφελής συνεργασία σε ιδεολογικό επίπεδο.

Σε άλλα νέα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την «Εφημερίδα των Συντακτών» για να δημοσιεύσει άρθρο («ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ», όπως μας πληροφορεί το πρωτοσέλιδο). Δεν το έδωσε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η οποία δεν δημοσιεύει (ακόμα) άρθρα, αλλά ούτε και στην επίσημη εφημερίδα του κόμματός του, την «Αυγή». Εδώ δεν τίθεται, νομίζω, θέμα αμοιβής ― η σχέση Τσίπρα και «ΕφΣυν» είναι υπεράνω χρημάτων, και γίνεται μια αμοιβαία και επωφελής συνεργασία σε ιδεολογικό επίπεδο. Πάντως στο κεντρικό σαλόνι της ίδιας εφημερίδας, μετά από 22 σελίδες, δημοσιεύεται και διαφήμιση της «Αυγής», με την οποία πληροφορούμαστε ότι η «Αυγή» είναι Αριστερή και διαβαστερή, και η καλύτερη παρέα με τον πρωινό καφέ.

Σε άλλα νέα, η Έλλη Στάη έδωσε συνέντευξη στο ίδιο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», με αφορμή τη συνεργασία της με το κανάλι Open, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Αν αναρωτηθήκατε, όπως εγώ, ποια είναι η ουσιαστική διαφορά της Έλλης Στάη από την Όλγα Τρέμη, η απάντηση βρίσκεται στην προηγούμενη πρόταση: η Στάη δουλεύει στο Open και η Τρέμη είναι άνεργη. Η παλαίμαχη παρουσιάστρια μας θυμίζει και ρητά, σε περίπτωση που το είχαμε ξεχάσει, ότι «Στην Ελλάδα δεν κόβεται εύκολα ο ομφάλιος λώρος των παρεμβάσων».

 

 

 

Σε άλλα νέα, στο ίδιο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο Τάσος Κωστόπουλος επιμελείται ένθετο αφιέρωμα «στη  νεανική εξέγερση του 2008» με τίτλο «Ο Δεκέμβρης της Οργής», όπου μεγάλο μέρος του εισαγωγικού του σημειώματος αναφέρεται σε δημοσιεύματα των «Νέων» και του «Βήματος», με καμία αναφορά σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί η «Ελευθεροτυπία» να έχει κλείσει , αλλά αυτό το κείμενο μας θυμίζει, σε περίπτωση που την είχαμε ξεχάσει, την παροιμία που λέει πως πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του.