Ελάτε
17-07-2019

Στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου μετά το Μάτι πέρσι, θυμάμαι ότι ειδικά ο αρχηγός της Αστυνομίας με είχε πείσει πως έκανε από την πλευρά του και από την πλευρά της υπηρεσίας του ό,τι μπορούσε και πως η αστυνομία και η τροχαία είχαν ενεργήσει γενικά σωστά. Διαβάζω ότι ακόμη και στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την πυρκαγιά, οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τον ίδιο. Για να το ξεκαθαρίσω από την αρχή λοιπόν, δεν θεωρώ ότι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας βαρύνεται με δικές του ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι.

Η ανακοίνωση όμως του διορισμού του ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι σαν να αποτελεί ένα κρας τεστ του περιθωρίου που έχει η νέα κυβέρνηση να λειτουργεί σε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον τόσο σκανδαλωδώς προστατευτικό και τόσο εξοργιστικά διαστρεβλωτικό, ώστε να μπορεί να περνά αβρόχοις ποσί ό,τι απόφαση θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Χωρίς να δίνει λογαριασμό όχι στους σαν εμένα που είναι ούτως ή άλλως απέναντί της, χωρίς να δίνει λογαριασμό ούτε καν σε όσους την ψήφισαν και την έφεραν στην εξουσία, χωρίς να δίνει λογαριασμό ως προς το πού τοποθετείται ο καθένας και τι πρεσβεύει ο καθένας, ώστε να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός τόπος αυτοπροσδιορισμού του καθενός και άρα στη συνέχεια και η δυνατότητα αντιπαράθεσης μέσω αυτού του αυτοπροσδιορισμού. Χωρίς να δίνει εν τέλει λογαριασμό σε όσα ως χθές έλεγε, κραύγαζε, ωρυόταν.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα είναι η επέτειος της πυρκαγιάς στο Μάτι. Θα την περάσουμε με τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα ως νεοδιορισθέντα Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου; Σοβαρά τώρα; Αυτό θεωρείτε ότι θα κάνετε; Θεωρείτε ότι σας παίρνει να το κάνετε; Θεωρείτε ότι είστε τόσο παντοδύναμοι; Θεωρείτε ότι είστε νεοεκλεγμένοι και δεν έχετε κανένα πολιτικό κόστος; Θεωρείτε ότι μπορείτε να αποπατείτε πάνω στη κοινή λογική, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη συλλογική μνήμη μιας εθνικής καταστροφής;

Γιατί δεν είναι το θέμα αν και πού έφταιξε ο Τσουβάλας. Ένα θέμα είναι ότι ακόμη και αν δεν έφταιξε στο παραμικρό, είναι άλλο η μη ποινική του δίωξη, είναι άλλο η μη στοχοποίησή του και κάτι τελείως άλλο η εκ των υστέρων επιβράβευσή του και η ανάθεση σε αυτόν (που είχε παυθεί από αρχηγός της Αστυνομίας λίγο καιρό μετά το Μάτι από την προηγούμενη κυβέρνηση) νέου αναβαθμισμένου ρόλου και νέων αναβαθμισμένων αρμοδιοτήτων. Ακόμη και αυτό το θέμα όμως θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξεπεραστεί, εάν και εφόσον η τραγωδία στο Μάτι είχε τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης στον δημόσιο λόγο, εάν και εφόσον η τραγωδία στο Μάτι δεν είχε εργαλειοποιηθεί τόσο εκτεταμένα, τόσο εντατικά, τόσο ακούραστα για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Το βασικό θέμα λοιπόν είναι πως όταν παίρνεις μια τραγωδία από το χέρι για να σε βοηθήσει να έρθεις στην εξουσία, όταν για ένα χρόνο φωνάζεις Μάτι – Μάτι – Μάτι, όταν σε κάθε πιθανή αφορμή το ανασύρεις για να το συνδέσεις με οτιδήποτε άσχετο και να γαργαλήσεις το θυμικό του ψηφοφόρου, τότε το να διορίζεις Γενικό Γραμματέα ένα από τα τέσσερα – πέντε πρόσωπα που λόγω πόστου εμπλέχθηκαν άμεσα με την τραγωδία και έδωσαν θεσμικό πρόσωπο στο κράτος που δεν κατάφερε να την αποτρέψει, είναι ύβρις. Είναι η πιο κυνική και η πιο χυδαία ομολογία ότι πάτησες επί εκατό καμμένων πτωμάτων για να πάρεις την κουτάλα της εξουσίας και τώρα που την πήρες μπορείς και να κανιβαλίσεις εμπράκτως και συμβολικά τη μνήμη τους.

Γιατί μπορείς. Γιατί σε παίρνει. Γιατί στηρίζεσαι σε εξίσου χυδαίους και κυνικούς μισθοφόρους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, ενώ δεν είναι παρά σκυλιά των αφεντικών τους. Γιατί δεν θα βγει να σκίσει τα ρούχα του ούτε ένας από αυτούς. Γιατί τα ίδια τομάρια που σε έφεραν στην εξουσία, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε κρατήσουν στην εξουσία. Γιατί είστε όλοι μαζί διαβρωμένοι ως το μεδούλι.

Γιατί το πλέον αυτονόητο που θα έπρεπε να κάνετε -για το δικό σας επικοινωνιακό και πολιτικό συμφέρον- ήταν μόλις ερχόταν η πρόταση για τον Τσουβάλα στο τραπέζι, να την πετούσατε στα σκουπίδια. Δεν το κάνατε. Δοκιμάζετε τη δύναμή σας. Δοκιμάζετε τον μιθριδατισμό των ψηφοφόρων σας.

Ελάτε να κάνετε επέτειο των πάνω από εκατό νεκρών με τον Τσουβάλα νεοδιορισθέντα Γενικό Γραμματέα. Ελάτε.