Γιάννης Μπεχράκης
03-03-2019

Sensations are the great things, after all. Should you ever be drowned or hung, be sure and make a note of your sensations; they will be worth to you ten guineas a sheet. Αυτά λέει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε στην Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ.

Η περίπτωση Μπεχράκη συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το «όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει». Διαβάζεις τα σκηνικά από τη Σιέρα Λεόνε και αναλογίζεσαι τους κινδύνους που εκτέθηκε και το πόσο κάποιες στιγμές η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή, και πας να πεις ότι τελικά τη μοίρα σου τη φτιάχνεις εσύ γιατί η ζωή είναι ρίσκο και το μεγαλύτερο ρίσκο παραμένει η απουσία ανάληψης ρίσκου. Και τελικά βλέπεις το τέλος του και απορείς με την κολοσσιαία ειρωνεία.

Ο Μπεχράκης απ’ ό,τι φαίνεται δεν πούλησε αυτά τα πλουσιοπάροχα ερεθίσματα που του παρείχαν οι αισθήσεις του. Αυτά που θα άξιζαν «ten guineas a sheet» και που προφανώς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο βλέμμα του ως φωτογράφου. Ο Μπεχράκης πούλησε τα ερεθίσματα από την προσεκτικά χορδισμένη ενσυναίσθησή του. Και όσο κι αν τα πληρώσαμε, μπιρ παρά τα πήραμε.