Δίνω βάση στην επιστήμη, δεν αμφισβητώ τα πορίσματα ειδικών για την κλιματική αλλαγή. Ακριβώς επειδή πιστεύω στην επιστήμη είναι που έχω επιφυλάξεις για τη με εμμονή στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το βασικό μέσο για ν’ αποφύγουμε την κλιματική κατάρρευση. Για μερικούς στον περιβαλλοντικό χώρο σπανίζουν πλέον τα όχι ιδιαίτερα ηχηρά αιτήματα για πολιτικές και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας – οι ΑΠΕ είναι που θα μας σώσουν.
Γι αυτούς, η βασική επιχειρηματολογία αποδέχεται κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του υφιστάμενου και διψασμένου για ενέργεια αναπτυξιακού μοντέλου. Ας είναι ειλικρινείς και ξεκάθαροι με αυτό. Δεν αμφισβητώ τα δυστοπικά σενάρια για την περίπτωση που συνεχίσουμε να ταΐζουμε την ανάπτυξή μας με ορυκτά καύσιμα. Νιώθω όμως ότι με κοροϊδεύουν προσπαθώντας να με πείσουν με πράσινη ουτοπία όταν καλύψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες με ΑΠΕ. Εξίσου δυστοπία πιστεύω αν σκεπάσουμε με μονάδες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη, κάτι αναγκαίο αν ανανεώσιμες στηρίξουν τους δεδομένους ρυθμούς ανάπτυξης. Καταστροφικές οι επιπτώσεις στο κλίμα – μεγάλο θα είναι το αποτύπωμά τους – και στο φυσικό περιβάλλον. Ειδικά στο βιοτικό περιβάλλον, στη ζωή.
Τέλος, κάτι έχουν να πουν αρκετοί επιστήμονες για τις ΑΠΕ, για απώλειες ενέργειας στη μεταφορά, για κόστος συντήρησης, για μειωμένη απόδοση. Καλό να ακούσουμε και αυτές τις απόψεις.
Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η BP, η Eni, η Shell και η Total επενδύουν σε προγράμματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας ρίχνοντας ολοένα περισσότερο χρήμα. Γι’ αυτές το σύνολο των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και ΑΠΕ πρέπει να αποφέρει κέρδος με βάση τις υφιστάμενες ενεργειακές ανάγκες και την αύξησή τους. Όχι τη μείωση. Δεν θα είχαν ενδοιασμό να κάλυπταν όλον τον πλανήτη με ΑΠΕ αν το απαιτούσαν οι ανάγκες αυτές. Ναι, τότε οι εταιρείες θα εγκατέλειπαν τα ορυκτά καύσιμα (εφόσον δεν στέγνωναν πριν όλα τα κοιτάσματα). Μόνο τότε.
Καλή μας τύχη λοιπόν.