Εντιτόριαλ
28-10-2019

Έχω φίλους που εργάζονταν στο προηγούμενο «Βήμα» και τώρα εργάζονται στην εφημερίδα που φέρει τον ίδιο τίτλο. Οι φίλοι προσπαθούν να με πείσουν (εμένα, μάλλον και τον εαυτό τους) ότι η τωρινή εφημερίδα (ιδιοκτησίας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΑΕ) διατηρεί κάτι από το πνεύμα, τη «μυρωδιά» (όπως την απεκάλεσε κάποιος) της προηγούμενης εφημερίδας (ιδιοκτησίας ΔΟΛ ΑΕ).

Εγώ αντιλέγω ότι η τωρινή εφημερίδα διατηρεί μεν τον τίτλο, τη βασική τυπογραφική δομή και κάποιους από τους συνεργάτες της προηγούμενης, αλλά δεν διακρίνω κανένα αναγνωρίσιμο πνεύμα, όσο για την τωρινή «μυρωδιά», αυτή μου θυμίζει την ιδιαίτερη οσμή του Πειραιά όταν καταφθάνεις στο λιμάνι από κάποιο νησί.

Πιθανώς να διακατέχομαι από εμμονές που με εμποδίζουν να διακρίνω πνεύματα ή μυρωδιές, αλλά την Κυριακή το «Βήμα» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο θέμα «ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ JOKER», όπου η εφημερίδα μας πληροφορούσε πως «ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ 16ΧΡΟΝΑ». Είναι σαφές ότι έχουμε άλλη αντίληψη σχετικά με την παρεμβατική δημοσιογραφία ―για να το πω ευγενικά.

Όσο για το κύριο θέμα και τον τίτλο «Συνωστισμός επενδυτών στο Μέγαρο Μαξίμου» (που συνειρμικά παραπέμπει στο έργο της κυρίας Ρεπούση), θυμήθηκα ένα πολιτικό σκίτσο του Μποστ, πριν από 62 χρόνια, που εικονίζει την Μαμά Ελλάς και τον Πειναλέοντα μπροστά από το σινεμά «Υβόννη» (τότε Κοινή Αγορά, μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση), και το διαφημιζόμενο έργο στα Προσεχώς: «ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΛΑΘΗ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!»

Η μία προσέγγιση είναι ότι κάποια πράγματα, καλά ή όχι, παραμένουν διαχρονικά και δεν αλλάζουν. Η άλλη είναι ότι όταν η φάρσα επαναλαμβάνεται ως Ιστορία, μπορούμε να φθάσουμε ακόμη και πιο χαμηλά.