Ψόφα: Από τον τοίχο του φέισμπουκ στον τοίχο του σπιτιού, ένας Ρουβίκωνας δρόμος
Εντιτόριαλ
09-02-2020

«Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι γίνονται αχθοφόροι της γραμμής του κόμματος ή του αφέντη, χωρίς να νοιάζονται για το τι λέει ο κόσμος, γι’ αυτό και μιλάω για αφεντικογραφία».
―Παντελής Μπουκάλας, «Εφημερίδα των Συντακτών» 8-9 Φεβρουαρίου 2020

 

Δύο εφημερίδες δημοσίευσαν ολόκληρη το κείμενο της «αναρχικής συλλογικότητας» «Ρουβίκωνας» για τη δράση της ομάδας στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε, η «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» (χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ενέργεια με τον ίδιο όρο: «παρέμβαση»).

Η «Αυγή» είναι κομματική εφημερίδα, κάτι που συχνά ξεχνάμε. Η «Αυγή» ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και υπηρετεί το συμφέρον του, και ως εκ τούτου η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία της δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή του «Ριζοσπάστη» ή της «Εξόρμησης».

Η «ΕφΣυν» δηλώνει ότι είναι ανεξάρτητη και συνεταιριστική εφημερίδα (και μάλιστα η μοναδική στη χώρα) και πως «μοναδικοί ιδιοκτήτες της είναι οι εργαζόμενοι σε αυτήν και οι αναγνώστες της».

Είναι ομολογουμένως αξιοπερίεργο να παρατηρείς ένα ανεξάρτητο έντυπο να συμπλέει με κομματικό όργανο, συχνά με την ίδια θεματολογία ή και φρασεολογία, λες και παίρνουν γραμμή από ένα κοινό δευθυντήριο.

Από τα πρωτοσέλιδα (22 Ιανουαρίου 2020)

Και όταν η ιδεολογία και η θεματολογία και η φρασεολογία φαίνονται να ταυτίζονται, ο αναγνώστης ευλόγως αναρωτιέται αν εκτός από το ενδιαφέρον ταυτίζεται και το συμφέρον. Γιατί το θέμα δεν είναι το τι λέει ο κόσμος σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενης ενημέρωσης, αλλά το τι μαθαίνει ο κόσμος, και κυρίως το τι δεν μαθαίνει.

Ας σημειωθεί πάντως ότι η προκήρυξη του «Ρουβίκωνα» που δημοσιεύτηκε ολόκληρη στα δύο έντυπα κατέληγε με την προτροπή «Οργανωθείτε στον Ρουβίκωνα, να γίνουμε ο εφιάλτης τους». Τέτοια διαφήμιση στο όνομα της ενημέρωσης.