Γλαύκωμα
14-07-2018

Ένα βιντεάκι με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ξύλινη επένδυση μεσαίου βερνικώματος, ράφια με αδιάβαστα βιβλία της μόστρας, δύο συβουλάτορες, ένα κινητό, δοχείο με «αυτά τα ωραία άνθη», ο Γκρτσκο ρωτάει τον νιζνάμη αν ξέρει τις Πρέσπες, τα βρίσκουν και γελά. Σα να ρωτάει μεσέμπορος εισαγωγέας Έλλενεν, έναν Σόπτση, αν έχει Χιτάτσι κλιματιστικά στην αποθήκη του- καλοκαίριασε απότομα και θα χρειαστεί τριάντα εννιάρια κι ένα δωδεκάρι με wife Aye. Kάπου πρέπει να βρίσκεται ένα επιτελείο με καμιά τριανταριά ειδικούς, σε μια καμαρούλα πνιγμένη στο ταμπάκο και στα πιτόγυρα που λυχνίζουν κάθε φθόγγο που εκφέρεται στο πρωθυπουργείο, ανοιχτή γραμμή με πρέσβεις και υπουργεία, αλλά προσώρας δε δουλεύει τίποτε, κάναμε την παραγγελία, κύριε Πρόεδρε και όπου να ‘ναι θα γίνει διαγωνισμός, βολευτείτε με τον Κρατερό.

Κι αν ξέρει τις Πρέσπες, κοντά είναι και η Πλιάσα, η Σέταινα, το Ανταρτικό, οι τρεις οδεύσεις προς Αλβανία και η όχθη του Πόγραδετς, κι έπειτα, ο δρόμος προς Αχρίδα και Σβέτι Ναούμ με τους Κύκνους και η όδευση προς Περλεπε, αλλά  έχει και μια δημοσιά που ενώνει τη Ρέσνα με το Βουτέλιον και πάνω στου Μορίχοβου τα ανάντη είναι το Γκόπεσι όπου γεννήθηκαν οι εκ μητρός παππούδες μου, οι Στεργίου, ναι ,εκεί που έπαιξε η βλάχικη νεολαία τον Ταρτούφο του Μολιέρου στα 1750.

Τι χαλεύετε στην Δασσαρητία, εσείς οι προσωρινοί Νορμανδοί; Πού είναι ο  Γεώργιος Ακροπολίτης;  Ο άτακτος Βοϊτάχος; Τα Κουμάνια που διασάλευσαν την ταφή στον Άγιο Αχίλλειο; Οπόσοι Μογλενιτόβλαχοι έκρωζαν το «βεζήτε, τζέζαρ» τρομαγμένοι από τις χωσιές, και με ποιόνα ήταν τότε ο Νικολίτζας ο Δίβουλος;

Σε όλη μου τη ζωή πόθησα ισοπολιτεία, ισονομία και ελεύθερη από καταπίεση Κουτμητζιβίτσα. Και με κοινές προσπάθειες, οι διγλωσσίες να γίνουν διφωνίες. Τώρα, ξαναβάλατε το εμφύλιο σκιάχτρο στα ξυλοπόδαρά του. Πάσχετε προδήλως από εθνικό γλαύκωμα. Τίποτε άλλο.Πάλι κόκκαλα θα μαζεύουν τα εγγόνια μας και τα εγγόνια τους.