Το Hougoumont( η τηλεόραση) υπό πολιορκία.
Εδώ είναι η Γραβιά, δεν είναι Βατερλώ!
10-06-2021

Μεταπανδημική περίοδος, εννοώ ελληνικές ημέρες με το 30% του πληθυσμού ψιλοεμβολιασμένο και από τις επιτροπές που συνδράμουν την κυβέρνηση καμία να μη βγάζει πορίσματα, αλλά να επεμβαίνει στο γαϊτανάκι της κοροναϊκής αποσυμπίεσης.

Εικόνα από το κορφιάτικο παρελθόν: ο Χρηστομάνος συνοδεύει την αυτοκράτειρα Σίσυ σε εκδρομή ανάλογη του κύρους της. Τη μαγεία διακόπτουν βαρκάρηδες, ψυχοπομποί προς Ποντικονήσι, που θεωρούν τον Χρηστομάνο επικίνδυνον για το μεροκάματό τους και κάνουν φασαρία ― κι ας τον συμπονάει η αυτοκράτειρα.

Σήμερα οι αυτοκράτορες έχουν αντικατασταθεί από ταηκούνους που ταΐζουν με σκόνη ελικοπτέρων πανελληνίως διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Μια φορά ευδόκησα να βρεθώ στη Μύκονο για δουλειά, και αγχώθηκα παρά δήμον ονείρων, στουμπωμένος ευτέλεια, παραπέμποντας την κυκλαδική μου ενόραση σε εικόνες Σίφνου, Μήλου, καθώς και Πάτμου, Σαντορίνης, Πάρου και της ξαφνιαστικής Σύρου. Η Μύκονος φτούρησε όσο είχε Πετροπελεκάνους να συναλλάζει.

Τέτοιες μέρες, που η «φιλοξενία» κρέμεται από δανεικά κι αγύριστα, το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο περνάει από τα ετήσια Δερβενάκια του. Οι χρηματοδότες ρωτάνε τους συμβούλους των αν αποδίδουν σωστά τα προγράμματα με τα οποία τάισαν τους πελάτες των, ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι διότι κυκλοφορούν και καρφιά, ενώ οι μεταγραφές στα πρωινάδικα χαίρουν άκρας υγείας: μια συμπαθής τάξη παρτσινέβελων συνοδεύει τα «πρώτα ονόματα» των καναλιών, αλλά τα επενδεδυμένα κεφάλαια, ο μόχθος των επιτηδείων νταραβεριτζήδων, αγνοείται, και μία λαιμητόμος στοιχειώνει τα όνειρα των συνέδρων των κυριών που έχουν την ευθύνη των εκπομπών.

Ο Ιούλιος, μήνας χωρίς λεφτά (οι Έλληνες τον Ιούλιο καμώνονται πως παραθερίζουν) μυρίζει από μακριά πτωμαΐνη ― είναι οι μέρες που συνεργάτες θα φύγουν, άλλοι θα έρθουν, τα συμβόλαια λήγουν και δεν λύθηκε το Μέγα Ερώτημα αν ο Σάκης ήρθε φυτευτός στον Σαρβάηβορ, και αν πέρασε έστω και μία ώρα η Μαριαλένα με κάποιον έμπειρο σκηνοθέτη που θα της μάθαινε να μετατρέπει τις ανοησίες της σε πειστικές θεατρικές βαριάντες.

Αλλά, στο βάθος του καιρού, τα πραγματικά στοιχεία του φακέλου κάθε «ήρωα» τα διαχειρίζεται ο γιαραμπής. Η Μεγάλη Μούφα του 2021, δεν είναι η φέρμελη και τα Αμαλιάδεια ρουχικά της Γιάννας, αλλά ο Τριαντάφυλλος ο εκ Ρόδου. Αφήστε τι εγράφη και τι χρημάτισε το άτομο, αλλά να εγκύψετε στην ελληνική Wiki και σε Tweets ερασιτεχνών με μνήμη ελέφαντα. Η Wiki αναφέρει πως ο άνθρωπος υπέστη ολική έκλειψη πριν πολλά χρόνια, παρά την επιφάνεια που γνώρισε στο τέλος του αιώνα. Στο Τουίτερ, πλήθος μαρτυριών εξηγεί πως ο άνθρωπος, στις απαρχές της έκλειψής του, δεν άφησε συνάδελφο καλλιτέχνη με τον οποίον να μη τσακωθεί με ένταση. Πραγματικά πιστεύετε πως ο βαθύπλουτος Ατζούν δεν πληρώνει έγκυρο πληροφοριοδότη;

Ο ασταθής ευσυγκίνητος Ηλίας, ο αυτάρεσκος Γιώργος, ο «Πενκρώφ» Κορο και ο μισθοφόρος φονέας της Άλλης Τριάδας ονόματι Παππάς, έχουν μερικές ακόμη μέρες να παινέψουνε τον «Βίκο» και τον αφανή ποιητή της εταιρείας που καλύπτει το διαφημιστικό της, αλλά και το finger food κάθε εταιρείας που ξεπουλάει την πραμάτεια της. Με το τέλος του παιχνιδιού, πολύ πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όλοι αυτοί θα απολησμονηθούν.

Αλλά το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ ως σύγκρουση κόκκινων και μπλε κόκκων. Οι επιστροφές των ηττημένων παικτών συνέπεσαν σε ανώριμο κλίμα, και θύματα υπήρξαν οι επιλοχίες των πρωινάδικων. Μια κυρία, άνιφτη, σε ένα σκαμνάκι ξημερώνεται κάτω από το μπαλκονέτο του Ντάφη. «Βάψου, χτενίσου!» είναι η σύσταση της πρωινατζούς επικεφαλής του OPEN, πάντα ευσυγκίνητης σε κάθε «αγκού» των ηρώων του ριάλιτι. Χειρότερα βαίνουν τα θέματα στον όψιμο Σκάη, όπου η κυρία Μαλέσκου δε φρόντισε να απαλλαγεί από καυστικούς βοηθούς που την θεωρούν θήραμα και την επικαλύπτουν με κερί και πρόπολη.

Για την ώρα προφητεύω δραστικές μεταβολές και οι κρατικές ΕΡΤ, μαζί με την ασήκωτη άγκουρα της Βουλής-Τηλεόρασης, μάλλον θα τη γλυτώσουν. Τα λεφτά στερεύουν, η κρατική διαφήμιση παραέγινε αυθάδης και ορατή, ακόμη και ο Μουτσινάς μυρίστηκε περικοπές και δεν παύει να φωνάζει «καναλάρα!!!» όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.

Δεν υπάρχει ακόμη Βατερλώ. Ο Ναπολέων κοιμάται και τα κανόνια βουλιάζουν στη λάσπη. Σε λίγο θα βλαστημάει «που είναι ο Γκρουσί», ενόσω ο Μητσοτάκης στήνει απέναντι τις αποδόσεις των υπουργών του και κάθε μέρα η βελόνα γράφει το αποτέλεσμα: δεν του λείπουν οι ικανοί δέκα βοηθοί κυβερνήτη που του έλειπαν από τον Ιούλιο 2019. Τριάντα του λείπουν, και από του χρόνου, γύρω στους 80. Ευτυχώς ο  Τσίπρας εγκαταλείπει το Ουγκουμόντ και μπαίνει έντρομος στις Βρυξέλλες.

Στο χάνι της Γραβιάς, ο Δυσσέας σημαδεύει τον δερβίση.