Ελληνικά φεμινιστικά ανάλεκτα
26-06-2018

Δυο κείμενα δημοσιευμένα στο facebook με διαφορά οκτώ ημερών ή τριάντα τεσσάρων ετών:

«Την εποχή που προετοιμαζόμουν για την είσοδό μου στην Φιλοσοφική πήγαινα στο φροντιστήριο του Ανδρέα Μπελεζίνη, στα Εξάρχεια. Ένα βράδυ που είχα κάνει κοπάνα και χάζευα στο κέντρο με δύο νεαρούς είδα ξαφνικά τον πατέρα μου να με προσπερνά, με γρήγορο βήμα, αμίλητος. Γύρισα στο σπίτι με κομμένη την ανάσα. Η αυστηρή μαμά μου δεν φαινόταν ενήμερη για το συμβάν και εκείνος διάβαζε στο σαλόνι. Όταν μπήκα δεν μου φώναξε ούτε ζήτησε εξηγήσεις. Είπε μόνο: “Για να είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη ή πρέπει να έχει μεγάλη προίκα ή πρέπει να σπουδάσει. Εμείς πλούσιοι δεν είμαστε”». ―(γενν. 1952)

«Πήγα και εγώ και φοίτησα σε κλασικές σπουδές. Έτσι λέει γίνονται οι περιπόθητες νύφες με τα πτυχία της Φιλοσοφικής και έχουμε παντρευτεί όλες οι ντεβέλοπερς φίλες μου και κάτι με γυμναστικές ακαδημίες στη Κομοτηνή και έχουμε μείνει εμείς με τον Βιργίλιο στο χέρι. Κέραστε ρε ένα τυράκι, μία φλούδα προσούτο, ένα κάμπριο πισωκίνητο, ένα εξακάμπινο κότερο.
Σας τα λέω αυτά και τρώω πέντε ημερών παστίτσιο από τα χεράκια μου και βόειο κιμά σε προσφορά ΑΒ με τάπερ ουτε κανε ταπεργουερ, της φρίκης του πάγκου στην Παναγιά τη Βυζοκρατούσα στα Σούρμενα αγορασμένο». ― (γενν. 1986)