Γυρίζοντας την πλάτη
21-10-2020

Διαβάζω στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας:

Demand Justice for Zak Kostopoulos. Zak Kostopoulos, a queer activist and human rights defender in Greece, died on 21 September 2018 following a violent attack. Zak, also known by his drag stage name Zackie Oh, was a tireless defender of the rights of LGBTI people and HIV-positive persons. It has been more than a year that Zak was murdered, but his death still has not been brought to justice.

Να σημειώσω ότι ο Κωστόπουλος δεν δολοφονήθηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος ή queer activist ή υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι ο Κωστόπουλος ήταν ομοφυλόφιλος είναι αυτό που μουδιάζει σε αδιαφορία, συγκριτικά με ανάλογα περιστατικά, την αντίδραση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας η οποία ανασηκώνει τους ώμους.

Ακόμα να κατανοήσω το πώς και γιατί βρέθηκε εγκλωβισμένος κι απελπισμένος στο χρυσοχοείο. Δεν έχει σημασία πλέον αυτό – τουλάχιστον για μένα. Ο Κωστόπουλος ήταν θύμα απαίσιας και άναντρης βίας, απρόκλητης βίας από πολίτες / καταστηματάρχες και από τα αστυνομικά όργανα.

Στο νεκρό κορμί του Κωστόπουλου δεν ανιχνεύθηκε ναρκωτική ουσία. Παρά τη δημόσια φλυαρία για βδομάδες πριν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογιών εξετάσεων – φλυαρίας για νοικοκυραίους που έχουν μπουχτίσει από την παραβατικότητα. Παρά τη δημόσια φλυαρία ομοφυλόφιλου ακτιβιστή που βιάστηκε – υπερασπιστής κάθε αδυνάτου – να μιλήσει για πρόβλημα εθισμού σε ουσίες του οροθετικού Κωστόπουλου λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του.

Η σχέση αυτών που ήταν ο Κωστόπουλος δεν ήταν με τις προκαταλήψεις των δολοφόνων του, δεν τις δικαιολογούν, αλλά με την εκ των υστέρων αδιαφορία της πλειοψηφίας αντιμέτωπης με τη δολοφονία του που σιωπηρά δικαιολογεί αυτές τις προκαταλήψεις που κατέληξαν στο φόνο.

Ο Κωστόπουλος θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε που βρέθηκε, ποιος ξέρει γιατί, σε ένα μαγαζί. Δεν πείραξε κανέναν και τίποτα. Απλά βρέθηκε – και απλά τον σκότωσαν.

Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, πληροφορηθήκαμε ότι είχε ζήτημα με τη χρήση ουσιών, ότι ήταν οροθετικός. Και τότε γυρίσαμε την πλάτη. Κάτι που υπονοεί ότι βρίσκουμε στην ομοφυλοφιλία του, στον εθισμό του, στην οροθετικότητά του ελαφρυντικό για τους δολοφόνους.

Ανάλογο ελαφρυντικό άφησε στο απυρόβλητο το Χρυσοχοΐδη σαν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εκδιδόμενων γυναικών που βρέθηκαν οροθετικές.

Ο φασισμός, η βία είναι ιδεολογία – είναι και στάση ζωής.

Όσοι επιλεκτικά σηκώνουν τους ώμους του κλείνουν το μάτι.